Selim Kuneralp yazdı: Türkler ve Araplar

Finans ve Ticaret sitesinde Türk-Arap ilişkilerini inceleyen Selim Kuneralp, dünyayı din ekseni üzerinden bölmenin ve görmenin gerçekle uyuşmadığını belirtti.

Abone ol

DUVAR - Emekli büyükelçi Selim Kuneralp Finans ve Ticaret adlı sitesindeki son yazısında Türk-Arap ilişkilerine değindi. Osmanlı'nın son döneminden yakın zamana kadar geçen süreci inceleyen Kuneralp, Arap ülkelerinin bağımsızlıkları sonrasındaki süreci yorumladı. Türkiye'nin cumhuriyet rejimiyle birlikte Arap ülkelerine mesafeli davrandığını aktaran Kuneralp'in yazısından bir bölüm şöyle:

"Diğer taraftan söylemlerimizde sık sık kullanıldığı şekilde dünyayı din ekseni üzerinden bölmenin ve bir taraftan Hristiyan alemi ve onun karşısında bir Müslüman alemi görmenin gerçeklere pek uymadığını da hatırlatmakta yarar var. Bir Hristiyan aleminden bahsetmek en azından siyaset söz konusu olduğunda doğru değildir.  20’inci asrın ilk yarısına kadar ve daha önceki dönemlerin en büyük ve kanlı savaşları hepsi Hristiyan olan ve üstünlük peşinde koşan devletler arasında cereyan etmiştir.  Birbirlerinin milyonlarca genç askerini katleden İngiliz ve Almanlar Birinci Dünya Savaşı’nda aynı Tanrı’nın kendi taraflarında olduğuna inanır ve ona dua ederlerdi.

20’inci asrın ikinci yarısında ve 21’inci yüzyılda ise en büyük savaşlar Müslüman ülkeler (mesela İran ve Irak) arasında ve kendi içlerinde (mesela Suriye, Yemen, Libya, bir ölçüde Irak) cereyan ettiği de bir vakıadır. Bu anlamda bir Müslüman Birliği olmadığı gibi Araplar arasında da bir birlikten bahsetmek de mümkün değildir."

YAZININ TAMAMI