Şili'de Boric kabinesini tanıttı: Öğrenci lideri de var, Allende'nin torunu da

Şili'nin 35 yaşındaki yeni Devlet Başkanı Gabriel Boric, kabinesini tanıttı. Yaş ortalaması 49 olan kabinenin 24 bakanının 14'ü kadın. Bakanlar arasında öğrenci lideri de var Allende'nin torunu da...

Abone ol

DUVAR- Şili'de, 11 Mart'ta göreve başlayacak ülke tarihinin en genç Devlet Başkanı Gabriel Boric, kabinesini açıkladı.

24 bakanın 14'ünün kadınlardan oluştuğu kabinenin yaş ortalaması 49. 

ALLENDE’NİN TORUNU SAVUNMA BAKANI

Boric'in kabinesinde en kritik ve simgesel görevlerden biri 1973'te askeri darbeyle devrilen sosyalist Devlet Başkanı Salvador Allende'nin torunu Maya Fernandez'e verildi. Savunma Bakanı olarak atanan Maya Fernandez Allende'yi deviren ordunun başına geçmiş oldu. 

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ ÖĞRENCİ AYAKLANMASININ LİDERLERİ 

Devlet Başkanı Boric gibi öğrenci lideri olarak öne çıkan Komünist Parti Milletvekili Camila Vallejo da hükümet sözcüsü oldu. Kasım 2010'da "Şili Üniversitesi Öğrenci Kurulu" başkanlığına seçilen Vallejo, 2011’deki büyük öğrenci eylemlerinde temsilci olarak seçildi ve öne çıktı. 1988 doğumlu Vallejo 7 Kasım 2013'te Şili Komünist Partisi'nden milletvekili seçildi.

İLK LEZBİYEN BAKAN

Yeni kabinede Spor Bakanı olan 45 yaşındaki Alexandra Benado eski bir milli futbolcu. Devrimci Sol Hareket üyesi annesi katledilen Benado, Şili tarihinde lezbiyen olduğunu açıklamış ilk bakan olacak. Benado, Pinochet'nin gizli polisi DINA'nın işkence ve infaz merkezi olarak bilinen bir konakta kurulmuş olan Londres 38 anıtının koordinatörü.

DÜNYA BANKASI OECD'DE ÇALIŞMIŞ MALİYE BAKANI

Maliye Bakanlığı’na, Merkez Bankası Başkanı Sosyalist Partili Mario Marcel oldu. Daha önce Dünya Bankası, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nde (OECD) çalışmıştı. 

İLK KADIN İÇİŞLERİ BAKANI

Şili'nin ilk kadın İçişleri Bakanı da Ulusal Tabipler Birliği’nin başkanı Dr. Izkia Siches olacak.

Kabinenin en genç üyesi ise 32 yaşındaki Antonia Orellana, yeni kurulan Kadın ve Cinsiyet Eşitliği Bakanlığını üstlenecek.

Yeni kabinenin görevinin ''Pogramda yer alan büyük reformların temelini atmak” olduğunu söyleyen Devlet Başkanı Boric “Yapısal eşitsizlikleri ortadan kaldırırken ekonomik büyümeyi teşvik edeceğini" ifade etti. (DIŞ HABERLER)