Sevda Karaca: Bu halk tasarrufu ampulü söndürerek yapacak

EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Meclis'te 'Tasarruf Paketi' ile ilgili, "Borç yaratıp halka fatura etmek midir tasarruf? Bu ülkenin yoksul işçi ve emekçileri tasarrufu ampulü söndürerek yapacak" dedi.

Abone ol

DUVAR - Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, kamuoyunda “Tasarruf Paketi” olarak bilinen kanun görüşmelerinde söz aldı. Karaca “Borç yaratıp halka fatura etmek midir tasarruf? Açlıkla yaşamaya mahkum ettiğiniz bu halkın, onlarca araçlık konvoylarla tur attırdığınız yalanlara karnı tok. Bu ülkenin yoksul işçi ve emekçileri tasarrufu ampulü söndürerek yapacak!” dedi.

BOTAŞ’ın borç ve alacaklarının mahsup edilmesini düzenleyen 5. Madde üzerine konuşma yapan EMEP Milletvekili Karaca, vergi ve tasarruf tartışırken bir kez daha BOTAŞ’ın borçlarının silinmesine yönelik düzenleme ile karşı karşıya olduklarını söylerken Türkiye’nin en büyük kamu kurumlarından biri olan BOTAŞ’ın, her yıl merkezi bütçeden 10 milyarlarca lira tutarında pay ayrılmasına karşın, neden sürekli zarar ettiği sorusuyla konuşmasına başladı.

BOTAŞ’ın Gazprom’a milyonlarca liralık borcunun ötelendiği haberlerini hatırlatan Karaca Enerji ve Tabii Kaynaklar eski bakanının borcu doğrulamasına karşın mevcut bakan Bayraktar’ın yalanlanadığını ancak buna karşın kanun gerekçesinde “BOTAŞ nakit yönetiminde zorlanıyor” ifadelerinin geçtiğini vurguladı.

Sübvansiyon politikasının bu halka yük olduğunu söyleyen Karaca, “Boğaz kenarındaki bir kodamanın yalısında yaktığı gazın fiyatıyla, Sultanbeyli’deki Ayşe Teyze’nin 50 metrekarelik gecekondusunda yaktığı gazın fiyatı aynı. İkisi de sübvanse edilmiş gaz tüketiyor. Zengini sübvanse ediyorsunuz; BOTAŞ zarar edince de yükü tekrar halka yıkıyorsunuz. Bütçe açık verdikçe halkın eğitiminden, sağlığından, memurun servisinden kısıyorsunuz… Davul halkın sırtında, tokmağı sermayenin elinde!” sözleriyle tepki gösterdi.

'BOTAŞ’I AKP POLİTİKALARI ZARARA UĞRATIYOR'

Seçimlerde oy için “yerli ve milli gaz” söylemiyle zengin-fakir ayrımı yapmadan bir yıl bedava verilen gazın, 35.6 milyarlık faturasını “görev zararı” adı altında Hazine’ye fatura edildiğini belirten Karaca, “BOTAŞ gibi stratejik bir kurumu siyasi iktidarın aparatı olarak kullanıyorsunuz, üstüne sermaye aktarma aracı olarak da kullanıyorsunuz. Bütün gaz depolama alanı inşasının, kargolamaların, tedarik işlemlerinin bildik yandaş şirketlere ihale edilmesinde görüyoruz bunu! Bu seçilmiş tedarikçilerle ‘al ya da öde’ esasına dayanan 20-25 yıllık anlaşmalar yaptınız. Kimlere ne peşkeş çektiniz, çıkın açıklayın, BOTAŞ neden nakit yönetiminde zorlanıyormuş görelim” dedi.

BOTAŞ’ı zarara uğratan şeyin, AK Parti’nin halk düşmanı, kapitalist dostu ekonomi planları ve uygulamaları olduğunu belirten EMEP Milletvekili Karaca, “Doğalgazın ucuz olduğu dönemde yenilemediğiniz uzun vadeli anlaşmaların bedelini de yine bu yoksul halk ödüyor. TL’yi değersiz kılan politikalarınız, kurlar yükseldikçe BOTAŞ zararını kabartıyor. Varlık Fonu’na devredildikten sonra sürekli zarar etmeye başlayan BOTAŞ’ı mali açıdan neredeyse iflas ettiren uygulamalarınızla, özelleştirmenin de kapısını açıyorsunuz. KİT’leri yediniz doymadınız, sattınız sermayeyi doyuramadınız, elde avuçta kalanı da talan etme peşindesiniz” sözleriyle özelleştirme planlarına tepki gösterdi.

Yanlış politika ve kararlar nedeniyle vatandaşın cebinin yandığını ifade eden milletvekili “Halktan paket paket, torba torba çalıyorsunuz! Parlamentoyu da paketlerinize kılıf yapıyorsunuz! Önce halkın bütçeye katılım hakkını gasp ettiniz, şimdi Parlamentonun bütçe hakkını elinden alıyorsunuz. Yine Anayasayı çiğniyorsunuz!” sözlerini sarf etti

'MEMURUN TUVALET KAĞIDINI ALARAK AÇIĞI KAPATAMAZSINIZ'

Oylanan kanunun “Tek adam iktidarının kapitalistleri ihya etme, ideolojisini kanuna çevirme projesi” olarak nitelendiren Karaca “Bütçe gelirlerinin 4’te birini büyük patronların borçlarını silerek peşkeş çektiniz, memurun tuvalet kağıdını elinden alarak açığı kapatacaksınız; öyle mi? Peki sarayın uçaklarını ne yapacaksınız?  Halkı ‘garanti’ yaparak kamu özel ortaklığı adıyla yabancı sermayenin önüne serdiğiniz dövizden halılara dokunacak mısınız? Kamu ihale yasasına dayandırdığınız adrese teslim uygulamalara ne olacak?” diyerek bu kanunla tasarruf olmayacağını dile getirdi.

Borç yaratıp halka fatura etmenin tasarruf olmayacağının altını çizen Sevda Karaca, “Bu kanunu BOTAŞ’ın borçlarını silmek, BOTAŞ’ın alım, satım ve ihalelerini kanun ve denetim dışı bırakmak, Çinli sermaye grubuna vergi teşviki sağlamak için çıkartıyorsunuz. Özetle bütün mali yetkileri tek adamın elinde toplamak için çıkartıyorsunuz. Açlıkla yaşamaya mahkum ettiğiniz bu halkın, onlarca araçlık konvoylarla tur attırdığınız yalanlara karnı tok. Bu ülkenin yoksul işçi ve emekçileri tasarrufu ampulü söndürerek yapacak!”