Selva Demiralp yazdı: Ekonomik görünüm nasıl?

İktisatçı Selva Demiralp, 2020 büyüme rakamlarını yorumladı: Büyüme performansı, öncelikle 2020 yılında uygulanan aşırı kredi büyümesi ve düşük faiz oranı politikalarının bir sonucuydu. Ancak TL üzerindeki baskılar ve bu baskıları telafi etmek için Merkez Bankası rezervlerinin satışının 2021’e mirası, daha fazla kırılganlık oldu. Ekonomik görünüm, bu kırılganlıkların önümüzdeki dönemde nasıl ele alınacağına bağlı olarak şekillenecek.

Abone ol

DUVAR - Türkiye ekonomisi 2020 yılını yüzde 2,2'lik beklentiye karşılık yüzde 1,8 büyümeyle kapattı. Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü akademisyenlerinden Prof. Dr. Selva Demiralp, 'yetkinreport.com'daki 'Büyüme yüzde 1,8, ekonomik görünüm nasıl?' başlıklı yazısında, büyüme rakamlarını analiz ederek, önümüzdeki ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yazının bir bölümü şöyle:

"2020 yılında yüzde 1,8 büyüme kaydeden Türkiye, pandemi sırasında ekonomisi pozitif büyüyen birkaç ülkeden biri oldu. Büyüme performansı, öncelikle 2020 yılında uygulanan aşırı kredi büyümesi ve düşük faiz oranı politikalarının bir sonucuydu. Ancak, TL üzerindeki baskılar ve bu baskıları telafi etmek için Merkez Bankası rezervlerinin satışının 2021’e mirası, daha fazla kırılganlık oldu. Ekonomik görünüm, bu kırılganlıkların önümüzdeki dönemde nasıl ele alınacağına bağlı olarak şekillenecek.

Pozitif büyüme sağlayan düşük faiz politikaları sürdürülebilir değildi. Enflasyon düşmeden faiz düşürmek TL varlıkların cazibesini azaltarak kuru yukarı itiyordu. Nitekim, kasım ayı başında dolar karşındaki değeri rekor seviyedeki 8,46 TL’ye kadar düşen lira, ekonomi politikalarından sorumlu ekibin değiştirilmesinin ardından üç ayda yüzde 17 değer kazandı. Özel sektörün dış borcunun GSYİH’nin yüzde 30’undan fazla olduğu bir ekonomi için bu çok büyük bir rahatlama oldu. Fakat tehlike henüz geçmiş değil. Zira mevcut politik duruşun sürdürülebilir olup olmadığına dair endişeler var.  Türkiye bir yandan enflasyonist baskıları dengelemek için gerekli olan uzun soluklu sıkı para politikası ile diğer taraftan  ekonomiyi destekleyecek düşük faiz ve bol likidite tercihleri arasında gidip geliyor. 

Tüm dünya pandeminin daraltıcı etkisini telafi etmek için faiz oranlarını düşürürken Türkiye pandeminin ortasında faiz oranlarını sıkılaştıran az sayıdaki ülkeden biri oldu."

Prof. Dr. Selva Demiralp'in 'Türkiye pandeminin ortasında neden faiz artırdı?, Politika faizi artarken piyasa faizleri neden düştü?, Neden hala kritik eşiği aşmış değiliz?' sorularını da ele aldığı YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ.