Sergen-Okan kapıştı, futbol kayboldu

Beşiktaş'ın hiçbir hattı ya da bloku organize değil. Anlaşılan Sergen Yalçın, oyuncuların "sözüm ona" yeteneklerine çok fazla güveniyor. Eğer her sorunu oyuncular çözecekse, eğer her pozisyonun şekillenmesine oyuncular karar verecekse, bir teknik adama ihtiyaç kalmaz.

Ali Fikri Işık polesar@hotmail.com

Birinci bölge ile üçüncü bölge arasında mekik dokuyan tek oyuncu Atiba olunca Beşiktaş, Başakşehir kalesinin önünde ilk yarıda hiç boy gösteremedi. Galiba ikili geçiş oyunu için Sergen Yalçın Atiba’nın yeterli olacağını düşünüyor. Elneny, klasik pozisyonunda ısrar ediyor ve daha çok dörtlü defansı beşliyor; birinci bölgenin önünde garantör olmak, ne işe yarıyor bilmiyorum ama bu pozisyon alış Atiba’yı yalnızlığa itiyor. Boateng de ikinci bölgede kaya gibi çakılı oynamayı tercih edince, yetmiş metrelik, hem savunma hem de hücum alanını Atiba yalnız başına kullanmak zorunda kalıyor. Eğer iki Atiba’nız yoksa bu rolü, tek Atiba oynayamaz ve Sergen Yalçın’ın başı beladan kurtulmaz.

Boateng henüz hazır değil, güçsüz ve kuvvet devamlılığı yok. İkinci yarıda sağ kanada alınması ona bir tür emeklilik ikramiyesi oldu. İki kanat oyuncusu Diaby ve N’Koudou kesinlikle sokak oyuncuları. İkisinin de futbol oyun bilgisi amatör küme seviyesinde. Pas ve koşu tercihleri acemice. Diaby tek ayaklı ve N’Koudou ise gözleri yerden kalkmayan düz bir oyuncu. Burak Yılmaz çok formsuz, oyunda kaldığı müddetçe sadece bir kez Epureanu’yu aşabildi. Ne savunmanın arkasına koşular yapabildi ne de ilerde top tutup arkadaşları için opsiyonlu duvar olabildi.

Bu oyuncu performansı analizini Sergen Yalçın’ı aklamak için yazmıyorum. Sergen Yalçın, Başakşehir maçına özgün bir planla hazırlanmamış. Bütün numarası kenara top taşımak ve oradan ceza sahasına top kesmek. Bunu planlamak için Sergen Yalçın olmak gerekmiyor. Cebinde teknik direktörlük lisansı olan her teknik adam, bu planlamayı çok daha iyi yapabilir.

Beşiktaş'ın hiçbir hattı ya da bloku organize değil. Anlaşılan Sergen Yalçın, oyuncuların "sözüm ona" yeteneklerine çok fazla güveniyor. Eğer her sorunu oyuncular çözecekse, eğer her pozisyonun şekillenmesine oyuncular karar verecekse, bir teknik adama ihtiyaç kalmaz. Mesela Beşiktaş, sol koridorda hem hücum hem de savunmayı hangi yapı ve organizasyonlar ile yapıyor? Aynı soru sağ koridor için de geçerli. Merkez göbekte, Vida topu Elneny’e veriyor, Elnney, Atiba’yı buluyor, peki sonra? Sonrası neden büyük bir körleşmeye dönüşüyor.

Beşiktaş geçiş oyunları içinde bir plan ve bu planı uygulayacak yapılar organize etmemiş. Zavallı Atiba, 52. dakikaya kadar canını dişine takarak bu büyük açığı kapatmaya çalıştı. Sonra yoruldu ve sadece oyunun hücum bölümüne katkı yapmaya çalıştı. Lens’i sağ savunmada oynatmak belki de Sergen Yalçın’ın tek renkli kararıydı. Ama eğer Okan Buruk, cidden bir oyuna sahip olsaydı, Lens altın tepsi de kendisine ikram edilen armağan olurdu.

Okan Buruk, Avcı’dan aldığı mirası çarçur etmeye devam ediyor. Takımın ana gövdesi kurucu nitelik taşıyordu Avcı döneminde, Buruk bu gövdeyi yap boza dönüştürmüş. Karar bu olunca, Başakşehir dominant bir oyun oynayan bir takım olmaktan çıkmış ve kontra bir takıma dönüşmüş. Visca, Demba Ba,Crivelli ve Elia gibi yetenekli oyuncuları besleyen tek kişi İrfan Can Kahveci. Ara sıra, Mahmut, Clichy ve Caiçara'nın da Kahveci'ye katkı yapıyor olmaları hiç kimseyi şaşırtmasın. Bu oyuncuların hepsine defansif görevler verilmiş ve aksiyonları bununla sınırlandırılmış.

Okan Buruk savunma yaparak kazandı. Sergen Yalçın bir hücum planına sahip olmadığı için kaybetti. Ne Sergen Yalçın ne de Okan Buruk bu oyunun futbol olduğunu hatırlamadı.

Tüm yazılarını göster