Şenal Sarıhan: Bizim başarımız parti olarak yok ama İnce'nin başarısı var
CHP ile İnce'nin arasından farkın nedeni ne? Sarıhan'a göre bu artış İnce'nin başarısı.
DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 24 Haziran genel geçimleri ve CHP adayı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı oy oranları, partide tartışmaları tetikledi.
CHP milletvekili seçiminde yüzde 22,64 oy aldı, İYİ Parti ve Saadet Partisi'yle kurduğu Millet İttifakı'nın oy oranı da yüzde 33,94 oldu. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) kurduğu Cumhur İttifakı ise yüzde 53,66 oya erişti.
CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ise partisinin son yıllarda kıskacında kaldığı yüzde 20-25 aralığından çıkıp yüzde 30'un üzerinde oy aldı. CHP'yi yakından takip eden gözlemciler, seçim sonuçlarının başarılı olup olmadığını değerlendirirken, İnce'nin yakaladığı ivme ile parti yönetiminin izlediği siyaseti ayrı tutuyor.
Ama CHP'nin bundan sonra izleyeceği yol için 'yönetim değişikliği ve İnce'nin de yönetimde söz sahibi olması gerektiği' de dile getiriliyor.
'SİYASİ GERÇEKLER ANALİZLERDEN FARKLI'
CHP'yi ve Türkiye solunu yakından takip eden siyaset bilimci Doç. Dr. Deniz Yıldırım'a göre "Türkiye'de siyasal gerçekler matematiksel analizlerden farklı."
'Millet İttifakı'nın İYİ Parti ile Saadet Partisi arasında, doğrudan sağ, AKP, MHP seçmenine hitap edilerek yapılması gerektiğini düşünenlerdenim' diyor Yıldırım. Ve CHP ile oyların artacağı düşünülse de, bu ittifakın aslında CHP'nin almak istediği sağ oylara da engel olduğunu söylüyor; "Özellikle Karadeniz'de sahada konuştuğum Saadet Partili ve İYİ Partililer, örgütlenme, kendilerini anlatma zorluğu yaşadılar, hakarete, tacize uğradılar. Hitap ettikleri mahalle AKP mahallesi olduğu ve bu mahallede tamamen iktidar medyası olduğu için, İYİ Parti ve Saadet düşmanlaştırıldı, görünmez hale getirildi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Muharrem İnce sağ bloktan oy alabilirken, meclis seçimlerinde CHP sağ bloktan oy almayı önleyen bir parti gibi pozisyon kazanmış oldu. Bu da CHP liderliği açısından bir problem olduğunu gösteriyor. Kemal Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce arasında bir makas oluşmuş durumda."
ŞENEL SARIHAN: SAĞDA BİRLEŞME YARAR GETİRMEDİ
CHP'nin stratejik olarak merkez sağı ortak seçmesini eleştiren isimlerden biri de eski CHP Ankara milletvekili, İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkan Vekili Şenal Sarıhan. "CHP, ülkenin sola bakan yüzüyle birlikte olmak, oradaki kuruluşlarla birlikte olmak yerine sağda bir birleşmeyi tercih etti ama yarar getirmediğini görüyoruz" diyor.
CHP, meclis dışında kalacak partilerle ittifak yaparken bazı milletvekillerini de İYİ Parti'ye ödünç verdi. Bu kararla bazı kesimler Kılıçdaroğlu'nu ve ödünç verilen vekilleri 'demokrasi kahramanı' ilan etti. Ama Sarıhan'a göre "demokrasi sadece sağdakilerle birleşilerek açılacak bir yol değil."
Sarıhan "CHP, cumhuriyet devrimlerini ilerletmek istiyorsa bunu daha sola açık, daha ileriye dönük, daha çağdaş politikalarla olgunlaştırmalı." diyor ve ekliyor; "Partinin başkalarına benzemeye değil, kendine benzeyerek, kendi değerlerini çoğaltarak ilerlemeye ihtiyacı var. "Partinin bakış açısını nereye çevireceğiyle ilgili, değişime gereksinim olduğu inancındayım."
TARIK ŞENGÜL: İTTİFAK KAÇINILMAZDI
CHP içinde, ittifak stratejisinin doğru olduğunu, güçlü bir muhalefet için bunun şart olduğunu savunanlar da var. CHP'den Ankara milletvekili adayı olan ancak 24 Haziran'da meclise giremeyen siyaset bilimci Prof. Dr. Tarık Şengül, Türkiye siyasetinin yeni düzeni olarak nitelediği ittifakların kaçınılmaz olduğunu söylüyor:
"Zorlama koalisyonlar yaratıldı. AKP de MHP'ye muhtaç hale geldi. CHP de koalisyona itildi. Bunda bir sorun görmüyorum çünkü bu seçimde mücadele edebilmenin koşulu kalmadı. Türkiye siyasetinin buraya itilmiş olması son derece sağlıksız. Böyle bir siyasi çerçevede koalisyon yapmama lüksü kalmadı."
'CHP'NİN DEĞİL İNCE'NİN BAŞARISI'
Şenal Sarıhan, Muharrem İnce'nin tabanda yarattığı heyecan ve beklentinin hem Türkiye siyaseti hem de partinin geleceği açısından önemli olduğu görüşünde: "Bizim başarımız parti olarak yok. Ama Muharrem İnce'nin başarısı var ve bu partiye örnek olmalı."
Sarıhan, İnce'nin partinin eski isimlerinden olmasına rağmen yarattığı dalgayla yeni, daha halkçı, aktif ve doğal bir tarz getirmesinin partinin kendisine çok şey kazandırdığını oylarla da gördüklerini söylüyor.
Doç Dr. Yıldırım da İnce'nin siyasetini başarılı buluyor:
"CHP için uzun yıllar yüzde 30'u düşlemek imkansız gibiydi. Bu taze kan, enerjik dinamik kan. CHP'de 'kendi tabanımızın dışına asla ulaşamayız, biz hep bu sosyolojik tabana sıkışırız, CHP dışına seslenme şansımız yok, Kürtlerden, milliyetçilerden oy alma şansımız yok' denilirken, Muharrem İnce'nin aldığı oy bu tabuyu kırabilecek bir oy.
"İnce'nin CHP tabanının dışından oy alabilen bir siyasi figüre dönüştüğünü görüyoruz. Seçimden önce 'yeni bir ulusal siyasetçi tipi doğuyor' demiştim. Daha önce bunu Erdoğan karşılıyordu. Sonuçlar bunu gösteriyor."
Parti içinde ve partiye yakın çevrelerde "İnce ikinci tura kalsaydı cumhurbaşkanı olurdu" kanısı hakim.
Prof. Dr. Tarık Şengül de daha önceki seçimde CHP'nin Ekmeleddin İhsanoğlu'nu aday gösterdiğini hatırlatıp Muharrem İnce'nin adaylığı ve seçim sonuçları için "CHP'nin kendi içinden bir değeri çıkarmasını doğru buluyorum. Yenilgi yaşanmış olabilir ama kendi değerlerimizi taşıyan bir ismin çıkması uzun vadede CHP'ye kazandıracaktır" diyor. (Çağıl Kasapoğlu - BBC Türkçe)