Sendikal mücadelede yeni hedef

DİSK Birleşik Metal-İş’in yeni başkanı Özkan Atar, önümüzdeki süreçte yerellerden başlayan sendikal mücadelenin önem kazanacağını söyledi. Özkan Atar, yerel sendikal birlikler kanalı ile kitlenin hazırlanacağını, hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, vergi adaletsizliği gibi konular etrafında büyük illerde miting düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Atar, AKP hükümetinin ders almaması halinde üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını belirtti.

Atilla Özsever atillaozsever@gmail.com

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın yeni Genel Başkanı Özkan Atar, önümüzdeki döneme ilişkin sendikal politikalar hakkında bilgi verdi.

Başkan Özkan Atar, yerellerde oluşan ya da oluşturulacak olan sendikal birlikler kanalı ile işçi sınıfı ve emek kesiminin yeni mücadele sürecine hazırlanması gerektiğini söyledi.

Birleşik Metal-İş GEnel Başkanı Özkan Atar

Özkan Atar, “Tıpkı 1 Mayıs’a hazırlanır gibi yerellerden başlamak üzere DİSK’e bağlı sendikalarla birlikte Türk-İş’in mücadeleci sendikalarını, diğer emek ve meslek örgütlerini, gençlik ve kadın kuruluşlarını, sol, sosyalist partileri de seferber ederek güçlü bir birliktelik yaratılmalıdır.

Birleşik mücadelenin ana gövdesini oluşturacak bu tür platformlar, büyük kentlerden başlayarak geniş çaplı mitingler hazırlamalıdır. Bu mitinglerin ana konusu, işçi sınıfı ve emek kesimi başta olmak üzere toplumumuzun yoksul ve dar gelirli kesimlerinin yaşadığı somut sorunlar olmalıdır. Örneğin, hayat pahalılığı, yüksek enflasyon, işsizlik, vergi adaletsizliği, kira sorunu, anti-demokratik uygulamalar bunların başında geliyor” diye konuştu.

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar’la önceki gün (12 Aralık 2023) sendikanın İstanbul Bostancı’daki genel merkezinde bir araya geldik. Görüşmemize diğer yönetim kurulu üyeleri de katıldı.

Atilla Özsever Birleşik-Metal İş Yönetim Kurulu'nu ziyaret etti 

SENDİKAL BİRLİKLERİN ÖNEMİ

Özkan Atar, yerellerde çeşitli işkollarında örgütlü işçilerin, memurların, güvencesiz çalışanların, emeklilerin oluşturacağı bu birliklerin önemine değindi. Gerçekten de Türkiye işçi sınıfı tarihine baktığımızda bu tür sendikal birliklerin önemli işler başardığı da örnekleriyle sabittir.

1961 Anayasası sonrasında sendikal yasaların bir türlü çıkmaması üzerine İstanbul Sendikalar Birliği, 31 Aralık 1961 günü Saraçhane Meydanı’nda büyük bir miting düzenlemişti. 100 bini aşkın işçinin katıldığı bu miting, toplumda büyük bir etki yaratmış ve zamanın hükümeti de daha sonra 274 ve 275 sayılı sendikal yasaları çıkarmak zorunda kalmıştı.

Günümüzde de Gebze başta olmak üzere birçok il ve ilçede bu tür sendikal birlikler mevcuttur. Özellikle Gebze Sendikalar Birliği’nin 30 yılı aşkın bir tarihi var. Bu birlik, 1989 Bahar Eylemleri sonrasında kuruldu. Birlikte DİSK, Türk-İş, hatta Hak-İş’e bağlı kimi sendikalar da üye olarak bulunuyor. Ayrıca bu birlikte Eğitim-Sen gibi memur sendikası şubeleri de var.

Gebze Sendikalar Birliği, ilçede 1 Mayıs mitinginin örgütlenmesinden işten çıkarmalara, özelleştirmelere,  toplu sözleşmelerdeki anlaşmazlıklara değin birçok konuda etkinlik ve eylemler düzenliyor.

ÜRETİMDEN GELEN GÜÇ

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, büyük illerde yapılacak mitinglerle AKP iktidarının ikaz edileceğini, şayet iktidarın gerekli önlemleri almaması halinde işçilerin üretimden gelen güçlerini de kullanabileceklerini, yani geniş çaplı fiili grevlere kadar gidebileceklerini ifade etti.

Özkan Atar, oluşacak geniş birlikteliklerde gençlerin, kadınların ve de sol siyasi partilerin dinamizm ve yaratıcılığından da yararlanılması gerektiğine değindi. Atar, “Ancak sol, sosyalist partilerin sendikaları ele geçirme ya da bir mevzi kazanma gibi bir anlayışta olmamaları gerekir. Çünkü sendikalar, özü itibariyle kitle örgütleridir. Üyelerimiz çeşitli siyasi partilere mensup kişiler olabilir.

Önemli olan emeğin somut sorunları üzerinden mücadele yürütmektir. Kuşkusuz sol, sosyalist partilerin dinamizminden, kitleyi harekete geçirme potansiyelinden yararlanılmalıdır. Sendika-siyaset ilişkisini doğru bir şekilde uygulamaya koymak gerekir” dedi.  

ASGARİ ÜCRET – MESS SÖZLEŞMESİ

Özkan Atar, Aralık sonu itibariyle yeni asgari ücretin belirleneceğini hatırlattı. Atar, kendi işkollarında Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürütülen sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine sürecin arabulucuya intikal ettiğini, arabulucu aşamasından da bir sonuç çıkmaması üzerine Ocak 2024 başında greve çıkmalarının mümkün olduğunu söyledi.

Başkan Atar, metal işçilerinin hayat pahalılığı karşısında düşük ücret zammına büyük tepki gösterdiklerini belirterek “Asgari ücretin biraz daha yüksek bir düzeyde belirlenmesi karşısında bizim sektördeki ücret artışlarının da daha yüksek düzeyde belirlenmesi için mücadelemiz daha güçlenmiş olacaktır” diye konuştu.

Birleşik Metal-İş 21.Genel Kurulu 
UYUMLU BİR EKİP

Sendikanın eski genel başkanı Adnan Serdaroğlu, bu görevini bıraktıktan sonra DİSK Genel Sekreterliği görevini sürdürüyor. Yeni genel başkan Özkan Atar, işyeri temsilciliğinden şube yöneticiliğine, ardından genel merkezde örgütlenme sekreterliğine ve oradan da genel başkanlığa kadar tüm sendikal yönetim süreçlerini adım adım yaşayan bir sendikacı.

Sendikanın diğer yöneticileri de tabandan, yani temsilcilikten başlayıp her kademede aşama, aşama görev alan sendikacılar. Daha önce mali sekreterlik görevini sürdüren Ali Gündüz, bu görevine yeniden seçildi. Son genel kurulda genel sekreterliğe Ali Çeltek, genel örgütlenme sekreterliğine Fehmi Elmacı ve genel eğitim sekreterliğine de Özkan Atmaca getirildi. Uyumlu bir ekip olarak gözüküyor…

Tüm yazılarını göster