Siirt Üniversitesi’nin aldığı köpek kararına hayvanseverlerden tepki

Siirt Üniversite’sinde gönüllüler tarafından beslenen yaklaşık 40 köpekten “rahatsız” olan üniversite yönetimi, köpekleri üniversite dışına atma kararı aldı. Gönüllüler duruma tepki gösterdi.

Abone ol

Metin Yoksu

DUVAR - Siirt Üniversite’sinde gönüllüler tarafından beslenen yaklaşık 40 köpekten “rahatsız” olan üniversite yönetimi, köpeklerin kampüsten çıkarılması için aldığı kararı birim müdürlükleri ve yüksekokulların tamamına yollandı.

Gönüller duruma tepki göstererek canlıların korunması gerektiğini, rektörün veteriner olduğu Siirt Üniversitesi’ne bu uygulamanın yakışmadığını belirtti.

YAZI ÜNİVERSİTEDEKİ TÜM BİRİMLERE YOLLANDI

Aynı zamanda veteriner olan rektör Prof. Dr. Tekin Şahin imzalı talimat yazısında şu ifadeler yer aldı: “Üniversitemiz Kezer yerleşkesinde başıboş halde dolaşan köpekler; üniversite personeli, lojman sakinleri, küçük çocuklar ve öğrencilerimiz için tehdit oluşturmaktadır. Ayrıca gün geçtikçe sayıları artmakta ve saldırganlaşmaktadırlar. Bu nedenle ileride telafisi mümkün olmayan olayların önüne geçilebilmek adına (son zamanlarda basına yansıyan konu ile ilgili haberler vb), köpek besleme faaliyetlerinin özellikle lojmanların yakın çevresinde, yerleşkede bulunan diğer binaların etrafında ve insan yoğunluğunun fazla olduğu alanlarda yapılmaması, isteyenlerin ise bu faaliyeti yerleşke dışında yapmaları noktasında gerekli hassasiyetin gösterilmesi için konunun tüm üniversite personeline duyurulması hususunda; gereğini rica ederim.”

Siirt Üniversitesi'nin aldığı kararın yazısı tüm birimlere gönderildi. 

‘ÜNİVERSİTEYE YAKIŞMIYOR’

Hayvan hakkı savunucusu ve Siirt’te sokak hayvanlarına taşıdığı mamalar ile tanınan Mehmet Yüce, söz konusu hayvanların çoğunun yavru olduğunu belirterek korunmalarını talep etti. Köpeklerin üniversite yerleşkesi dışına çıkarılması durumunda aç kalacaklarına dikkati çeken Yüce, “Üniversitenin rektörünün dahi veteriner olduğu Siirt Üniversitesi’ne bu durum yakışmıyor. Üniversite yönetimi ile görüşüp bu durumun düzeltilmesi talebimizi ileteceğiz. Bu canlar bize emanettir. Belediye ile de görüştük. Önümüzdeki günlerde 150 adet yuva bize hayvan severler tarafından gönderilecek. Bize yer temin edin bu yuvaları yerleştirelim ve canlıları koruyalım” dedi.

Yüce, köpeklerin çoğunun yavru olduğunu söyledi.

HOBİ BAHÇELERİNDE RANT İDDİASI

Üniversite civarında hobi bahçelerinin de olduğunu dile getiren Yüce, “Hobi bahçeleri denilen lojmanda bir grubun tekelinde olan alana giren köpeklere taş ve sopa ile saldıranlar oluyor. Saldırılar nedeniyle köpeklerin savunma haline geçtiği görmezden geliniyor. Hobi bahçeleri plansız, düzensiz yapılanma içinde olduğundan ve rant kapısı haline geldiğinden köpeklerin varlıkları hobi bahçelerini satmak isteyen şahıslara rahatsızlık veriyor. Fahiş fiyatlarla satmalarına engel göründüğünden herhalde köpeklerin uzaklaştırılması düşünülmekte” şeklinde konuştu. Üniversite yönetimine çağrıda bulunan Mehmet Yüce, “En güzel çözüm, yeni yapılan hayvan hastanesine yakın bir noktada barınma alanı oluşturulmasıdır” dedi.