Şeker pancarında nakliye krizi

Elazığ Şeker Fabrikası, üreticilere nakliye bedeli olarak 3 bin 500 lira verdi. Ancak nakliyeciler 11 bin lira isteyince üreticiler pancarlarını taşıyamadı.

Abone ol

DUVAR - Elazığ Şeker Fabrikası, üreticilere nakliye bedeli olarak 3 bin 500 lira verirken nakliyecilerin taşıma bedeli olarak 11 bin lira ücret talep etmesi, üreticilerin pancarlarını taşıyamamasına neden oldu.

'BU PARAYLA ÜRÜNÜ TESLİM EDEMİYORUZ'

Sözcü'den Evren Demirdaş'ın haberine göre, çiftçi Ramazan Sakin, şeker fabrikasının 3 bin 500 lira taşıma ücreti vermesine rağmen nakliyecilerin 11 bin lira taşıma ücreti istediğini belirtti. Sakin, “Pancarlarımızı ektik, hasadını yaptık ama nakliye maliyetlerinden dolayı fabrikaya götüremiyoruz. Nakliyatçılar taşıma bedeli olarak 10-11 bin lira arasında taşıma ücreti istiyor. Biz de bu hasadı nasıl götüreceğiz, kara kara düşünüyoruz” dedi.

“Türk-Şeker Fabrikası 3 bin 500 lira taşıma ücreti veriyor ancak maliyet yüksek olduğu için aradaki farkı ödeyemiyoruz” diyen Sakin, şöyle deva etti: “Cebimizden 7 bin lira para vermek zorunda kalacağız. Özel fabrikalar ürünlerini kendileri götürüyor ancak Türk-Şeker, az bir nakliye parası veriyor. Bu parayla da ürünü teslim edemiyoruz.

Devletin şu an pancarla ilgili verdiği fiyatı da bilmiyoruz, kara kara düşünüyoruz. Burada 4 bin ton üretim bekliyoruz lakin şu an ürünü yerden sökmedik çünkü nakliye sorunu var. Arkadaşlarla aramızda seneye mi söksek diye konuşuyoruz.”

'NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ, ZOR DURUMDAYIZ'

Bu yıl 250 dekar pancar ektiğini ve pancarı sökmeye başladığını söyleyen üretici Aykut Demir ise hem nakliye fiyatlarının yükseldiğinden hem de pancar fiyatlarının açıklanmamasından dert yanarak şunları söyledi: “Devlet bize ton başına 169 TL verdi ancak nakliyatçılar bizden 11 bin lira istiyor, cebimizden 6 bin 500 lira para vermek zorunda kalacağız. Geçen yılki kampanyadan 10 gün önce pancar fiyatı açıklanmıştı, bu yıl o da açıklanmadı. Ne olacağını bilmiyoruz, zor durumdayız, böyle giderse pancar üretimini de bırakacağız, çiftçiler artı böyle düşünüyor.

Buradan 4-5 bin alan ekili yer var, Elazığ Şeker Fabrikası'nın yüzde 50'sini bu bölge karşılıyor. Geçen yıl da su sorunumuz olmuştu, bu yıl da kanal temizliği yapılmadı, hatlarda patlaklar oldu, pancarımıza su veremedik. 7-8 ton pancar alacağımız yerlerden 3-4 ton pancar alabildik.”

'DEVLETİN VERDİĞİ NAKLİYAT ÜCRETİ BİZİ KURTARMIYOR'

Çiftçilerin birçok giderinin artmasına rağmen devletin verdiği nakliye ücretlerinin yetersiz olduğunu belirten Kürşat Aykaç ise, şöyle dedi: “Kampanya dönemi başlamasından dolayı pancar sökümüne başladık, yalnız daha düne kadar nakliyat fiyatlarını bilmiyorduk. Nakliyat bedelleri  169 TL olarak açıklandı ancak nakliyatçılar ton başına 350 lira istiyorlar. Bundan dolayı devletin verdiği nakliyat ücreti bizi kurtarmıyor. Şu an TIR’cılar buradalar ama nakliye yapmıyorlar.

Bugün uzak mesafede olan Diyarbakır'ın Bismil ilçesinden Elazığ Şeker Fabrikası'na pancar geliyor. Bismil'e verdikleri nakliyat  fiyatı 505 TL. Nakliyatçılar bu fiyatı kabul ediyorlar. Bize ise 60-70 kilometrelik mesafeye 169 TL. Biz aradaki farkı nasıl kapatacağız? daha pancarın fiyatı bile belli değil."

'CEPTEN VERE VERE BİTTİK'

Tarlada yevmiyeciler geçen sene 200 liraya çalışıyorlardı, bugün ise 500 liraya çalışıyorlar. Biz de ne yapacağımızı şaşırdık. Cepten vere vere bittik, korkuyoruz ki pancar fiyatını da aynı yaparlar. 'Enflasyon yükselmedi' diyerek fiyatlarda düzenleme yapmazlarsa zora gireriz. Pancarın bugünkü maliyeti 2 bin 800 lira, gelsinler onlara hesap yapayım. Bu çiftçi nasıl yapacak da kazanacak? Bir torba gübre bin 50 lira, mazot 41 lira, işçinin yevmiyesi 500 lira oldu” diye konuştu.

'ÇİFTÇİ DE HAKLI BİZ DE HAKLIYIZ'

Pancar tarlası önünde çiftçilerin hasatlarını taşımak için bekleyen nakliyeci Burhan Çevik, şöyle dedi: “Muratçık köyüne pancar nakliyesi için geldik ama çiftçilere açıklanan nakliye fiyatlarından dolayı çiftçiler mağdur. Fabrika, nakliye fiyatı olarak çok düşük bir fiyat verdiğinden dolayı taşıma yapamıyoruz. Çiftçiler mağdur olduğu için pancarı çıkartmama kararı almışlar. Biz de tarlada bekliyoruz. Artan maliyetlerden dolayı çiftçi de haklı bizde haklıyız. Ucuza çalışamıyoruz, her şey yüzde 100 arttığından dolayı bekliyoruz.

Şu anda fabrikanın verdiği nakliye ücretiyle bizim istediğimiz ücret arasında yarı yarıya fark var. 9-10 bin lira arasında taşıma yapıyoruz. Geçen sene mazot 23 liraydı 4 bin 500 liraya taşıyorduk, bu sene mazot olmuş 41 lira, bir çift lastik olmuş 40 bin lira, giderler artmış her şey yüzde yüz zamlanmış. Çiftçi de haklı biz de haklıyız orta yol nasıl bulunuyor bilmiyorum.”