Selim Kuneralp yazdı... 'AB yeşil ekonomiye doğru: Biz nereye?'

Emekli büyükelçi Selim Kuneralp, Avrupa Birliği'nin yeşil ekonomiye doğru adım attığını belirtti ve açıklanan planın detaylarını aktardı.

Abone ol

DUVAR - Emekli büyükelçi Selim Kuneralp, Finans ve Ticaret sitesindeki son yazısında Avrupa Birliği'nin yeşil ekonomi hamlesini değerlendirdi ve Türkiye'nin konudaki durumunu yazdı.

Konunun Türkiye'de dikkat çekmediğini ifade eden Kuneralp, AB Komisyonu'nun 2050'de 27 üye ülkenin sera gazları salınımının sıfırlanması hedefi için atacağı adımları şöyle sıraladı: 

"Karbon fiyatlandırılması: 2005 yılından bu yana uygulanan karbon fiyatlandırılması ve Emisyon Ticaret Sistemi (Emissions Trading System-ETS) gözden geçirilerek daha işlevsel olması sağlanacak.  Çelik üreticileri gibi atmosferi kirleten büyük şirketler, piyasada satın alınan ve şu anda değeri karbon tonu başına 55 Euro’yu bulan karbon kredileri satın almak mecburiyetinde olacak. Bu sistemin hava ve deniz ulaştırması gibi sektörlere de genişletilmesi öngörülmektedir. Bu suretle 2036 yılına kadar salınımların yüzde 61 oranında azalması hedeflenmektedir.
Karbon hudut vergisi: Atmosferi en fazla kirleten demir-çelik, çimento, alüminyum ve suni gübre gibi sektörlerde AB dışından yapılan ithalatta sebep olunan kirlenme oranında bir gümrük vergisi tahsili öngörülmektedir.  Bu verginin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına uygun bir şekilde hesaplanması kolay olmayacak ancak AB şimdiden bunun üzerinde çalışmaya başlamıştır.   Karbon vergisinden en fazla etkilenecek ülkelerin Rusya ve Türkiye olacağı öngörülmektedir.
Ulusal hedefler: Şu anda karbon piyasanın kapsamına girmeyen tarım ve sanayinin bazı kısımları başta olmak üzere kalan sektörler için salınım indirim ulusal hedefleri ilan etmek zorunlu olacak.  Bu yapılırken AB içindeki zengin ve fakir ülke ayırımı gözetilecek ve daha az gelişmiş ülkeler için destek paketleri gündeme gelecektir.
Yeşil vergiler: Fosil yakıtların motorin, uçak yakıtı gibi en fazla kirletenleri özel vergilere tabii tutulacak.
Temiz arabalar: Otomobil üreticileri de karbon fiyatlandırması sistemine de dahil edilecek, ayrıca arabalar için salınım kıstasları gittikçe sıkılaştırılacak 2035 yılı itibarıyla dizel ve benzinle çalışan otomobillerin satışı yasaklanacak.
Yeşil yakıt: AB Komisyonu sanayinin fosil yakıt tüketimini azaltmak amacıyla yeşil yakıtların kullanımını ve elektrik şarj noktalarının sayısının arttırılmasını teşvik edecek ve hızlandıracak.
Yenilenebilir enerji: AB Komisyonu yenilenebilir enerjinin toplam enerji tüketimi içindeki payını 2030 yılında yüzde 40’a çıkarmayı hedeflemektedir.  Bu hedef şimdiki halde yüzde 32’dir.
Karbon depolaması: Atmosferdeki karbonun ormanlarda ve toprakta depolanması çalışmalarına hız verilecek."

YAZININ TAMAMI