Sezen Aksu'nun açtığı telif davasında savcı beraat talep etti

Sezen Aksu’nun Kültür Servisi’ne açtığı telif davasının dördüncü duruşması görüldü. Savcı beraat talep etti. Mahkeme, 31 Mayıs tarihine ertelendi.

Abone ol

DUVAR - Sezen Aksu'nun sahibi olduğu yapım şirketi SN Müzik'in, internet gazetesi Kültür Servisi'ne açtığı davanın dördüncü duruşması bugün görüldü. Kültür Servisi’nin Sezen Aksu ile ilgili bir habere Aksu’nun YouTube kanalında yayınlanmış olan bir video klibini “embed” olarak eklemesi nedeniyle telif talebinde bulunan Aksu’nun avukatları, talepleri reddedilince dava yoluna gitmiş, ilk duruşmada Kültür Servisi bilirkişi raporu istemişti. Bugün görülen duruşmada ise Kültür Servisi’nin talebi üzerine bilişim uzmanı Aylin İstek ile fikri haklar uzmanı Ezgi Esnik Günay’ın hazırladıkları bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu.

İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın dördüncü duruşmasında savcı beraat talep etti. SN Müzik avukatlarının bilirkişi raporuna dair savunma hazırlığı için ek süre talep etmesi üzerine dava 31 Mayıs tarihine ertelendi.

‘SUÇLAMAYI KABUL ETMİYORUZ’

Daha önce Gazete Duvar’a görüş veren Kültür Servisi kurucusu gazeteci Aslı Uluşahin, "Bu çok tuhaf bir dava. Yaptığımız albüm tanıtım haberiyle telif ihlalinde bulunduğumuz iddia ediliyor. İddianamedeki ifadeyle, haberde Sezen Aksu’nun resmi Youtube adresine yönlendirme yaptığımız için ‘manevi ve mali haklara tecavüz’le suçlanıyoruz. Bu suçlamayı ilk gün kabul etmedik, şimdi de kabul etmiyoruz. En başından beri söylediğimiz gibi bir kültür gazetesine, yapılan bir habere dava açarak telif mücadelesi yürütülemez. Aksine, bu davalarla sanatçıların haklı telif mücadelesine büyük zarar veriliyor” demişti.

NE OLMUŞTU?

Sezen Aksu'nun ‘Demo’ albümünün ilk şarkısı olan ‘Begonvil’in yayınlanması üzerine 2018’de ‘Sezen Aksu’dan yeni albüm ve ilk şarkısı’ başlığıyla bir haber yapan Kültür Servisi, haberde doğrudan şarkının YouTube videosuna yönlendirme yapmıştı. Şarkının yayınlanmasının haberi, farklı haber sitelerinde de aynı “embed” tekniği yoluyla paylaşılmıştı. Haber üzerine Kültür Servisi’ne ulaşan Aksu’nun avukatları, Aksu’nun kendi kanalına yönlendirme yapılmış olmasına rağmen 9 bin lira telif talep etmiş, bu talep reddedilince “manevi ve mali haklara tecavüz” suçlamasıyla dava açmıştı. Dava süreci devam ederken, 2015’te kurulan bağımsız kültür ve sanat gazetesi Kültür Servisi, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında kaynak yetersizliği nedeniyle yayın hayatına son vermişti. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)