Sergiye yetişecek resim 'uygunsuz' diye Marmaray'a alınmadı
İstanbear Festivali sergi sanatçılarından Özgürcan Taşçı’nın eserini taşımasına metro güvenliği izin vermedi. Taşçı: Resmimi kapatmam yetmiyormuş gibi, metro güvenliklerinin ‘bu resimdeki kadın mı erkek mi’ gibi sorularla tacizlerine maruz kaldım dedi.
DUVAR - LGBTİ+ aktivisti ve sanatçı Özgürcan Taşçı’nın, performans sanatçısı Enes Ka’yı resmettiği eseri, İstanbear Fest kapsamında gerçekleştirilecek sergiye götürülürken “Uygunsuz içerik” denilerek metro güvenliği tarafından engellendi. Güvenlik görevlisi, Taşçı’ya 'metroyu kullanmak istiyorsa eserini gazete kağıdıyla kapatması gerektiğini' söyledi.
'RESİMDEKİ KADIN MI ERKEK Mİ?'
Özgürcan Taşçı metroda yaşadıklarını şöyle özetledi, “3 Eylül günü sergi açılışına gitmek için Kadıköy’deki evimden çıkıp Marmaray’a bindim. Resim nü olduğu için yolcuların tepkisiyle karşılaşmaya dair kaygılıydım ancak Marmaray’da birkaç bakış dışında herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Ardından Yenikapı-Hacıosman metrosuna binmek üzere turnikelerden geçtim. Turnikelerden geçtikten sonra iki polis memuru yanıma gelerek resmime bakmak istediler. Ben de neden bakmak istediklerini sordum ve göstermek istemediğimi söyledim. Biraz ısrarın ardından yoluma devam ettim. Ardından, yürüyen merdivenlere yaklaştığımda, bu sefer özel güvenlik görevlisi yanıma gelerek resmi görmek istediğini söyledi. Resmi gördükten sonra, bu resimle metroya binmeme izin veremeyeceğini söyledi. Nedenini sorduğumda ise, bunun “uygunsuz içerik” olduğunu belirtti. Resmimin uygunsuz içerik olmadığını, sanat eseri olduğunu ve sergiye yetişmeye çalıştığımı söylememe rağmen benimle konuşan güvenlik metroya binmeme izin vermedi. Metroya binmem için, resmi gazete kağıdı veya başka bir şeyler kapatmamı istedi. Bir süre daha tartıştıktan sonra tek olduğum ve paniklediğim için, gazete kağıdıyla resmi kapatmayı kabul ettim ve gazete kağıdı rica ettim. Bu sefer de “onu da biz mi bulacağız” gibi laflarla beni oyalamaya devam etti. Bir süre oyaladıktan sonra beni bir odaya yönlendirdi ve orada resmimin üstünü gazete kağıdıyla kapatmak zorunda kaldım. Resmimi kapatmam yetmiyormuş gibi, metro güvenliklerinin ‘bu resimdeki kadın mı erkek mi’ gibi sorularla tacizlerine maruz kaldım.”
Yaşadığı olayın münferit olmadığını, 'muhafazakarlaşma sonucu ortaya çıkan saldırıların ve toplumsal yaşama müdahale olaylarının devamı' olduğunu belirten Taşçı, bu tarz olayların sanatçıları kaygılandırdığını ancak birçok sanatçının üretim ve mücadele azmini arttırdığını da sözlerine ekledi.
KaosGL.org’da yer alan haberde ayrıca 'İstanbear Fest kapsamında gerçekleştirilen sergiyi 5 gün süreyle Beyoğlu’nda bulunan Leman Kültür’de ziyaret edebilirsiniz' bilgisi de yer aldı.