Sendikacı ve akademisyenlerden 'Hayır' çağrısı

Akademisyen ve sendikacıların da aralarında olduğu 178 isim, referandumda 'Hayır' oyu verilmesi çağrısında bulundu.

Abone ol

DUVAR - Korkut Boratav, Hayri Kozanoğlu, Atilla Özsever, Aziz Çelik ve Sungur Savran’ın da olduğu akademisyenler ile sendikacı, gazeteci ve milletvekillerinden oluşan 178 isim, ortak bir deklarasyon yayınlayarak, tüm işçi ve emekçilere referandumda ‘hayır’ oyu kullanma çağrısında bulundu.

İstanbul’da Makina Mühendisleri Odası’nda dün yapılan basın toplantısında Atilla Özsever tarafından açıklanan deklarasyonda, AK Parti’nin referandum sonrasında işçi ve emekçilerin kazanılmış haklarını yok etmeye hazırlandığı ifade edildi.

Direnemek'te yer alan habere göre, deklarasyonda şu görüşlere yer verildi: "Türkiye’de işçi sınıfının tüm kazanımları tehdit altında. Bunların başında sendikal örgütlenme, grev ve toplu sözleşme hakkı bulunmaktadır. İşçileri özgür iradeleriyle sendikalaşmaları, istedikleri sendikayı seçmeleri engellenmektedir. Tüm bunların yanında OHAL’in işçi ve emekçilerin haklarını tırpanlamak için suiistimal edildiğini görüyoruz. Tüm bu hak gaspları ve yasaklara karşı mücadele yolunu, grev yasağına rağmen fiili mücadele ile kazanım elde etmeyi başaran metal işçileri gösterdi. Metal işçilerinin mücadelesi büyütülmeli, yaygınlaştırılmalı ve tüm işçi sınıfına mal edilmelidir.”

'ÜLKE EKONOMİK KRİZE SÜRÜKLENİYOR'

Türkiye’nin adım adım bir ekonomik krize doğru sürüklendiğini ifade eden Özsever, “Sermaye, bu krizin de faturasını işçi sınıfına ödetmek için hükümetle birlikte adımlar atıyor. Kiralık işçi yasası, özel istihdam büroları, emek gücü piyasasını esnekleştiren uygulamalar olarak kanunlaştı. Bu uygulamaları kıdem tazminatının kaldırılıp fona devredilmesiyle tamamlamak istiyorlar. Kıdem tazminatını 30 günden 15 güne indirmek gibi ciddi hak kayıplarının yanında işverenin işçi atma maliyetinden kurtulacak olması büyük bir tehdit. Krize bağlı olarak yeni dönemde kitlesel işçi çıkarmalarıyla karşı karşıya kalmamız kuvvetle muhtemel görünüyor” dedi.

Deklarasyonda, emekçilerin kazanılmış hakları için mutlak bir birlik gerektiği ifade edildi.

ANKARA'DAN DA ÇAĞRI

Ankara’da da Eğitim Sen 5 Nolu Şube’de 178 imzacı adına düzenlenen basın açıklamasına Oğuz Oyan, Ali Rıza Aydın, Kaya Güvenç ve Burcu Sarı katıldı. Deklarasyonu Kaya Güvenç okudu.