Şehir hastanesi kirası ödendi, işçiler maaşsız kaldı

Isparta Şehir Hastanesi’nde çalışanların Nisan 2017’den bu yana döner sermayenin tamamı kira olarak AKFEN’e ödendiği için maaş alamadığı belirtiliyor.

Abone ol

ANKARA - Yapım modeli, hazine arazisi tahsisi ve 25 yıl boyunca ödenecek kira nedeniyle tartışma konusu olan Şehir Hastaneleri CHP’nin de gündeminde.

CHP Parti Meclisi Üyesi Doç. Dr. Hüsnü Süslü, hafta sonu yapılan toplantıda 'Şehir Hastaneleri ve Sağlık Sisteminin Dünü Bugünü' başlıklı bir sunum yaptı. Rapora göre, şu an 31 adet şehir hastanesi yapımı gündemde. Bunlardan 21 tanesinin sözleşmesi imzalandı, nihai teklif sürecinde olan 2, ihale hazırlık süreci devam eden 5, ön fizibilite çalışması devam eden 1 ve yüksek planlama kurulunda onay bekleyen 2 proje bulunuyor.

Kamu Özel Sektör Ortaklığı modeli ile yapılan Şehir Hastaneleri’nde projeyi yapacak şirkete önce hazine arazisi tahsis ediliyor daha sonra Sağlık Bakanlığı yapımı tamamlanan hastanede 25 yıl kiracı oluyor.

HASTANELER KENDİNİ 3-4 YILDA AMORTİ EDİYOR

Rakamlar hastaneleri yapan şirketlerin aldıkları kiralarla kendilerini 3-4 yılda amorti edebildiğini gösteriyor. Rapordaki örneklere göre, Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nin sabit yatırım bedeli 1.1 milyar TL, yıllık kira tutarı ise 276 milyon lira. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nin yatırım bedeli 1, 1 milyar TL, yıllık kira tutarı 240 Milyon TL. İstanbul İkitelli Şehir Hastanesi’nin yatırım bedeliyse 548 Milyon TL, yıllık kira bedeli 259 Milyon TL.

KİRA SÖZLEŞMELERİNE DOLAR KURU EKLENECEK

Bakanlık Şehir Hastanelerini ihale ettiği dönemdeki döviz kurlarını TL’ye çevirmiş olarak mahkemelere bildirdi. Fakat kira sözleşmesi dolar üzerinden. Ödeme o günkü kur üzerinden yapılacak. Ayrıca her yıl enflasyon oranında artış sözleşmeye konulmuş durumda. İhale sürecinde 1,77 olan dolar bugün 3 lira olduğunda kira da bu kur üzerinden ödenecek.

KİRA NEDENİYLE İŞÇİLER MAAŞSIZ

Kira ödemeleri hastanelerin döner sermayesi üzerinden yapılacak. Isparta Şehir Hastanesi’nde çalışanlar Nisan 2017’den bu yana döner sermayenin tamamı kira olarak AKFEN’e ödendiğinden para alamıyor.

YATAK BAŞINA ALAN BÜYÜKLÜĞÜ EK MALİYETE YARATACAK

Şehir hastanelerinde ortalama olarak yatak başına 287 metrekare kapalı alan düşüyor. Gelişmiş ülkelerde yeni yapılan hastanelerde yatak başına düşen kapalı alan genel olarak 150-200 metrekare. Yüzde 40’a varan fazla alan başta enerji tüketimi olmak üzere, temizlik ve bakım/onarım giderleri gibi harcamaların artmasına da yol açacak.

ORTALAMA YATAK MALİYETİ 4 KAT FAZLA

Şehir hastanelerinde ortalama yatak maliyeti çok yüksek. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından Haziran 2016’da yayınlanan “Özel hastane Ön Fizibilite Raporu’na göre 1 yatağın maliyeti 269.991 TL. Şehir hastanelerinde bu tutarın bir yatak başına 950 bin TL üzerinde bir maliyet belirlendi. Bu ortalama maliyetin 4 katı üzerinde bir maliyet anlamına geliyor.