Siber saldırılar şeker hastalarını öldürebilir!

Kalp pillerinin ardından online insülün pompaları da 'siber saldırı' tehdidi altında. Online insülün pompalarındaki bu tehlikeye dikkat çeken üretici firma kullanıcıları bir mektup ile bilgilendirdi.

Abone ol

DUVAR - Şeker (diyabet) hastalarının kullandığı online bağlantılı insülin pompaları, siber saldırı tehlikesiyle karşı karşıya.

Habertürk gazetesinin haberine göre, kalp pilinin ardından diyabet hastalarının kullandığı online bağlantılı insülin pompalarının hack’lenebileceği belirtiliyor. Uyarıyı yapan şirket  Johnson&Johnson, Animas “OneTouch Ping” model insülin pompasında siber saldırı olabileceğini belirterek, hastalara önlem aldıklarını bildiren bir mektup gönderdi. İnsan hayatını riske atan bu durum, kalbin ritmini düzenleyen “kalp pili” yani “defibrilatör”le ilgili yaşanmıştı.

UZAKTAN SALDIRI İLE DOZ DEĞİŞTİRİLEBİLİR

Diyabet hastalarının kan şekeri düzeylerini düzenlemek için kullanılan online insülin pompalarında ki şifreleme eksikliğini ilk fark eden, kendisi de diyabet hastası olan güvenlik araştırmacısı Jay Radcliffe oldu. Radcliffe, bu durumun uzaktan saldıran kişilerin insülin dozlarını değiştirebilmelerine imkân tanıdığını belirtti. Bir başka araştırmacı Barnaby Jack ise 90 metreden bu pompayı durdurmanın mümkün olduğunu ifade etti. Johnson &Johnson şirketi, geçen aylarda güvenlik açığı tespit edilen “OneTouch Ping” adlı insülin pompasıyla ilgili hastalarına mektup yolladı. Potansiyel siber saldırı riski olduğunu kabul eden firma, cihazı kullanan hastalara gerekli önlemlerin alındığını da bildirdi.