Şerali Dereli'nin ölümü Meclis gündeminde
HDP Hakkâri Milletvekili Sait Dede, İran sınırındaki Duranlar (Awyan) köyünde evinin yakınında askerler tarafından vurularak öldürüldüğü iddia edilen Şerali Dereli'yi çifte önergeyle Meclis gündemine taşıdı.
HAKKÂRİ- Yüksekova ilçesine bağlı Esendere Beldesi Duranlar (Awyan) köyünde 29 Ekim günü öldürülen 61 yaşındaki Şerali Dereli'nin akıbetiyle ilgili HDP Hakkâri Milletvekili Sait Dede, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 8 maddeden oluşan iki soru önergesi verdi.
Dede soru önergelerinde, "Hakkâri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen defin ruhsatında belirtildiği üzere ateşli silah yaralanması sonucu geçirdiği iç kanama ile yaşamını yitiren Şerali Dereli’ye akrabalarının yardım etmesine izin verilmemiş, Şerali Dereli olay yerinde yaşamını yitirmiş ve cenazesi görgü tanıklarının ve yakınlarının beyanına göre 6 saat olay yerinde bekletildikten sonra hastaneye kaldırılmıştır” ifadelerini kullandı.
Hakkâri Valiliği'nin açıklamasının olayı doğrular nitelikte olduğunu söyleyen, Dede, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a şu soruları sordu:
1. Şerali Dereli adlı yurttaşı öldüren askerler hakkında ve bağlı bulundukları komutanlıkla ilgili olarak başlattığınız bir soruşturma var mıdır? Bu olaya karışan askerlerin kimlikleri tespit edilip gerekli adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır?
2. Askerler tarafından ikametinin yakınında vurulan sivil ve silahsız Şerali Dereli’nin yaralı olarak 6 saat boyunca olay yerinde bekletilmesinin sebebi nedir? Olay esnasında hangi kasıtla köylülere ateş açılmıştır?
3. Operasyon bölgesindeki askeri birliklere verilen vur emrinin kapsamı nedir? Bahse konu olay bir yerleşim yeninde meydana gelmiştir. Hayatın olağan akışı içinde askeri birliklerin, sivil yurttaşlarla karşılaması muhtemel olan bir bölgede, hedef gözetmeksizin vur emri mi verilmiştir. Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz açık hükmüne rağmen kanunsuz emir veren askeri personelle ilgili adli veya idari soruşturma başlatılıyor mu?
4. Son on yılda gerek operasyon sırasında ve gerekse askeri üs bölgeleri çevresinde kaç sivil vurularak öldürülmüştür.
Olay yerinde yaşamını yitiren Şerali Dereli’nin 6 saat boyunca bölgede bekletildiğini ifade eden HDP'li Dede, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e ise şu soruları yöneltti:
1. Şerali Dereli’nin öldürülmesi ile ilgili yürütülen soruşturma hangi aşamadadır? Delilleri karartması kuvvetle muhtemel askeri personelin salıverilmesi etkin bir soruşturmanın yürütülmeyeceği kaygısını toplumda yaratmıştır, bu noktada başta balistik incelemesi yapılacak olan tüm silahların tespit edilmesi olmak üzere tüm deliller toplanmış mıdır?
2. Ceza Muhakemesi Kanununun 100. madde ve devamına göre tutuklamayı gerektiren bir suçtan dolayı ifadeleri alınan Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmasının sebebi nedir?
3. Asker kişilerin sivillere yönelik işledikleri suçlarda soruşturmaların etkin yürütülmemesinin ve yine kovuşturmaların sürüncemede bırakılmasının sebebi nedir?
4. Son 30 yılda Türk Silahlı Kuvvetleri Personellerinin işlediği suçlara ilgili yürütülen kovuşturmalarda zamanaşımına uğrayan dosya sayısı kaçtır? (DUVAR)