SES: Her 10 korona hastasından 1’i sağlık emekçisi
Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 verilerinin gerçeği yansıtmadığını, her 10 hastadan 1’inin sağlık emekçisi olduğunu söyleyen SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, istifaların arttığını belirtti. Erden, "Testi pozitif çıkarsa 'kimi çalıştıracağız' kaygısıyla test yapılmıyor hatta testi pozitif çıksa bile belirti yoksa arkadaşlarımız alanda çalışmak zorunda kalıyor. Normalde 14 gün olan karantina sağlık çalışanları için 7 gün uygulanıyor, temaslılarda uygulanmıyor. 7 günden sonra alana çalışmaya çağrılıyorlar. Her gün bu ağır ve yoğun çalışma şartlarından kaynaklı tükeniyoruz, yoruluyoruz ve artık ölüyoruz" dedi.
DUVAR - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Gönül Erden, Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı korona virüsü verilerinin gerçeğin çok altında olduğunu, şeffaf bir salgınla mücadele yürütülmediğini söyledi.
"Sağlık Bakanlığı günlük 1400-1500 vaka açıklıyor. Bizim iki üç ilden aldığımız veriler bile bu sayıyı geçiyor. Diyarbakır'da, Urfa'da günde 500-600, Ankara'da günde 2 binlere varan yeni vakanın tespit edildiğini değerlendirirsek bu açıklanan vakaların gerçekleri ifade etmediği ortada. Bakanlık toplumdan bilgiyi saklamakta ve sağlık emekçilerini de sürece dahil etmeme konusunda ısrarcı" diyen Erden, sağlık çalışanlarının virüsten değil, alınmayan tedbirlerden dolayı öldüğünü vurguladı. Erden şunları söyledi:
KARANTİNA 7 GÜN UYGULANIYOR
"Testi pozitif çıkarsa 'kimi çalıştıracağız' kaygısıyla test yapılmıyor hatta testi pozitif çıksa bile belirti yoksa arkadaşlarımız alanda çalışmak zorunda kalıyor. Normalde 14 gün olan karantina sağlık çalışanları için 7 gün uygulanıyor temaslılarda uygulanmıyor. 7 günden sonra alana çalışmaya çağrılıyorlar. Her 10 Covid-19 hastasından 1’i sağlık emekçisi. Her gün bu ağır ve yoğun çalışma şartlarından kaynaklı tükeniyoruz, yoruluyoruz ve artık ölüyoruz. Sağlık emekçileri artık kendi işini yapamaz noktaya geliyorlar. Alanda inisiyatif sağlık emekçilerinin elinden alınmış durumda. Her hekim PCR testi isteyemiyor. Baş hekimin yetkilendirdiği isimler anca isteyebiliyor. Sağlık emekçilerine test yapılmıyor. Bugün Meclis'te milletvekilleri sınırsız sayıda test yaptırabilirken sağlık emekçilerine bu testin yapılmaması kabul edilir şey değil. Çok kalitesiz koruyucu ekipmanlarla süreci yürütüyoruz. Bu sürecin dışına itilmişlik ve zor şartlar sonucunda emekliye ayrılabilen emekliye ayrılıyor, emekliye ayrılamayan ise istifa ediyor. İstifalar çok fazla artmaya başladı. Sadece Batman'da 13 hekim istifa etti. Sağlık Bakanlığı'nın politikalarından kaynaklı sağlık emekçileri istifa ediyor. Bakanlık çözüme yönelik bir adım atmak yerine görmezden duymazdan geliyor.”
Sağlık alanındaki güvencesiz çalıştırılmaya karşılık bir süre önce başlattıkları "Güvenceli İş, Güvenli Gelecek" kampanyası üzerinde duran Erden, 24 Eylül'e kadar devam edecek kampanya kapsamında imza toplayıp, güvenceli çalışmanın önemini anlatacaklarını ifade etti. (MA)