Sera Kadıgil: Çocuklarımızı patronlara yem ettiğiniz sistem nedeniyle kaybediyoruz

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, Milli Eğitim ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlarının yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde "MESEM programlarında kaç öğrenci hayatını kaybetti?" diye sordu.

Abone ol

DUVAR - Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü Sera Kadıgil, MESEM protokolleriyle ucuz işgücüne dönüştürülen öğrencileri bir kez daha Meclis gündemine taşıdı. 

Milli Eğitim ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlarının yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Kadıgil “Öğrencileri ucuz işgücü haline getiren ve hayatlarının sorumluluğunu hükümetinin bir diğer Bakanlığına havale eden tarikatlardan sorumlu bakan Tekin’e bu çocukların öğrenci olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Her iki bakanlığa da, çocuklarımızı patronlara yem ettiğiniz sistem nedeniyle kaybediyoruz diyoruz” ifadelerini kullandı.

İstanbul Milletvekili Kadıgil, geçtiğimiz günlerde, İstanbul Büyükçekmece'de çalıştırıldığı Özkanlar Metalde kafası sac büküm makinesine sıkışan 14 yaşındaki Arda Tombul’un yaşam savaşı verdiğini hatırlattığı önergesinde, Bakan Tekin’den “14 yaşındaki öğrencinin yaşam mücadelesi vermesine neden olan 'kaza'da sorumluluğu bulunanlara ilişkin herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Suç duyurunda bulunulmuş mudur?  Yoksa daha önceki soru önergemize verdiğiniz yanıtta ifade ettiğiniz gibi Bakanlığınızın “İş kazaları kapsamında işletmelere bir yaptırım uygulama yetki ve görevi bulunmamaktadır. İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı doğrultusunda söz konusu işlemler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yürütülmektedir” ifadesinin ardına sığınarak aslında öğrenci olan çocukları ucuz işgücü olarak patronların insafına ve hayatlarını koruma sorumluluğunu da hükümetinizin bir diğer Bakanlığına mı havale ediyorsunuz?” sorularının yanıtını istedi.

'GÜNDE EN AZ 11 SAAT ÇALIŞIYORLAR'

2018 yılında yayımlanan 'Mesleki Eğitim Merkezi Öğrencilerinde İş Kazası Sıklığı ve Etkileyen Etmenler' başlıklı makalede yer alan bilgilere de önergesinde yer veren Kadıgil, “Mesleki Eğitim Merkezi’nde çalışan öğrencilerin iş kazası sıklığı yüzde 18,9 olduğunu ve bu öğrencilerin günlük ortalama 11 saat çalıştığını, yüzde 16.2’sinin sigortasız olduğunu yüzde 14’ünün sigortalı olup olmadığını dahi bilmediğini ve yüzde 87.5’unun yıllık izin hakkı olmadığını vurguladı.

Kadıgil, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a da şu soruları yönetti:

" 14 yaşındaki öğrencinin yaşam mücadelesi vermesine neden olan 'kaza'da sorumluluğu bulunanlara ilişkin herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Suç duyurunda bulunulmuş mudur? 

Söz konusu iş yerinde daha önce işçilerin hayatına mal olan herhangi bir iş cinayeti, ya da işçilerin yaralanması ile sonuçlanan bir olay yaşanmış mıdır?

Söz konusu iş yeri en son ne zaman denetlenmiştir? Denetim bulguları nelerdir?

MESEM kapsamında kaç işyeriyle protokol imzalanmıştır?

MESEM kapsamında kaç öğrenci çalışmaktadır? Öğrencilerin yaş ve cinsiyet dağılımı nedir? Kaç öğrencinin sigortası vardır?

'Ustalık Telafi Programı' kapsamında kaç işyerine İşsizlik Sigortası Fonu’ndan toplam ne kadar para aktarılmıştır?

2016 yılında örgün ve zorunlu eğitime kapsamına alınan MESEM programlarında bugüne dek kaç öğrenci hayatını kaybetmiş, kaç öğrenci yaralanmış, kaç öğrenci sakat kalmış ve kaç öğrenci meslek hastalığına yakalanmıştır?

MESEM kapsamında bugüne dek  iş cinayetleri ve yaralanmaların yaşandığı işyerleri hangileridir? İşyerleriyle ilgili yapılan işlemler nelerdir?  İşyerlerine yönelik ne tür bir cezai ve idari yaptırım uygulanmıştır? Söz konusu işyerleriyle   Bakanlığınızın da dahil olduğu MEB protokolleri devam etmekte midir?

BAKAN TEKİN SORUMLULUĞU BAKAN IŞIKHAN’A ATMIŞTI

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekim, TİP Sözcüsü Sera Kadıgil’in Şubat 2023 tarihinde MESEM’lerle ilgili soru önergesine Kasım 2023’te verdiği yanıtta “Ustalık Telafi Programı kapsamında eğitim alan öğrenciler için programın başlangıcından bugüne kadar toplam 26.239.498.663 TL devlet katkısı ödemesi yapılmıştır. Mesleki Eğitim Merkezi Programına Ustalık Telafi Programı da dâhil olmak üzere 425.181 kadın, 866.194 erkek toplam 1.291.375 öğrenci kayıtlı bulunmaktadır. Bunların 484.709'u 15-23 yaş arasındadır. Ustalık telafi programı hariç Mesleki Eğitim Merkezi Programı öğrenci sayısı ise 403.864'tür.Bakanlığımızın iş kazaları kapsamında işletmelere bir yaptırım uygulama yetki ve görevi bulunmamaktadır. İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı doğrultusunda söz konusu işlemler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yürütülmektedir” ifadelerini kullanmıştı.