Sezen Aksu, Kültür Servisi’ne dava açtı

Sezen Aksu, “Begonvil” şarkısının YouTube yönlendirmesini paylaşan Kültür Servisi'ne dava açtı. Davanın ilk duruşması 1 Haziran’da İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Abone ol

DUVAR - Sezen Aksu, “Demo” albümünü haberleştirip, “Begonvil” şarkısının YouTube yönlendirmesini paylaşan Kültür Servisi sitesine telif davası açtı. Kültür Servisi tarafından yapılan açıklamada “Sezen Aksu’dan bir açıklama beklerken mahkeme tebliği geldi. Davanın ilk duruşması 1 Haziran’da, saat 10.00’da, İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi’nde görülecek” ifadeleri kullanıldı. 

Kültür Servisi'nin duruşmada hazır bulunmadıkları takdirde zorla götürüleceklerini ifade ettikleri açıklamada, "Sezen Aksu, Youtube'a özel hazırladığı albümü haber yaparken YouTube yönlendirmesine yer veren bir kültür gazetesine resmen telif davası açtı. 1 Haziran'da, begonviller boy verip, Bodrum’u yasemenler bastığında, Sezen Aksu nerede olur bilinmez, biz Çağlayan Adliyesi’nde hakim karşısında olacağız. Gazeteci yargılamalarının vaka-i adiyeden sayıldığı bugünün Türkiye’sinde, hiç aklımıza gelmezdi, demek bizim adliye mesaimizin sebebi Sezen Aksu olacakmış. Hadi bakalım.." denildi.

'EMBED VİDEO YAYIMLAMAK TELİF HAKLARINA AYKIRI BİR DURUM YARATMAYACAKTIR'

Kültür Servisi'nin, Sezen Aksu'nun yapım şirketi SN Müzik Yapım'ın Kültür Servisi'ne telif davası tehdidini duyurmasının ardından Avukat Gökhan Ahi, Türkiye’de sansür vakalarını kayda alan Susma Platformu’nda konu hakkında görüşlerini söyledi. Ahi şu ifadeleri kullandı:

“YouTube ve benzer video platformları, müzik eserlerinin telif haklarını ücretlendirme ve dijital hak yönetimi sağlamak açısından; sanatçılara, komşu hak sahiplerine, bağlantılı hak sahiplerine içeriklerini yönetebilme imkânları sağlıyor. Ayrıca bu tür video platformları, meslek birlikleri ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde, paylaşıma esas alacak istatistik ve diğer verileri sağlıyor. Bir içeriğin ‘embed’ olarak başka sitelerde ve mecralarda yayınlanabilmesi sayesinde içerik sahibi, içeriğinin ‘embed’ olarak üçüncü kişiler tarafından kullanılabilmesi ve başka sitelerde de yayımlanabilmesi yoluyla, hem daha fazla kitleye ulaşıyor hem de izlenen her videodan gelir elde etmeye devam edebiliyor. Bir içeriğin embed özelliğini açık tutmak, o içeriğin her yerde yayımlanabilmesine bir nevi muvafakat vermek demektir. Sosyal medya olabilir, bloglar, forumlar, hatta haber siteleri dahi olabilir; tüm bu mecralarda embed video yayımlamak telif haklarına aykırı bir durum yaratmayacaktır.”

'BİZE DÜŞEN KÜLTÜR SERVİSİ'NİN YÜKSEK SESLE YANINDA DURMAK'

Kültür Servisi’nin telif davası tehdidi açıklamasının ardından durumu sosyal medyada ilk dile getirenlerden biri olan müzik üzerine önemli yazılarının yanı sıra pek çok web sitesinin kuruculuğunu ve yöneticiliğini üstlenen Metin Solmaz da, "Daha önce de benzer örnekler gördüm. Devamı gelebilir elbette. Ama bir şey çıkabilir mi? Bilmiyorum. Bence en çok mesnetsiz şikâyet sahibine zarar verir. Burada da Sezen Aksu’ya zarar vermiştir en çok. Bir açıklama yapması herkes için iyi olur. Aksu şarkısının paylaşılmak üzere konmuş videosu bir kültür sanat sitesinde değil de çelik inşaatçıları derneği kurumsal sitesinde mi yayınlanacaktı? Doğal olan Kültür Servisi’nin yaptığıdır. Erdil Yaşaroğlu örneği de taze yaşandı. Yaşaroğlu’nun avukatları açıklandığı gibi sadece ‘üzerinden çıkar sağlayanlara’ yönelselerdi haklarıydı. İcraat niyeti aştı. Sonra geri adım atıldı. Bence bize düşen emek sömürüsünü ayırarak tepki göstermek. Mesele burada Kültür Servisi’nin yüksek sesle yanında durmak" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Kültür Servisi sitesinin, sanatçı Sezen Aksu'nun 2020 yılının nisan ayında yayınladığı “Begonvil” isimli şarkıyı haberleştirdiği için telif cezası ödemesi istendi. Kültür Servisi'nden yapılan açıklamada, Aksu'nun bir mektupla birlikte yayınladığı şarkının haberleştirildiği ve şarkının Youtube yönlendirmesiyle yer aldığı aktarıldı.

Haberin üzerinden 8 ay geçtikten sonra Sezen Aksu'nun yapım şirketi SN Müzik Yapım'ın şikayeti üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden aranarak ifade vermelerinin istendiği ifade edilen açıklamada, “SN Müzik Yapım, Aksu’nun şarkısının YouTube yönlendirmesine (embed koduna) sitemizde yer verdiğimiz için telif hakkı ihlali gerekçesiyle gazetemizden şikâyetçi olmuştu. Emniyet’te verdiğimiz ifadede 'Bu paylaşım herhangi bir ticari kazanç ve amaç güdülmeksizin yapılmıştır… Sitemize girerek ilgili linke tıklayan nihai kullanıcı zaten demoyu (şarkı Aksu’nun ‘Demo 2’ albümündendi) müştekinin kendi YouTube kanalından izlemektedir' açıklamasında bulunduk. (İfadeye çağırılmamızın ardından “Eksik olsun!” diyerek haberi sitemizden kaldırdık.)” denildi.

Kültür Servisi'nin bir arabulucu tarafından arandığı belirtilen açıklamada, dava açılmadan önce 11 bin lira uzlaşma bedeli talep edildiği kaydedildi. Kültür Servisi, telif hakkı ihlalinde bulunmadıklarını, mahkemede kendilerini savunacaklarını, bu nedenle “uzlaşmayacaklarını” ifade etti.