Şentop: Başörtüsünde yasa ısrarını kötü niyetli bulurum, anayasa hükmü lazım

TBMM Başkanı Mustafa Şentop başörtüsü tartışmasıyla ilgili, "Yasa ısrarını kötü niyetli bulurum, kanunu ileride değiştirdiğinizde bu özgürlüğü de kaldırabilirsiniz. Anayasa hükmü getirmek lazım" dedi.

Abone ol

DUVAR - Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başörtüsüyle ilgili anayasal düzenleme çağrısını değerlendirdi. Endonezya'da bulunan Şentop, "Endişelerin hepsini bertaraf edecek, sadece bu konuya ilişkin bir düzenlemeyle anayasa değişikliği yapabiliriz" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun düzenleme yapacağını söylemesine şaşırdığını söyleyen Şentop, "Bundan yaklaşık 1 ay kadar önce bir televizyon programında bana sorulmuştu bu. 'Başı açık olarak öğrenim görmek ya da kamuda başı açık olarak çalışmak için bir kanun düzenlemesine ihtiyaç olmadığı gibi başı örtülü olarak çalışmak için de böyle bir düzenlemeye ihtiyaç yoktur' dedim. Çünkü bu kanuna dayanan bir hak değil, kanun ötesi, tabii bir haktır. O zaman öyle demiştik. Şimdi bunu duyunca 'demek ki hala bu konuda bir sorun olduğunu düşünenler var' diye bir endişe oluştu. O zaman bu konuda yeniden düşünmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'KANUNU İLERİDE DEĞİŞTİRDİĞİNDE BU ÖZGÜRLÜĞÜ ORTADA KALDIRABİLİRSİNİZ'

"Ben yasa konusundaki ısrarı kötü niyetli bulurum" diyen Şentop, "Eğer siz başörtüsü serbestliğini bir kanuna bağlarsanız, bu kanunu ileride değiştirdiğinizde pek ala bu özgürlüğü de ortadan kaldırabilirsiniz. Biz bunun kanun olmayacağını düşünüyoruz. Hatta anayasa düzenlemesine de gerek yok bunun için. Nasıl başı açık olarak okula gitmekte çalışmakta bir kanuna gerek yoksa bunun için de yok. Fakat 'bu konuyla ilgili bir düzenlemeye ihtiyaç var' deniliyorsa o zaman bunu teminat altına alabilecek bir anayasa hükmü getirmek lazım" diye konuştu.

'TOPLUMSAL KABULLE AŞILMIŞTI'

"Eğer İtalya'da, Polonya'da yaşıyor olsak böyle bir anayasa hükmü olmaz" diyen Şentop, "Ama Türkiye'nin yaşadığı sıkıntıları dikkate alırsak böyle bir düzenlemenin anlamı olabileceğini düşünüyorum. Biz bunun toplumda çözüldüğünü biliyoruz, bu sorun bir toplumsal kabulle aşılmıştı. Bu endişelerin hepsini bertaraf edecek, sadece bu konuya ilişkin bir düzenlemeyle anayasa değişikliği yapabiliriz. Ben doğrusunun bu olduğu kanaatindeyim" dedi.

Ne olmuştu?

3 Ekim'de sosyal medyadan bir video paylaşan Kemal Kılıçdaroğlu, başörtüsü konusuyla ilgili yasa teklifi sunacaklarını belirterek, "Bu yarayı sonsuza kadar kapatacak adımı atıyoruz. Kanun teklifimizi, grup toplantısından hemen sonra, TBMM'ye sunacağız. CHP Grubu, eksiksiz, amasız, fakatsız ve yüreklice bu kanunun arkasında duracaktır. Saray'ın da samimiyet turnusolu bu. Bakalım onların tutumu ne olacak" demişti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Biz daha öte bir teklifle mukabele edelim. Eğer dürüstsen, samimiysen, temel bir insan hakkı olan başörtüsü meselesini ülkenin gündeminden kati şekilde çıkarmakta kararlıysan, gelin çözümü yasa değil anayasa düzeyinde sağlayalım. Arkadaşlarıma talimatı veriyorum. Adalet Bakanım başta olmak üzere, Anayasa Komisyonu'ndaki arkadaşlarım çalışmalarını hazırlayacaklar. Gerisi CHP ve başındaki zatın derdidir" ifadelerini kullanmıştı. (HABER MERKEZİ)