SGK'nin ilaç tasarrufuna tepki: Reçetesiz ilaç kullanımı ve yanlış tedaviler artar

SGK'nin 2020 yılı için öngördüğü tasarruf tedbirleri kapsamında aralarında burun ve ağız spreyi, ağrı kesici olmak üzere 134 ilacı geri ödeme kapsamından çıkaracağı iddia edildi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bu ilaçların reçetesiz satılması durumunda doktorsuz ve eczacısız ilaç kullanımının artacağına dikkat çekerek, “Hekime başvurularda gecikmeler, yanlış tedaviler ortaya çıkabilir” dedi. Türk Eczacılar Birliği bugün açıklama yapacak.

Abone ol

ANKARA - Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2020 yılı için öngördüğü tasarruf tedbirleri kapsamında bazı ilaçların geri ödeme kapsamından çıkarılacağı iddia edildi. Yapılan çalışma kapsamında yeni dönemde ödeme kapsamına alınmayacak olan ilaçlar arasında burun ve ağız spreyi, ağrı kesici, eklem ve kas ağrılarında kullanılan kremler olmak üzere toplam 134 ilaç var.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili, Eczacı Özgür Özel, söz konusu ilaçların geri ödeme kapsamından çıkarılması durumunda bunun faturasının vatandaş tarafından ödeneğine dikkat çekti. Bu durumun hem sağlık hem de maliyet açısından ciddi bir yük oluşturacağını ifade eden Özel, “Asgari ücretle çalışan bir aile öncelikle mutfak masraflarından keserek sağlığa aktarım yapmaya başlayacak. Bu da aileleri zor durumda bırakacak. Doktorlar da geri ödeme kapsamı dışında bırakılan bu ilaçları bir süre sonra hastaların maddi durumunu gözeterek yazmayabilir. Bu da parasız olanın kavuştuğu, parası olmayanın kavuşamadığı ilaçlara yol açabilir. İlerleyen aşamada bu ilaçlar reçetesiz satıldığı için eczane dışına çıkan ilaçlar kategorisinde yer almaya başlayabilir” dedi.

'HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDER'

SGK kapsamından çıkarılan ilaçların reçetesiz satılmasından kaynaklanan yanlış tedavi, hekime başvurunun gecikmesi gibi sorunlar yaşanabileceğine dikkat çeken Özel, şöyle konuştu:

“Bu durumla, ilaçların reçetesiz, hatta eczane dışında satılabilecekleri bir süreç başlayabilir. Düne kadar doktorun tedavide tercih ettiği bir ilaca, reçetesiz erişim kapısı açıldığında bu ilaçları temin eden hastaların daha önceden kullandıkları ilacı doktor tavsiyesi olmadan kendiliğinden alma yoluna gidiyorlar. Bu da akılcı ilaç kullanımı açısından doğru bir uygulama değil. Hastanın tedavisinden doğrudan bir hekimin ve eczacının sorumlu olması gerekirken, reçetesiz satılan ilaçlar artıkça hekime başvurularda gecikmeler, yanlış tedaviler ortaya çıkabilir. Doktorsuz ve eczacısız ilaç kullanımı her zaman halk sağlığını tehdit eder. Bütçeyi tutturmak için böyle kararlar alınıyor, yanlış yapılıyor.”

'SAĞLIK HARCAMALARI HALKIN ÜZERİNE YIKILIYOR'

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Sinan Adıyaman ise, meslek odalarına danışmadan bu kararların alınmasının doğru olmadığının altını çizdi. Sağlığa cepten yapılan harcamaların geçen seneye oranla yaklaşık yüzde 20 oranında arttığını belirten Adıyaman, “Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin son raddesi artık. Bu ilaçların da SGK kapsamından çıkarılma tehlikesi halk sağlığına vurulan son darbe olarak görüyoruz. Bu durum vatandaş için ek yük anlamına geliyor. Bin 751 TL olan bütçe iki bin TL’nin üzerine çıktı. Hükümet sağlık harcamalarını halkın üzerine yıkmaya devam ediyor” diyerek tepki gösterdi.

Gelişmeleri yakından takip eden Türk Eczacılar Birliği'nin bugün açıklama yapması bekleniyor.