Sekiz aile 58 gündür jeneratörle yaşıyor: Kışın ne yapacağız?

Antakya’da rezerv alan içinde kalan evlerinden çıkmayan Balsever ailesinin temmuzda elektrik ve suları kesildi. 58 gündür jeneratörle yaşayan binadakiler, su ihtiyaçlarını da dışarıdan karşılıyor.

Abone ol

HATAY - Antakya Esenlik Mahallesi'nde oturan Balsever ailesi, rezerv alan içinde kalan evlerinin elektrik ve suyu kesildi. 58 gündür 5’i çocuk, bir engelli olmak üzere 8 aile jeneratörle yaşıyor.
Balsever ailesinin beş katlı evleri depremde az hasar aldı. Bir süre il dışında kalan aile, memleketleri Hatay’a geri döndü. Evlerini tadilat ettirmeden önce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gittiklerini belirten Fatma Balsever, burada evlerinin yıkılmayacağına dair yetkililerden teyit aldıktan sonra evin tadilatını yaptıklarını söyledi.

BİNANIN ETRAFI ŞANTİYE ALANI

Tadilatı bitirip eve yerleştikten sonra rezerv alan içinde kalan binaları için yıkım tebligatı geldiğini, temmuz ayında da binanın elektrik ve su sayaçlarının söküldüğünü anlatan Fatma Balsever, apartmanda yaşayanlar olarak kendi imkanlarıyla aldıkları jeneratörle asgari elektrik ihtiyaçlarını, dışarıdan beş litrelik şişelere doldurdukları su ile de su ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyledi.

Balsever ailesinin yaşadığı binanın etrafı şantiyeye dönmüş durumda. Binaya giden yolların hepsi neredeyse kapalı. Hafriyat kamyonlarından, yolların şantiye dönmesinden kaynaklı evde cam açamadıklarını, kapının önüne dahi çıkamadıklarının aktaran Fatma Balsever, "Tozdan, gürültüden hafriyat kamyonlarından göz gözü görmüyor. Üstüne yakın çevrede iki tane olmasına rağmen binamızın dibine beton santrali yapıldı. Evimizden çıkıp gidelim diye her şeyi yapıyorlar” diye konuştu.

Jeneratörü günün belli saatlerinde, telefonları şarj etmek, haftanın belli bir günü de çamaşır yıkamak için kullandıklarını aktaran Balsever, çocukları okula götürüp getirmede çok zorlandıklarını, şimdiden kışın bu şekilde nasıl geçeceği kaygısını yaşadıklarını belirtti.

'SOKAK LAMBASINDA OTURUYORDUK O DA KESİLDİ'

Yazın sıcaklarda klima ya da vantilatör kullanamadıklarını, çaylarını, kahvelerini alarak havanın kararmasına yakın sokak lambasının altında oturduklarını söyleyen Fatma Balsever, "Yazın sıcaklarda akşama doğru binanın önüne inerdik şimdi sokak lambasının ışığını da kestiler. Yaz bitiyor, kışın ne yapacağız, nasıl ısınacağız bilmiyoruz. Yolları kapattılar. Her yer çukur, şantiye alanı, yarın öbür gün yağmur yağdığında çamur olacak. Çocuklar okula başladı. Daha ne kadar bu şekilde yaşayacağız bilmiyoruz” dedi.
Balsever ailesi, evlerinin yıkılmasına mahkeme yoluyla itiraz etti. Tek istekleri mahkeme sonuçlanana kadar yıkım için beklenmesi ve elektrik, su bağlantılarının yeniden yapılması.

'MAHKEME İLE BOŞA UĞRAŞIYORSUNUZ'

Geçtiğimiz hafta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde Kentsel Dönüşüm İl Müdürü’yle görüştüğünü belirten Fatma Balsever, “Kentsel Dönüşüm Müdürü elektrik kesintisi için EDAŞ’a dilekçeyi kendisinin verdiğini söyledi. Mahkeme sürecinin beklenmesi gerektiğini söyledim. ‘Mahkemede boşa uğraşıyorsunuz, bir şey çıkmayacak’ dedi. O zaman niye mahkeme var, böyle şey mi olur. Bizim dışımızda birkaç bina daha var mahallede. Onların elektriği suyu var. Bunu sorduğumuzda ise çok sinirleniyorlar, cevap da vermiyorlar” diye konuştu.
Babasının bu binayı yapmak için 40 yıl yurt dışında, Arap ülkelerinde çalıştığını söyleyen Fatma Balsever, bu bina yıkılır da evsiz kalırlarsa gidecek yerleri olmadığını ve sonuna kadar binadan çıkmamak için direneceklerini söyledi.