Semra Güzel için AYM’ye başvuru

Dokunulmazlığı kaldırılarak tutuklanan Semra Güzel’in avukatı Arzu Eylem Kayaoğlu, Güzel’in “yeterli suç şüphesi” oluşmadan milletvekiliyken hedef gösterilip tutuklanmasının AYM'ye taşıdı.

Abone ol

DUVAR - Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Semra Güzel hakkında yaşamını yitiren HPG’li Volkan Bora ile çekilen fotoğrafları gerekçe göstererek 29 Nisan 2017’de soruşturma açtı. 4 buçuk yıllın ardından savcılık, 10 Mart 2021’de Güzel’e ait iddialara ilişkin ayrı bir soruşturma açtı. Güzel’in milletvekili olması nedeniyle soruşturmada yetkisizlik kararı veren savcılık, soruşturmayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Soruşturma henüz devam ederken 8 Ocak’ta Güzel, havuz medyası tarafından hedef gösterildi. Bunun üzerine 10 Ocak 2022’de “PKK’ye üye olmak” iddiasıyla hakkında fezleke düzenlendi.

‘ORTAKLARIN’ KARARI

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, fezleke, dokunulmazlığın kaldırılması talebiyle Meclis’e sunulmak üzere Adalet Bakanlığı’na gönderildi. AKP, MHP, CHP ve İP’in ortak oylarıyla Güzel’in dokunulmazlığı Meclis’te 1 Mart’ta kaldırıldı. Bunun üzerine savcılığın talebiyle Ankara 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği kararıyla Güzel hakkında 23 Mart’ta yakalama kararı çıkarıldı. Güzel, daha sonra 2 Eylül’de bulunduğu İstanbul’da gözaltına alındı. Güzel, çıkarıldığı İstanbul Adliyesi’nde aynı hakimlik tarafından verilen tutuklama kararı ardından Silivri Kapalı Cezaevi’ne götürüldü.

AYM BAŞVURUSU

Daha sonra 14 Ekim’de hazırlanan iddianamede, Güzel hakkında “Örgüt üyeliği” iddiasıyla 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi. İddianame, Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Güzel’in ilk duruşması ise 19 Aralık’ta görülecek. 

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi ve Güzel’in avukatı Eylem Arzu Kayaoğlu, dokunulmazlığın kaldırılması ve tutuklanmanın, Anayasa’nın 18 ve 19’üncü maddeli, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5’inci ve Birleşmiş Milletleri (BM) Medeni ve Siyasal Haklara Sözleşmesi’nin 9’üncü maddesine aykırı olduğunu belirterek, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulundu.

AİHM KARARINI HATIRLATTI

Başvurusunda, HDP’ye yönelik saldırılara değinen Kayaoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) HDP’li milletvekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin kararını hatırlattı. 

Başvurusunda, Güzel’in milletvekili olmasına rağmen hakkında tutuklama kararı verilmesinin “kişi güvenliği ve özgürlüğü” hakkının ihlali olduğu tespitine yer veren Kayaoğlu, HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında AYM’nin verdiği karara da işaret etti. Kayoğlu, “Başvurucunun tutuklanmasına gerekçe olan fotoğraflar ve HTS kayıtları 2017 Mayıs ayından itibaren savcılık soruşturma dosyasında ve jandarmanın bilgisinde, eli altındadır. AYM Genel Kurulu, Gergerlioğlu kararında tespit ettiği üzere; başvurucu hakkındaki ‘yasadışı örgüt üyeliği’ iddiasının dokunulmazlığının kaldırılması için ‘belli bir ciddiyete’ ulaşmadığı kabul edilerek, 4, 5 yıl boyunca başvurucunun dokunulmazlığının kaldırılması talep edilmemiş; Anayasa Mahkemesi önünde devam eden HDP’nin temelli kapatılması iddianamesine delil olarak eklenmemiş, kapatma davası kapsamında başvurucunun bu dosya nedeni ile siyasetten yasaklanması talep edilmemiş; milletvekili seçilmesinden önceki 1 yıllık sürede ifadesinin alınması için dahi hiçbir işlem yapılmamıştır. Dolayısıyla, başvurucunun tutuklanma gerekçesinde atılı suç olarak belirtilen ‘örgüt üyeliği’ suçlaması için ‘kuvvetli veya makul şüphe’ bulunmamaktadır” diye belirtti.

'SOMUT GEREKÇE YOK'

Güzel hakkında dokunulmazlığın kaldırılması için iki fezleke düzenlendiğini ve söz konusu fotoğraflar nedeniyle düzenlenen fezleke nedeniyle tutuklandığını ifade eden Kayaoğlu, atılı suça dair kuvvetli belirtti olmamasına rağmen tutuklama gerçekleştiğine işaret ederek, bu duruma dair kararları anımsattı. Tutuklamanın ölçülülük ilkesine aykırı olduğuna dikkat çeken Kayaoğlu, bu halin sürmesine dair verilen kararlara dayanak yapılan “kaçma ve delilleri karartma şüphesi” gerekçesinin ispat edilmediği ve buna dair bir somut gerekçe de sunulmadığına işaret edildi. (HABER MERKEZİ)