Şeker pancarı üreticileri: İflasın eşiğindeyiz
Van’daki şeker pancarı üreticileri, özellikle kota sistemi nedeniyle ekonomik olarak zor durumda. 20 yıldır pancar üreticiliği yapan Mehmet Serkan, çiftçilerinin emeklerinin karşılığını alamadığını ve destek verilmezse bu işi yapan herkesin iflas edeceğini söyledi.
VAN - Bir zamanlar tarım ve hayvancılık alanında bölgenin en önemli üretim merkezlerinden olan Van’da bu alanda yaşanan daralma gün gittikçe etkisini artırıyor. Kota uygulaması ve ucuz alımlar nedeniyle şeker pancarı üreticiliğinin bitme noktasına geldiğini belirten üreticiler, çözüm için devlet tarafından destek sağlanmasını talep ediyor.
'ÖNCE HAYVANCILIK BİTİRİLDİ, ŞİMDİ TARIM'
Gürpınar'a bağlı Otbiçer Mahallesi'nde yirmi yıla yakındır şeker pancarı üreticiliği yapan Mehmet Serkan, bölgede tarım ve hayvancılık yapan herkesin durumunun gün geçtikçe kötüye gittiğini belirtti. Birkaç yıl öncesine kadar kendilerinin hem hayvancılık hem de tarımla uğraştığını söyleyen Serkan, o dönemde uygulanan yanlış politikalar nedeniyle hayvancılığı sürdüremediklerini ve hayvanlarını satmak zorunda kaldıklarını anlattı.
Kota uygulaması nedeniyle fazladan üretilen pancara el konulduğunu söyleyen Serkan, "İlk başta eğer çiftçi yirmi ton demişse ve hasat döneminde pancar dairesine otuz ton pancar teslim ederse fazla on tona el konuluyor. Bunun yanında ekim için de hiçbir kolaylık sağlanmıyor. Tam tersine devletin verdiği pancar tohumu ücreti ile gübre ücreti sonradan misliyle çiftçiden kesiliyor. Böyle giderse hayvancılıktan sonra tarıma da veda edeceğiz" dedi.
'UYGULANAN FİYAT TARİFESİ ÇİFTÇİYİ SÖMÜRÜYOR'
Kendilerinin yıllardır şeker pancarı üreticiliği yaptıklarını ancak artık geçinemediklerini söyleyen Serkan, mevcut durumu şöyle anlattı: "İlk yıllarda bölgede halkın şeker pancarı ekmesi için birçok kolaylık ve jestte bulunulurken, şimdi ise ekmemeleri için ellerinden geleni yapıyorlar. Pancar üretimine kota uygulaması getirilerek sınırlı tonda ekimine izin verilmesi yeni krizleri sebep oldu. Şeker pancarının kilosu 20 yıl önce 100 kuruştu, 20 yıl sonra 360 kuruş (yeni parayla 0.36 kuruş) gibi komik bir fiyata satıyoruz. Bu sistem ve uygulanan fiyat tarifesiyle çiftçiyi sömürülüyor. Çiftçi emeğinin karşılığını alamıyor. Devlet buna çözüm getirmelidir. Yeni destekler olmasa, bu işi yapanların tamamı iflas edecektir."
Şeker Fabrikası Genel Müdürlüğü, üretim sözleşmesi kapsamında üretilen yüzde 16 polar şeker ihtiva eden firesi düşürülmüş net 1 ton A kotası şeker pancarının baz alım kesin fiyatını 336 TL olarak belirlemişti. (DUVAR)