SGK çalışanlarının EYT mesaisine tepkisi sürgün getirdi
SGK Antalya’da EYT ve yapılandırma mesaisi nedeniyle eylem yapan 12 çalışanın görev yerleri değiştirildi. Büro-iş Sendikası, İl Müdürü Ablay hakkında suç duyurusunda bulundu.
ANTALYA - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Antalya İl Müdürlüğü’nde, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için emeklilik işlemleri, 3600 ek gösterge, prim yapılandırma gibi uygulamaların getirdiği yoğun iş yükünün azaltılması ve özlük haklarının iyileştirilmesi için eylem yapan 12 çalışanın görev yerleri değiştirildi.
Antalya’daki SGK İl Müdürlüğü binasında 17 Mart’ta ‘SGK hakkını arıyor’ yazılı tişörtler giyip bir günlük iş bırakma eylemi yapan Büro-İş Sendikası ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı personelin eylemin üzerinden çok geçmeden görev yerlerinde yapılan değişiklik sürgün tartışmalarını da beraberinde getirdi. İl Müdürlüğü’nde çalışan 11 personele, yeni görev yerlerinin Kepez Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü olduğu bildirilirken, sendika temsilciliği yapan personelin ise İl Müdürlüğü binası içinde iki kez bölümü değiştirildi.
ABLAY HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
SGK Antalya İl Müdürü Beyazıt Ablay’ın, bu uygulamaların ardından 7 Nisan’da Sosyal Güvenlik Kurumu’na daire başkanı olarak atandığı öğrenildi. Büro-İş Sendikası Genel Merkezi, İl Müdürlüğü’nce yapılan görev değişikliklerinin usulsüz olduğunu belirterek Ablay hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Art arda yapılan bu uygulamalara karşı hukuki süreç başlattıklarını söyleyen Büro-İş Sendikası Başkanı Alay Hamzaçebi, “Sürgüne gönderilen bütün arkadaşlarımızı görevlerine geri getireceğiz” dedi.
HAMZAÇEBİ: BİR ÇEŞİT CEZA YÖNTEMİ
Antalya’da Büro-İş Sendikası’na kayıtlı 11 kişinin yerinin değiştirildiğini belirten Hamzaçebi, “Bu durumu yaşayanlardan biri sendika temsilcimiz. Temsilci olduğu için yönetim onu Kepez’e gönderemedi. Onun da SGK İl Müdürlüğü içerisinde iki kez yeri değiştirildi. Bir bölümde işe başlayamadan bir diğer bölüme gönderildi. Kanunlarla korunan haklarını arayan SGK çalışanlarına yıldırma politikalarıyla mobbing yapılıyor. Yer değişikliği, hakkına arayan memura bir ceza yöntemi olarak kullanılıyor. Arkadaşlarımıza hukuksuz şekilde sürgün koşulları yaşatılıyor. SGK İl Müdürü bu sürgünlere imza attıktan sonra Ankara’ya daire başkanı olarak atandı. Çalışanlara yaptığı, bu atama ile ödüllendirilmiş oldu” diye konuştu.
KEPEZ’E GÖNDERİLENLER UZMAN EKİP
SGK İl Müdürlüğü’nde görev yeri değişikliklerinin ardından personele, zorunlu mesai uygulaması başlatıldı. Hafta içi ve hafta sonu mesai yapılan birimlerde, emeklilik ve yapılandırma işlemleri önceki aya kıyasla daha az kadroyla yapılıyor. Alay Hamzaçebi, bu yapılanın sadece SGK çalışanlarını değil, işlemlerini yaptıkları yurttaşı da etkileyeceğini belirterek, şöyle bilgi verdi: “Görev yeri değiştirilen tüm arkadaşlarımız, SGK’da emeklilik gibi hesaplamaları yapan en uzman ekip. Verimli oldukları yerden alınıp pasif görevlere çekildiler. Gittikleri yerde EYT ve yapılandırma işlemleri yapılmıyor. EYT sürecinde bu ekip fazla mesai ile yoğun tempoda saatlerce çalışarak yurttaşın dosyalarını hazırlıyor, işlemlerini yapıyordu. Üstelik onların yerlerine konulabilecek kimse de yok. Yani bu yapılan aslında EYT’liye de bir nevi ceza. Sadece sürgün edilen çalışan değil, hak kazandığı halde hesaplanamadığı için maaşını alamayacak emekliler de mağdur ediliyor, işleri geciktiriliyor. Onlar da emeklilik işlemleri tamamlanana kadar bekleyecekler.”
KADROSU OLMAYAN YERE GÖNDERİLDİ
Eylemcilere görev yeri değişikliği uygulamasının Antalya ile sınırlı da olmadığını anlatan Hamzaçebi, şöyle konuştu: “Ankara’da şube müdürü olarak görev yapan Feyzullah Aktaş da taşrada kadrosu olmadığı halde Maraş’a sürgün edildi. Harcırah, yol ücreti verilmeden deprem bölgesine gönderildi. OHAL Kararnamesi’ne dayanarak yapılan 3 aylık görevlendirmeyle tayini Maraş’a çıkarıldı. Oysa OHAL bölgesinde SGK ile ilgili işlemler diğer illere devredildiğinden, yapılacak iş yok. Anadolu’da şube müdürlüğü birimi olmadığından, kadrosuna uygun bir görev de yok. Bu süreçte hak arama mücadelesinde öncülük edenlerden biri olduğu için bu yer değişikliği yapıldı. O da Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne yürüdüğümüz eyleme katılmıştı. Bakan Vedat Bilgin’in ‘Aylık kazancı en düşük olan memur 20 bin lira maaş alıyor’ sözlerine karşı 11 bin 360 liralık bordroları göstererek eylem yapmıştık. Görev tanımında olmayan bir uygulama ile kendisine ceza uygulanıyor.”