Serhat Kiraz'ın sergisi 'Analemma' kapılarını açıyor

Serhat Kiraz "Analemma" sergisiyle sanatseverlerin karşısında. Sergi, bugünü düşündürüyor.

Abone ol

DUVAR - Bireysel işleri ve 1980’lerin başlarındaki erken dönem kişisel sergileriyle ön açıcı sanatçılardan biri olan Serhat Kiraz'ın Millî Reasürans Sanat Galerisi için hazırladığı “Analemma” adlı sergi bugün itibariyle ziyaretçilerine kapılarını açıyor.

'ANALEMMA SANATÇININ TOPLAM EMEĞİ ÜZERİNE DÜŞÜNDÜRÜYOR'

Astronomide, "Analemma" ifadesi bir gök cisminin (genellikle Güneş'in) bir başka gök cisminden (genellikle Dünya'dan) gözlendiği zaman, gökküre üzerinde günün belli bir anındaki ortalama konumuna göre yıl içerisindeki hareketini gösteren eğri için kullanılıyor.

Sanatçının bugüne dek ortaya çıkardığı tüm işlerinin izini sürerek bugüne gelindiğinde, bir yeni doğuş niteliğinde olan sergi için hazırlanan kitabın yazısını ise Süreyyya Evren kaleme aldı. Süreyyya Evren, sergiyi şu sözlerle ifade ediyor:

“Analemma sergisi, bir serginin hazırlanması aşamasından bir kesit gibi. Sergi başka bir zamanda açılacak bir sergiye dair bir sergi adeta ve bu dikkatiyle izleyicileri ne yaptığını açıklamak istemeyen ama tüm izlerini katman katman seren bir sanatçının toplam emeği ve bugünü üzerine düşünmeye davet ediyor."

Serhat Kiraz ise sergisini oluştururken, 'kendine ya da insanlığa ait soruları mekâna yerleştiridiğini ve bu aşamada da mekânın da bir şeyler sunduğunu' vurguluyor. “Analemma” sergisi 27 Eylül-4 Kasım 2017 tarihleri Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde izlenebilir.