Selim Kuneralp yazdı: Emperyalizm mi dediniz?

'ABD emperyalizmi' kavramını örneklerle irdeleyen emekli büyükelçi Selim Kuneralp, 'Deniz aşırı maceralar hem masraflı, hem de sonuçları itibarıyla belirsizdir' ifadesini kullandı.

Abone ol

DUVAR - Emekli büyükelçi Selim Kuneralp, Finans ve Ticaret sitesindeki yeni yazısında 'ABD emperyalizmi' kavramını, ülkenin yakın tarihini özetleyerek değerlendirdi. Türkiye'nin de aralarında olduğu, hem siyasi hem de ekonomik gelişmesini tamamlayamamış ülkelerde çözülemeyen sorunların sorumluluğunu dış güçlere ve özellikle ABD’ye yüklemek alışkanlığı olduğunu belirten Kuneralp, "Böyle bir refleks, gelişmiş Batı toplumlarında mevcut değildir" ifadesini kullandı.

Kuneralp ABD'nin 19. yüzyıldan Afganistan işgaline kadar geçirdiği süreci özetledikten sonra şöyle devam etti:

"Ve tabii ABD’nin bir ülkenin içişlerine aktif bir şekilde müdahale etmesi için uygun bir zemin bulunması gerekmektedir.  Demokrasisi sağlam, hukuk sistemi oturmuş ülkelerde ABD emperyalizminin etrafı karıştığı görülmemiştir. Amaç petrol ve tabii gaz kuyularına el koymak ise, neden Norveç’e müdahale edilmiyor mesela?"

Çıkarımlarını yazının sonunda aktaran Kuneralp şöyle devam etti ve bitirdi:

"ABD son 60-70 yıl içinde girdiği savaşların hiçbirinden mutlak zaferle çıkmamıştır. Tersine bunların nerede ise tamamı hezimetle sonuçlanmıştır.  Yakın bir gelecekte ABD’nin yeni bir askeri maceraya gireceği şüphelidir.
ABD savaş dışı yollarla kendi hedeflerine ulaşmak amacıyla müdahalelerde bulunuyor şüphesiz. Ancak mümbit toprakların bulunmadığı, ortamın hazır ve müsait olmadığı yerlerde herhangi bir sonuç alması mümkün değildir. Dolayısıyla ABD müdahalelerinden korunmak isteyen ülkelerin sağlam ve güçlü kurumlar, işlevsel bir demokrasi ve hukuk sistemi oluşturmaları gerekmektedir. Bu tür bir düzene sahip olan hiçbir ülkeden ABD emperyalizmi şikâyeti duyulmamıştır.
Deniz aşırı maceralar hem masraflı, hem de sonuçları itibarıyla belirsizdir.  Ne şekilde başladıkları bellidir, ama ne şekilde bitecekleri bilinemez.  Bu sonuç özellikle bu tür maceralara meraklı yöneticilerimiz ve milletimiz için önemlidir sanırım."

YAZININ TAMAMI