Sezgin Baran Korkmaz kara parayı Türkiye'de kimlerle akladı?

Sezgin Baran Korkmaz'la ilgili iddiaların Türkiye'deki soruşturmada yanıtlanması gereken çok sayıda soru var. En önemlisi de "Kara paranın Türkiye ayağı nerede? sorusu bulunuyor.

Abone ol

DUVAR - ABD’de kara para aklama, sahtecilik, tehdit, şantaj ve gasp gibi suçlardan aranan SBK Holding Başkanı Sezgin Baran Korkmaz'ın Avusturya'dan bu ülkeye iade edilmesi halinde 225 yıla kadar hapisle yargılanması söz konusu. Korkmaz'ın Türkiye'ye iade edilmesi durumundaysa, kara para soruşturması kapsamında 3-7 yılla yargılanacağı ve hapis yatmayacağı belirtiliyor. 

Oysa Sezgin Baran Korkmaz olayı, içine gazetecileri, yargı mensuplarını, emniyet müdürlerini, siyasetçileri ve üst düzey hükümet yetkililerini de alan bir gayya kuyusuna dönüşmüş durumda. Sezgin Baran Korkmaz'la ilgili tartışmalar ise Sedat Peker'in, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 5 Aralık 2020'de Korkmaz'ı İçişleri Bakanlığına çağırarak "45 milyonluk borcu sil (İnan Kıraç'ın Silcolux adlı şirketin hisselerini alması), yurt dışına çık" dediği açıklamasıyla gündemin ortasına yerleşti. Korkmaz'ın bu görüşmeden bir gün sonra yurtdışına çıktığı ve hemen ardından yakalama kararı çıkartıldığı belirtilirken, Süleyman Soylu konu hakkında bugüne kadar bir yalanlama yapmış değil. Veyis Ateş'in Korkmaz'ı arayarak, "Ankara'daki işinin halledilmesi" karşılığında 10 milyon euro talep edildiğini söylediği belirtilen ve ses kaydı yayınlanan görüşme de tartışmaları alevlendirdi.

KARANLIK İLİŞKİLER İDDİANAMEDE YOK

Sezgin Baran Korkmaz ve ortakları hakkında 511 milyon dolarlık dolandırıcılık ve kara para aklama soruşturması ABD'de 2018 yılında açılırken, Türkiye'de ise SBK Holding ve holdinge bağlı 6 şirketin hesaplarından kara para aklandığı iddiasına ilişkin soruşturma ancak 2020 yılı ortalarında soruşturma başlatıldı. 30 Eylül 2020 tarihinde arasında Sezgin Baran Korkmaz ve ABD'deki sanıkların da olduğu 14 kişinin malvarlıklarına el konulmasına kararı verildi ve yurtdışına çıkış yasağı getirildi. 5 Kasım 2020'de MASAK temiz raporu verdi, 6 Kasım'da mal varlığına tedbir kararı ve bankalardaki blokaj kaldırıldı. 17 Kasım'da da yurtdışına çıkış yasağı iptal edildi. Ancak Sezgin Baran Korkmaz'ın Süleyman Soylu'nun talebi doğrultusunda İnan Kıraç'a Silcolux hisselerini devretmemesi üzerine soruşturmanın yeniden açıldığı öne sürüldü. Korkmaz'ın yurtdışına çıkmasının ardından operasyon başlatılırken, Türkiye'deki iddianamede karanlık ilişkilere yer verilmemesi dikkat çekti.

DW Türkçe'de yer alan haberde, 'Kara paranın Türkiye ayağı nerede?' denilerek, şu soruların yanıt beklediğine dikkat çekildi:

🔸Sezgin Baran Korkmaz, ABD'den aldığı 133 milyon dolarlık kara parayı Türkiye'de somut olarak nasıl, kimlerle akladı? Türkiye'de aldığı şirket ve otelleri hangi yöntemle edindi? Bunun önünü açan bürokrat ve siyasetçiler kimler?

🔸Sezgin Baran Korkmaz'ın malvarlığına tedbir kararı ile yurt dışı çıkış yasağı neden kaldırıldı? Bu süreçte İstanbul Adliyesi'ni yöneten dönemin başsavcısı İrfan Fidan ve Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz neden susuyor?

🔸İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bakanlıkta Sezgin Baran Korkmaz ile neden görüştü, ne konuştu? Soylu, Korkmaz'a Karsan'ın hisselerinden dolayı alacağı 45 milyon doları silmesini, hisseleri İnan Kıraç'a devretmesini ve yurt dışına çıkmasını istedi mi?

🔸Sezgin Baran Korkmaz'ın bürokrat, gazeteci, siyasetçi ve yargı mensuplarıyla ilişkisi neler? Kimlere, ne kadar maddi yardımda bulundu?