SES: Tıbbi malzeme yok, eğitim yok

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, korona virüsü salgını sürecinde hastanelerde yaşananları ortaya koyan anketini açıkladı. Ankete göre hastanelerin yüzde 26’sında Covid-19 ile ilgili eğitim, yüzde 20’sinde el hijyeni ile ilgili eğitim, yüzde 48’inde solunumsal hijyene yönelik eğitim verilmedi. “Sağlık çalışanlarına periyodik olarak Covid-19 gözetimi yapılıyor mu” sorusuna ise yüzde 66 oranında “yapılmıyor” yanıtı verildi.

Abone ol

ANKARA - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) 60 ildeki 304 hastaneden gelen verilerle hazırlanan korona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında yaşanan sorunlara ilişkin anketinin sonuçlarını açıkladı.

“Hastaneler Covid-19 salgın yönetimine hala hazır değil” başlığıyla SES Genel Merkezi’nde SES Eş Başkanı Gönül Erden tarafından açıklanan ankete göre malzeme konusunda eksiklikler hala devam ederken çalışanlara verilen korona virüsüne dair eğitimlerinin de yetersiz olduğu ortaya çıktı.

‘KORUYUCU GÖZLÜK KURUMLARIN YÜZDE 20’SİNDE YOK’

“Sağlık Bakanlığı bir an önce sağlık emek ve meslek örgütleri ile iletişime geçmeli, önlemler ve kişisel koruyucu donanımların kullanımı ile ilgili adımlarını hızlandırmalıdır” ifadelerine yer verilen açıklamada yer alan sonuçlar şu şekilde sıralandı:

MALZEME TABLOSU: N95 maske hastanelerin yüzde 17’sinde hiç yok, yüzde 71’inde var ama yeterli değildir. Cerrahi maske hastanelerin yüzde 68’inde yeterli sayıda yok. Eldiven sayısı her üç kurumdan birinde yeterli sayıda değil. Yüz koruyucu siperlik kurumların yüzde 40’ında hiç yok, yüzde 45’inde var ama yeterli sayıda değil. Gözlük kurumların yüzde 20’sinde hiç yok, yüzde 68’inde var ama yeterli sayıda değil. Önlük yüzde 68’inde yeterli sayıda bulunmamakta. Sıvı geçirimsiz tek kullanımlık önlük hastanelerin yüzde 34’ünde hiç yok, yüzde 57’sinde var ama yeterli değil. Tek kullanımlık tulum yüzde 39’unda hiç yok, yüzde 48’inde var ama yeterli değil. Var ama yeterli değilin anlamını paylaşmak isteriz. 8 saatte bir değişmesi gereken N95 maskesinin 24 saat boyunca sadece bir tane verilmesi, 24 saat boyunca değiştirilmeden kullanılması var ama yeterli değil kapsamındadır. Bu var olma hali sağlık açısından yok anlamına gelmektedir.

YÜZDE 77’SİNDE ALKOLLÜ MENDİL YOK: Hastanelerin yüzde 58’inde halan el dezenfektanı yeterli değil. Yüzde 44’ünde yer dezenfektanının yeterli olmadığı, yüzde 77’sinde ise alkollü mendil hiç bulunmamaktadır.

POLİKLİNİKLERİN YÜZDE 13’Ü ÇALIŞIYOR: Polikliniklerde acil olmayan randevuların iptal edilmesi sürecin yönetilmesinde önemliydi. Şehir hastanelerinde acil olmayan hasta muayenesine devam edilmesinde uzun süre ısrar edilmiştir. Hastanelerin yüzde 62’sinde zorunlu olmayan kontrollerin ertelendiği, yüzde 56’sında bazı polikliniklerde randevuların iptal edildiği ve yüzde 15’inde polikliniklerin kapatıldığı belirtilmiştir. Ama hala hastanelerin yüzde 13’ünde polikliniklerin aynı şekilde devam ettiği de anket sonuçlarından ortaya çıkmıştır.

İZOLASYON ODASI SAYISI YETERSİZ: Hastanelerin yüzde 61’inde halen hasta- hasta yakını ile sağlık çalışanlarının girişleri ayrı değildir. Hastanelerin sadece yüzde 6’sı girişleri tamamen ayırmıştır. Acil servislerde Covid-19 kuşkulu olguların ayrı bir girişten kabul edilmesi hastanelerin sadece yüzde 54’ünde sağlanabilmiştir. Hastanelerin yüzde 59’unda Covid-19 nedeniyle ziyaretlerde kısıtlamaya gidilebilmiştir. İzolasyon odalarının sayısı ve nitelikçe yeterli olması hastanelerin sadece yüzde 7’sinde sağlanmıştır. Hastanelerin yüzde 44’ünde izolasyon odaları sayıca yeterli olsa da nitelik olarak yetersizdir.

HASTANELERDEKİ EĞİTİMLERİN ORANLARI: Sağlık emekçileri gerek Covid-19 ile ilgili eğitim gerekse çalışma düzeninde uygun düzenleme açısından Covid-19 olgu yönetimine hazırlanabilmiş değildir. Hastanelerin yüzde 26’sında Covid-19 ile ilgili eğitimler, yüzde 20’sinde el hijyeni ile ilgili eğitimler, yüzde 48’inde solunumsal hijyene yönelik eğitimler, yüzde 27’sinde KKD kullanımı ile lgili eğitimler, yüzde 44’ünde salgının aşamalarına göre sağlık kurumlarında yapılacak düzenemelere ilişkin eğitimler, yüzde 32’inde triaj prosedürleri ile ilgili eğitimler, yüzde 39’unda karantinadaki hastalarla nasıl çalışılacağına ilişkin eğitimler, yüzde 35’inde izolasyondaki hastaların yerleşitirilmesi ve taşınması ile ilgili eğitimler ve yüzde 40’ında salgına ilişkin birimerde göreve yeni başlayacaklarla ilgili eğitimler yapılmamıştır.

HASTANELERİN YÜZDE 37’İNDE ÇALIŞMA SÜRELERİ DÜZENLENMEDİ: Hastanelerin yüzde 32’sinde Covid-19 tanılı hasta bakımına yönelik yeni bir çalışma düzenine geçilmemiştir. Bununla birlikte hastanelerin yüzde 25’inde günlük vardiya sistemi, yüzde 19’unda haftalık vardiya sisteminde değişiklikler ve yüzde 8.7’sinde gün içi (belirli saatlerde rotasyonlar) vardiya sistemi oluşturulabilmiştir. Genel çalışma düzeni programları açısından Hastanelerin yüzde 37’sinde çalışma sürelerine yönelik düzenleme yapılmamıştır. Bununla birlikte hastanelerin yüzde 47’sinde dönüşümlü vardiyaya geçilmiş ve yüzde 12.5’inde fazla mesailer kaldırılmıştır.

PERİYODİK KONTROL: İşyeri temsilcilerinin yanıtlarından Covid-19 ile ilgili sağlık emekçilerinin periyodik muayenesi (gözetimi) yapılmadığı anlaşılmaktadır. Hastanelerin sadece yüzde 12’sinde tüm riskli birimlerde, yüzde 17’sinde ise az sayıda birimde Covid-19 ile ilgili periyodik muayene (gözetimi) yapıldığı belirtilmiştir. “Sağlık çalışanlarına periyodik olarak Covid-19 gözetimi yapılıyor mu” sorusunun cevabı maalesef hastanelerin yüzde 66’sında yapılmamaktadır.