SGK ve BAĞKUR emeklilerinin maaşlarına ek zam komisyondan geçti

SSK ve BAĞKUR emeklilerinin maaşlarına yüzde 5 ek zam yapılmasını ve en düşük emekli maaşının 10 bin liraya çıkarılmasını öngören düzenleme Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

Abone ol

DUVAR - TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen önergeye göre, SSK ve BAĞKUR emekli maaşlarına yılın ilk yarısı için yapılacak yüzde 37,57 olan zam oranı yüzde 5’lik artışla 42,57’ye yükselecek.   

AK Parti'nin 15 Ocak'ta TBMM’ye sunduğu ekonomiye ilişkin düzenlemeleri içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi bugün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

Teklifin görüşmeleri sırasında AK Parti, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine toplantısından sonra açıkladığı SGK ve BAĞKUR emeklilerine ek yüzde 5 zam verilmesine ilişkin düzenlemenin kanun teklifine eklenmesi için önerge verdi. Önerge kabul edildi.

Kabul edilen önerge göre, SSK ve BAĞKUR emekli maaşlarına yılın ilk yarısı için yapılacak yüzde 37,57 olan zam oranı yüzde 5’lik artışla 42,57’ye yükselecek. En düşük emekli aylığı da 7 bin 500 TL’den 10 bin TL’ye çıkacak. Maaşlara yapılan ek yüzde 5’lik zam Ocak 2024’den itibaren geçerli olacak.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDE ASGARİ PRİM GÜN SAYISI DÜŞÜRÜLÜYOR

Teklife göre, kısa çalışma gerekçelerine "genel salgın" durumu da eklenecek. Sigortalının kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye indirilecek.

Sigortalının kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi bulunması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekecek.

Kısa çalışma ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak sigortalının kendisine ödenecek. Ödeme tarihini öne çekmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkili olacak.

Kısa çalışma ödeneği, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak, nafaka borçları dışında onda birinden fazlası haczedilemeyecek veya başkasına devir ve temlik edilemeyecek.

Kısa çalışma ödeneği olarak ödenen süreler, kısa çalışma başlama tarihinden itibaren 3 yıl içerisindeki hizmet akdi fesihlerine istinaden yapılacak işsizlik ödeneği ödemelerine ilişkin hak sahipliği sürelerinden düşürülecek.

Sigortalının kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler, yasal faiziyle sigortalıdan tahsil edilecek, ölen sigortalılara ait fazla ödemeler geri tahsil edilmeyecek.

Uygulama, kısa çalışma başlama tarihi, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce olanlar hakkında da geçerli olacak. Kısa çalışma ödeneğine ilişkin hükümler 1 Mart'ta yürürlüğe girecek.

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ 700 LİRA OLACAK

İlave istihdamın sağlanması ve özel politika gerektiren kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan işsizlerin istihdamının desteklenmesi için verilen teşvik, 31 Aralık 2025'e kadar devam edecek ve uygulamanın 31 Aralık 2026'ya kadar uzatılabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilecek.

İşverenlerin iş gücü maliyetlerinin düşürülerek istihdamın arttırılması ve kayıtlı istihdamın korunması amacıyla 2016'dan bu yana uygulanan asgari ücret desteği 2024'te aylık 700 lira olarak uygulanacak. Böylece asgari ücret desteği 500 liradan 700 liraya yükseltilmiş olacak.

Kanun teklifinin önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaşması bekleniyor. (HABER MERKEZİ)