Şikayeti anlaşılamamış: Kürtçe tercüman atanmaması katline zemin hazırladı

Muş'ta tecavüze uğradıktan sonra öldürülen Fatma Altınmakas'ın jandarma karakoluna şikayette bulunmak için gittiği ancak karakolda Kürtçe tercüman olmadığı için şikayetinin alınamadığı ortaya çıktı. Kardeşi Mir Bedirhan Ayaz, “Karakolda Kürtçe tercüman olmaması büyük bir faciadır" dedi.

Abone ol

DUVAR - Muş'ta eşinin kardeşi tarafından tecavüze uğrayan ve sonrasında eşi tarafından katledilen Fatma Altınmakas’ın, jandarma karakoluna şikayette bulunurken Kürtçe tercüman bulundurulmadığı için şiddete uğradığının anlaşılamadığı ortaya çıktı.

Mezopotamya Haber Ajansından Dindar Karataş'ın haberine göre Altınmakas, 12 Temmuz’da gittiği Konakkuran Jandarma Karakolu'nda kendisine tecavüz eden S. Altınmakas'ı şikayet etti. Türkçe bilmeyen Altınmakas'ın ifade işlemleri sırasında tercüman çağrılmadı. Karakolda ifadesi alınan Altınmakas'ın eğitim durumu ise "Okur-Yazar" olarak kayda geçirildi. Oysa okuma yazması olmayan Altınmakas'ın kendisine yapılan şiddeti anlatamadığı için ifade tutanaklarında darp edildiğine dair hiçbir ifadeye yer verilmedi.

Karakol ifadesinin ardından aynı gün Muş Adli Tıp Kurumu'na giden Altınmakas'ın yapılan muayenesinde ise darp gördüğü kaydedildi. Adli Tıp Şube Müdürlüğü tarafından verilen raporda, “Vücudunda soruşturma konusu olaya bağlı çeşitli yerlerinde morlukların olduğu, sağ bacakta 2 santimetre çapında, sol oyuk ve sol bacakta morluklar olduğu saptanmıştır” diye belirtildi.

'DARP VE CEBRİN NE OLDUĞUNU BİLMİYOR'

Alınan kolluk ve savcılık ifadelerinde Fatma Altınmakas’ın kendisini ifade edemediğine dikkati çeken kardeşi Mir Bedirhan Ayaz, “Karakolda Kürtçe tercüman olmaması büyük bir faciadır. Fatma’nın beyanında mesaj yazmayı bilmediğini, mesajları dahi başkasının yazdığını söylediği halde tercüman atanmaması katliama zemin hazırladı. Fatma darp ve cebrin ne olduğunu bile bilmiyor. Ablam beyanında fiziki şiddet ve darp olmadığını belirtmişse de Muş Adli Tıp Kurumu'ndan alınan raporda darp edildiği ortaya çıkmıştır” dedi.

NE OLMUŞTU?

Fatma Altınmakas'ın şikayeti sonrası S. Altınmakas gözaltına alındı ancak tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkemede “dosyadaki mevcut delil durumu, şüphelinin sabit ikametgah oluşu, delilleri karatma ihtimalinin olmaması” gerekçesiyle serbest bırakıldı. S. Altınmakas'ın adli kontrolle serbest bırakıldığı gün Fatma Altınmakas, eşi Kazım Altınmakas tarafından katledildi. Fatma Altınmakas'ın eşi, “kasten öldürme” suçundan tutuklandı. Malazgirt Sulh Ceza Hakimliği ise, Fatma Altınmakas’a tecavüz ederek, ölümüne neden olan S. Altınmakas'ın tutuklanması için yapılan başvuruyu, “Adli kontrol tedbirleri ölçülü” diyerek reddetmişti. (HABER MERKEZİ)