Sendika yöneticisi kendi sendikasına kayyım istedi

Tüm Bel Sen İstanbul 1 No'lu Şube yöneticisi Adem Erdem, sendikaya kayyım atanması için yargıya başvurdu. Şube Başkanı İbrahim Sönmez ise, "Adem Bey'in isteği siyasal iktidarın bakışıyla aynı" dedi.

Abone ol

DUVAR - Tüm Bel Sen (Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası) İstanbul 1 Nolu Şube Yöneticisi Adem Erdem yönetici olduğu Tüm Bel Sen İstanbul 1 Nolu Şube Yönetimi’ne kayyım atanması talebinde bulundu. Ankara Nöbetçi İş Mahkemesi’ne başvuran Erdem, sendikanın sendikacılık yapmadığını ileri sürdü. Tüm Bel Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı İbrahim Sönmez, sendika olarak çoğu belediyede toplu iş sözleşmesi imzaladıklarını söyleyerek Erdem’in yaptığı suç duyurusu için de, “Adem Bey’in yaptığı şey sendikasını büyütmek, sendikasına katkı sunmak değil. Adem Bey sendikasını dağıtmak istiyor” dedi.

MAHKEMEYE BAŞVURMA GEREKÇESİ…

Tüm Bel Sen İstanbul 1 No'lu Şube’nin eski başkanı ve şu an yöneticisi konumunda olan Adem Erdem, mahkemeye başvurarak Tüm Bel Sen Merkez Yürütme Kurulu’nun İstanbul 1 No'lu Şube Olağanüstü Genel Kurulu toplanması talebinin reddine ilişkin kararın iptal edilmesini ve genel kurul toplanıncaya kadar yönetime kayyım atanmasını istedi. Erdem, bu taleplerine gerekçe olarak şu iddiaları öne sürdü: “Tüm Bel Sen yetki sahasında bulunan ilgili belediyelerdeki hak kayıpları, üye kaybı yetkili olunan belediye sayısındaki düşme ve buna bağlı olarak yapılan toplu iş sözleşmesi sayısındaki düşme…”  Erdem, Tüm Bel Sen’in sendikacılığa aykırı davrandığını da ileri sürdü.

ŞUBE BAŞKANI SÖNMEZ: RAKAMLAR İKTİDARIN BELİRLEDİĞİ RAKAMLARIN ÜZERİNDE

Şube Başkanı İbrahim Sönmez ise Erdem’in olağanüstü kongrenin toplanması için gerekçe olarak gördüğü hiçbir iddianın doğru olmadığını ve bu nedenle genel merkez tarafından talebin reddedildiğini söyledi. Sönmez, üyeleri Erdem’in istediği kayyım talebine tepki göstererek bugüne kadar çoğu belediyede toplu iş sözleşmesi imzaladıklarını belirtti.

Sönmez şunları söyledi: “Adem Erdem’i geniş bir yelpazede değerlendirmek gerekiyor. Tek tek sendikamızı neler yaptığımızı anlatıyım: Devlet bizim maaşımızı belirliyor. Belediyelerde de toplu iş sözleşmesi imzalıyoruz. Buna belediyelerde sosyal denge diyoruz. Siyasal iktidarın denge sözleşmelerinde vereceği rakam belli. 2021 yılı içinde 1350 lira bir fiyat belirlendi biz belediyelerde 1350 liranın üzerinde bir denge sağladık artı ikramiyeler aldık ve sözleşmelere imza attık. Burada belediye başkanlarının insiyatifi de devreye giriyor. Örneğin Küçükçekmece Belediyesi’nde 5 ikramiye alıyoruz. Bu rakamlar siyasal iktidarın belirlemiş olduğu limitlerin üzerinde rakamlar.”

‘KAYYIM İSTEMEK İKTİDARIN BAKIŞI’

Sönmez şöyle devam etti: “Birçok belediyede toplu iş sözleşmesi yaptık. Örneğin Esenyurt Belediyesi ve Bakırköy Belediye Belediye başkanları toplu iş sözleşmeleri sırasında ‘TİS’teki limitler üzerinde yer alan rakamları öderiz ama ikramiye ve diğer hakları ödemeyiz’ dediler. Bizim elimizde yasal bir dayanak yok işçiler gibi greve çıkamıyoruz. Adem Erdem kendince bir rakam belirledi. Adem Erdem, bir önceki seneye göre  ‘siz eksiye imza attınız’ diyor. Onun arkasından kongreye gidilmesi için delegelerden imza topluyor. Genel merkez Adem Erdem’in gerekçelerini olağanüstü kuruluna gitmeye yeterli görmedi.”

Sönmez son olarak Erdem’in kayyım talebi için de şunları dedi: “Bir sendika yöneticisinin kendi sendika şubesine kayyım atamasını istemesi devletin sendikalara bakışıyla aynı. Devlet kendi inisiyatifiyle buraya atacak kayyumla kendi niteliğinde bir yönetim belirleyecek. Bu anlamıyla Adem Erdem’in sendikayı büyütmek, üyeleri artırmak gibi bir amacı yok. İstediği şey sendikayı dağıtmak.”

ERDEM'DEN AÇIKLAMA

Adem Erdem, sendikaya kayyım atama talebiyle ilgili açıklama yaptı. Erdem yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bizler KESK birleşeni Tüm Bel-Sen delegeleri olarak, tüzükten aldığımız güçle, demokrasinin işletilmesini seçimlerin yenilenmesini talep ettik. Gerekçelerimiz Bakırköy Belediyesi’nde anlaşılan sözleşmenin yaklaşık 5 milyon altına imza atılması ile çalışanların zarara uğratılması, emeklilerin bir kısmının ikramiyelerinden mahrum kalması ve 2020 yılı için yüzde sıfır, 2021 yılı için hak kayıplarına eksi zamma imza atılmış olması, Esenyurt Belediyesi’nde kazanılmış hak olan 50.000 TL emekli ikramiyesi ile limit ödeme harici 3 ikramiyenin kaldırılarak sadece iktidarın izin verdiği limite imza atılması, Avcılar Belediyesi’nde kazanılmış hak olan 25.000 TL’nin kaybedilmesi kaynaklı, şube olağanüstü seçimini talep ettik. Burada bahse konu kayyum bakılırsa 4688 sayılı kanunun 10. Maddesi gereği şubeyi seçime götürecek ve tüzük gereği demokrasi işleyecektir. Asıl mesele kendi tüzüğüne uymayıp bizleri burjuva mahkemelerine mecbur bırakmalarıdır. Tüm Bel-Sen’e dışarıdan kayyum gelecekse buna önce biz karşı dururuz. Hak kaybı olduğu için Bakırköy Belediyesi’nde 1 yıldır ek protokol bekleniyor ve hala gerçekleşmedi. Esenyurt Belediyesi’nde yetki kaybı olduğu tutanaklarla sabittir. 
Talebimiz demokrasinin işletilmesidir."