Serpil Gül'ün katiline ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

Boşanmak isteyen Serpil Gül'ü katleden Harun Gül'e ağırlaştırılmış müebbet ve 1 yıl hapis cezası verildi.

Abone ol

DUVAR - İstanbul'da barışma teklifini reddeden Serpil Gül'ü öldüren Harun Gül, cezasında hiçbir indirime gidilmeden ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Katil, boşanma aşamasında olduğu Gül'ü vurduktan sonra, yerdeki kadına defalarca ateş etmiş ve sağlık ekiplerinin sokağa girmesine de engel olmuştu.

Boşanma aşamasında olduğu ve barışma teklifini kabul etmeyen Serpil Gül'ü, 10 Ağustos'ta İstanbul'un Arnavutköy ilçesinde sokak ortasında 3 el ateş ederek öldüren Harun Gül bugün ikinci kez hakim karşısına çıktı.

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya müşteki ve sanık avukatlarının yanı sıra, Serpil Gül'ün annesi Hediye Kartal ve kardeşleri Uğur Kartal, Seda Yılmaz ve Abdullah Kartal katıldı.

5 Eylül’de görülen ilk duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, sanığın boşandığı eşini öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis, ruhsatsız silah bulundurmaktan ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası almasını ve tutukluluk halinin devamını talep etmişti.

'SOĞUKKANLILIKLA İŞLENMİŞ BİR CİNAYET'

Ailenin avukatı Sevda Demirtaş, bugün görülen duruşmadaki beyanında "Sanığın suçu sabittir. Zira yalnızca burada bulunanlar değil tüm Türkiye'nin gözü önünde, vatandaşların ve çocukların yalvarmasına rağmen soğukkanlılıkla işlenmiş bir cinayettir. Ayrıca sanık, maktulü katlettikten sonra başında beklemiş sağlık ekiplerinin gelmesine engel olmaya çalışmıştır. Sanık, Serpil’in sığınma evinde kaldığını ve oraya gidemediği için annelik duygularını kullanarak sünnet organize etmiş, maktulü ölüme davet etmiş, maktul de çocuklarını görmek umudu ile gitmiştir. Serpil, sanığın barışma teklifi reddettiği için de katledilmiştir" dedi.

Mahkeme, sanık hakkında haksız tahrik indirimi uygulanmaksızın, "kadın olan eşine karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Heyet ayrıca sanık Harun Gül'e "Ruhsatsız silah taşıma" suçundan 1 yıl hapis ve 3 bin lira adli para cezası vererek tutukluluk halinin devamına hükmetti.

'6284 SAYILI KANUN ETKİN UYGULANSAYDI SERPİL YAŞIYOR OLABİLİRDİ'

Davanın ardından Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri'nden yapılan açıklamada konuşan Esin İzel Uysal, "İlk günden beri takip ettiğimiz davada çıkan bu karar mücadelemizin sonucudur. Serpil’in ölümünde ihmali olan yetkililerin de peşinde olacağız. 6284’ü etkin uygulatacağız" dedi.

"Serpil niye öldürüldü? Boşanmak istediği için, sokak ortasında üç el ateş edilerek öldürüldü Serpil. Serpil yaşıyor olabilir miydi? 6284 sayılı kanun etkin uygulansaydı Serpil yaşıyor olabilirdi" diyen Uysal, "Çünkü biz Serpil’in daha önce şiddete uğradığını, defalarca şikayetçi olduğunu, sığınma evinde kaldığını biliyoruz. ŞÖNİM görevini yapsaydı Serpil hayatta olabilirdi. Bugün içimize bir nebze de olsa su serpen bir karar verildi ve hiç indirim uygulanmadı" şeklinde konuştu.

'KANUNU BİZ YAZDIK, BİZ UYGULATACAĞIZ'

6284 sayılı "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun"un uygulanması için kampanya başlattıklarını söyleyen Uysal, "Geçtiğimiz hafta bir seferberlik başlattık: 6284 seferberliği. 'Biz yazdık biz uygulatacağız' dedik. Yıllar önce 6284, AKP iktidarında yürürlüğe girdi. Kadın örgütleriyle bir masaya oturuldu, bizim deneyimlerimize başvuruldu. Onu nasıl biz yazdıysak biz uygulatacağız" ifadelerini kullandı.

'KİM GÖREVİNİ İHMAL EDİYORSA, HEPSİ BİR BİR YARGILANACAK'

Kadın cinayetleri ve erkek şiddetinde ihmali olanların da yargılanması gerektiğini belirten Esin İzel Uysal, şunları söyledi:

"Her kim ki görevini ihmal ediyorsa, hepsi bir bir yargılanacak. Serpil’in ölümünde kimin parmağı varsa, sadece tetiği çeken erkek değil, hepsi yargılanacak. Geçtiğimiz günlerde Ankara’da Döne Bozdemir öldürüldü. Uzaklaştırma kararı vardı, zorlama hapis kararı vardı, elektronik kelepçe vardı. Döne, göz göre göre öldürüldü. Çünkü o kelepçeyi takip eden ve failin Döne’ye yaklaştığını fark eden memur, Döne’yi arayıp uyarmıyor. Faili arayıp sözlü uyarıda bulunuyor. Ama biz görevini ihmal edenlere sadece sözlü uyarıda bulunup geçmeyeceğiz. Hepsinin hesap vermesini sağlayacağız. Hülya Şellavcı kararını hatırlayın, Serpil Erfındık kararını hatırlayın. Hülya Şellavcı davasında İçişleri Bakanlığı hakkında maddi tazminat kararı verildi. Çünkü Hülya’nın hayatta olmamasından bakanlık da sorumlu. Serpil Kartal için de ihmali olan kim varsa hepsinden hesap soracağız."

(HABER MERKEZİ)