'Sigortacılık sektörü afet riskleri maliyetini yönetebilme kapasitesine sahip mi?'

DEVA Partili Evrim Rızvanoğlu, Bakan Mehmet Şimşek'e "Sigortacılık sektörü iklim krizine bağlı artan afet risklerini ve bunun maliyetini yönetebilme kapasitesine sahip mi?" diye sordu.

Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, Los Angeles yangını ile gündeme gelen iklim değişikliği kaynaklı afetlere karşı sigortacılık sektörünün öneminin artmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Rızvanoğlu, önergesinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e, Türkiye’de sigortacılık sektörünün iklim krizine bağlı artan afet risklerini ve bunun maliyetini yönetebilme kapasitesine dair endişeleri hatırlatarak bazı sorular yöneltti.

Rızvanoğlu’nun Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e yönelttiği sorular şu şekilde: 

"1.       Türkiye’de sigortacılık sektörünün, iklim krizinin artan etkileri ve afet risklerini karşılamak üzere hazırlanmış bir uyum stratejisi ve eylem planları mevcut mudur? Eğer mevcutsa bu stratejilerin ve eylemlerin kapsamı nedir? 

2.         Sigorta şirketlerinin orman yangınları, sel ve kuraklık gibi afetlerin ekonomik etkilerini karşılayabilecek kapasitede olup olmadığına ilişkin yapılan bir değerlendirme var mıdır? Bakanlık tarafından bu konuda herhangi bir risk analizi yapılmış mıdır? 

3.         Özellikle küresel iklim değişikliğinin neden olduğu meteorolojik, hidrolojik ve klimatolojik afetler, ayrım yapılmaksızın tümüyle ve gerektiği gibi sigorta sektörünün kapsamında mıdır? Bu afetlere yönelik özel sigorta ürünleri geliştirilmesi amacıyla Bakanlığınızca herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur? 

4.         Sigorta sektörünün, iklim değişikliği risklerini daha doğru şekilde fiyatlandırabilmesi ve yönetebilmesi için bir düzenleme yapılması ya da teşvik mekanizmalarının devreye alınması düşünülmekte midir? 

5.         Türkiye genelinde, meteoroloji mühendisleri ile birlikte iklim değişikliğine bağlı olarak risk haritalarının güncellenmesi ve bu haritaların sigorta sektörüne entegrasyonu için yapılan çalışmalar var mıdır? 

6.         İklim krizinin sigortacılık sektörü üzerindeki etkilerinin azaltılması için uzun vadeli bir ulusal strateji belirlenmiş midir? Belirlendiyse bu stratejinin temel unsurları nelerdir?"