Selimiye Camii'nde 'Zeus tapınağı' sütunu: Saygı için konulmuş

Trakya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Engin Beksaç, Mimar Sinan'ın "ustalık eserim" dediği Selimiye Camii’nin olduğu bölgede yaklaşık 2 bin yıllık Zeus tapınağının olduğunu söyledi.

Abone ol

Tamer Yavuz

EDİRNE - Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, Mimar Sinan'ın 90 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" dediği Selimiye Camii’nin olduğu bölgede yaklaşık 2 bin yıllık Zeus tapınağının olduğunu söyledi.

Prof. Beksaç, Mimar Sinan’ın Selimiye’nin dış duvarında tapınak sütununu kullandığını belirtti. Beksaç şunları söyledi: “Eski Hadrianapolis kentinin akropol bölgesinde bulunan tapınakların en önemlisi Zeus tapınağı olarak kayda geçmiş durumdadır. Çok enteresan bir biçimde tapınağın son izi sütun ve sütun başlığı olarak hayattadır. Mimar Sinan Selimiye Camii’ni yaparken bu sütunu almış ve özellikle kuzey köşede bir pahlama yaparak pahın içine yerleştirmiştir. Yani bu bir süs unsuru olmaktan çok eski tapınağın hatırasına saygı olarak yapılmıştır. Burada Mimar Sinan’ın büyüklüğünü görmek de bir kere daha mümkün olmaktadır” şeklinde konuştu.







'GÖRÜLEN KUŞLAR KARTAL'

Beksaç, sütun başlığındakilerin güvercin olarak adlandırılsa da aslında kuşların kartal olduğunu söyledi. Tapınağın 'görkemli' olduğunu belirten Beksaç, “Hadrian tapınağı Hadrianapolis kentinin en önemli tapınağı olarak yapılmıştır, büyük bir tapınak olduğunu biliyoruz. Geç Roma tarzında yapılan bir tapınak olduğunu bilmekteyiz. Bunun sikkeler üzerinde bazı resimleri var. Buradan anlaşıldığı kadarıyla da bayağı görkemli bir tapınak olduğunu anlıyoruz. Karşımıza çıkan sütun ve sütun başlığı da çok dikkatli biçimde incelenmiştir. Her ne kadar sütun başlığındakiler bunlar güvercin olarak adlandırılsa da görülen kuşlar kartaldır” ifadelerini kullandı.