Selahattin Demirtaş: Serbest kalmam siyasi gelişmelere bağlı
HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş: Keşke tutuklu olsaydım. Şimdiye kadar çoktan tahliye olmuştum.
DUVAR - Edirnce Cezaevi’nde bulunan HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, avukatları aracılığıyla Yeni Yaşam gazetesinin sorularını yanıtladı. Tutukluluk halinin 'siyasi rehinelik' olduğunu vurgulayan Demirtaş, “Buradan kampanya yürütüyormuş gibi davranıp, bu adaletsizliği meşrulaştırmak doğru değil. Ben kampanya falan yürütmüyorum. Buna izin verilmiyor. Bir yanda devletin tüm imkânlarını kullanan bir aday, diğer yanda F tipi bir hücrede ben; kıyaslama yapmak bile mümkün değil. ” şeklinde konuştu.
‘SERBEST KALMAM SİYASİ GELİŞMELERE BAĞLIDIR’
Tahliye talebinin reddine ilişkin soruya da Demirtaş, şu yanıtı verdi: “Keşke tutuklu olsaydım. Şimdiye kadar çoktan tahliye olmuştum. Ben siyasi bir rehineyim ve serbest kalmam da hukuki değil, siyasi gelişmelere bağlıdır. Ama son mahkeme kararında yer alan tahliye yönündeki çok uzun muhalefet gerekçesi de önemlidir. Siyasal gelişmeler, hukuk alanında hemen etkisini göstermeye başladı demek ki çaresizler. Buradan attırdığım bir tweet bile onların mitinglerinden daha etkili. Çünkü toplum AKP’den bıktı usandı.”
'HDP TÜRK SİYASETİNE TIRNAKLARIYLA TUTUNDU’
Ahmet Şık, Veli Saçılık, Erol Katırcıoğlu, Ömer Faruk Gergerlioğlu gibi isimlerin HDP’den milletvekili adayı olmasını da Demirtaş şu sözlerle değerlendirdi: “Anlamlı ve değerli bir duruştur. HDP, bugün artık tüm ezilenlerin ortak mücadele örgütü haline gelmeyi başarmıştır. Ana akım bir siyasi çizgi olarak Türkiye siyasetine, tırnaklarıyla direne direne tutunmayı başarmıştır. Bu son katılımlar hem HDP’ye güç vermiş hem de katılanlar HDP’nin örgütlü yapısından güç almıştır. Tüm adaylara başarılar diliyorum.”
‘BARIŞA BAĞLI GÜVENLİK KOŞULLARI YARATACAĞIZ’
Demirtaş, son olarak ekonomik gidişata ilişkin de tek sorumlunun siyasal karar alıcılar olduğunu belirtti. Demirtaş, son olarak şunları kaydetti: “Dışarıdan gelen sıcak para akışına dayalı, rantçı bir ekonomik büyümeyi hedeflediler ve bunun ceremesini şimdi bütün toplum çekiyor. Oysa yapılması gereken şey, ne pahasına olursa olsun büyümek değil, üretime dayalı kalkınmak olmalıydı. Türkiye gibi üretim potansiyeli olan bir ülkede tarım, hayvancılık, turizm, madencilik, sanayi alanlarında yerli üretimi artıracak tedbirler almak yerine, yabancı sermayeyi çekmek için sürekli faizleri artırıp rantçıları, uluslararası büyük tefecileri borsaya, bankalara çekerseniz olacağı budur sonuçta.
Bizim yapacağımız ilk şey demokrasi, adalet ve barış konularında derhal normalleşmeyi sağlamak olacak. Sonrasında tüm yatırım finansmanlarını üretime ve istihdam artırıcı projelere yönlendireceğiz. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için de, her şehre güneş ve rüzgâr santralleri kuracağız. Bir metrekare ekilmemiş arazi kalmayacak şekilde tüm ülkeyi seferber edeceğiz. Barışa bağlı güvenlik koşullarını yaratıp, ülkenin her yerinde turizmi canlandıracağız.”
Demirtaş eğitimle ilgili vaatlerini açıkladı
HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın eğitim ve öğretmenlerle ilgili vaatleri Twitter hesabından paylaşıldı. Demirtaş, 190 bin yeni derslik ve 300 bin öğretmen ataması yapacaklarını söyledi. Öğretmen maaşlarına yüzde 50 zam yapacaklarını vaat eden Demirtaş, "4+4+4 sistemini kaldıracağız" dedi
'300 BİN ÖĞRETMEN ATAYACAĞIZ'
İki yılda tüm okullarda tekli eğitime geçileceğini kaydeden Demirtaş, "Okul öncesi eğitimi zorunlu yapacağız. Tüm bunlar için, 190 bin yeni derslik yapacağız ve 300 bin öğretmeni atayacağız. Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerin tamamını kadroya alacağız" dedi. Eğitimden ve sağlıktan tasarruf etmeyeceklerini söyleyen Demirtaş, "Yeni dersliklerin maliyeti 48 milyar TL. Yeni öğretmenler için yıllık bütçeyi 18 milyar TL arttıracağız" ifadelerini kullandı.
'4+4+4 SİSTEMİNİ KALDIRACAĞIZ'
Demirtaş, okullar arasındaki nitelik farklılıklarını da ortadan kaldıracaklarını belirterek "Okul öncesi eğitimden lise sona kadar tüm kademeleri zorunlu eğitim kapsamına alacağız. 4+4+4 sistemini kaldıracağız. Çocuklarımızı yarış atı gibi gören sınav sistemlerini mutlaka sona erdireceğiz. Sonuç odaklı değil, süreç odaklı bir ölçme ve değerlendirmeyi esas alacağız" ifadelerini kullandı.
'ÖĞRETMEN MAAŞINA YÜZDE 50 ZAM'
Demirtaş, tweetlerine şöyle devam etti: "Öğretmen aylığına yüzde 50 zam yapacağız. Eğitim fakültelerindeki eğitimin kalitesini artıracak tedbirlerle, mevcut öğretmenlerimizin mesleki yeterliliğini güçlendirecek projeleri hayata geçireceğiz. Her ile 'Öğretmen Destek Akademisi' kuracağız."
Demirtaş, "Resmi dilimiz Türkçenin yanında, her çocuğun anadilinde eğitim hakkını tanıyacağız" dedi.