Senegal'de hükümet karşıtı protestolar: Ölü sayısı 15'e yükseldi

Senegal'de muhalif lider ve cumhurbaşkanı adayı Sonko'ya hapis cezası verilmesiyle başlayan protestolarda ölü sayısı 15'e yükseldi.

Abone ol

DUVAR - Senegal'de muhalif lider ve cumhurbaşkanı adayı Ousmane Sonko'nun 2 yıl hapis cezasına çarptırılmasıyla başlayan protesto ve çatışmalar devam ediyor. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, konuya ilişkin açıklama yapan polis, Batı Afrika ülkesi  Senegal'de hükümet karşıtı protestolarda can kaybının 15'e yükseldiğini bildirdi. Polis yetkilisinin ajansla paylaştığı bilgiye göre, başkent Dakar'daki durum büyük ölçüde sakinken Senegal'in çeşitli şehirlerinde devam eden protestolarda altı kişi daha hayatını kaybetti. İçişleri Bakanı Antoine Diome, dün ölü sayısını dokuz olarak açıklamıştı.

PROTESTOLAR SIRASINDA 'YAĞMA' İDDİASI

Öte yandan, protestocuların Dakar'ın Ouakam ve Ngor ilçelerinde en az iki akaryakıt istasyonunu ve Grand Yoff bölgesindeki bir marketi ateşe vererek yağmaladığı iddia edildi.

Reuters'a konuşan bir dükkan sahibi, "O kadar korkuyoruz ki... Çünkü kalabalıkların ne zaman geleceğini, gelip mallarınızı alacağını bilmiyorsunuz... Protesto gösterisi yapanlar var bir de ne isterse yapanlar var" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Batı Afrika ülkesi Senegal'de muhalif lider ve cumhurbaşkanı adayı Ousmane Sonko'nun 'gençleri suça sevk ettiği' gerekçesiyle 2 yıl hapis cezasına çarptırılması sonrası ülkede olaylar çıkmış, ilk belirlemelere göre dokuz kişi ölmüştü. İçişleri Bakanı Antoine Diome, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, protestolarda can kayıplarının olduğunu duyurarak "Kamu ve özel mülkiyetin zarar görmesini ve şiddet olaylarını reddediyoruz" demişti.

Ousmane  Sonko, Senegal'in başkenti Dakar'da 1 Haziran'da görülen duruşmada cinsel saldırı suçlamasından beraat etmiş, ancak 'gençleri suça teşvik ettiği' gerekçesiyle 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Sonko ile yargılanan ve davaya konu olan cinsel saldırı olayının gerçekleştiği öne sürülen güzellik salonunun sahibi Ndeye Khady Ndiaye de 'zinaya ve ahlaksızlığa zemin hazırlamak' suçlamasından 2 yıl hapse mahkum edilmişti.

Ousmane Sonko, hakkındaki suçlamaları reddederek, davanın siyasi amaçlı olduğunu savunmuştu. Sonko'nun partisi PASTEF tarafından yapılan açıklamada da mahkemenin verdiği kararın siyasi bir komplonun parçası olduğu belirtilerek, parti destekçileri 'tüm faaliyetleri durdurmaya ve sokaklara çıkmaya' çağrılmıştı. (DIŞ HABERLER)