Silvan Gastronomi Festivali'nin lansmanı yapıldı
Silvan Gastronomi Festivali’nin lansmanı, Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde yapıldı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya "Karacadağ pirincini bir dünya markası yapacağız" dedi.
DİYARBAKIR- Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki 223 yıllık tarihi Ali Ağa Konağı bahçesinde düzenlenen lansmana Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya ile Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB), Ticaret Borsası, Silvan Kültür Sanat Derneği ve Silvanlılar Derneği yöneticileri katıldı.
Yemeklerin odun ateşinde pişirildiği lansmanın menüsünde süt danasından kavurma, Silvan Kutlik (Susamlı içli köfte) ve ekmek, pekmez ve cevizden yapılan Cimilik tatlısı yer aldı.
Toplantıda konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, daha önce Türk Patent Enstitüsü’nden Coğrafi İşaret Tescili aldıkları Karacadağ pirincini Avrupa Birliği’nde de tescil ettiklerini ifade etti. "Karacadağ pirincini bir dünya markası yapacağız" diyen Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gastronomi, bizim soyut ve somut kültürlerimizi bugüne aktaracak çalışmalar bizler için çok önemli. Silvan’a özgü lezzetlerin bir kısmının coğrafi işareti alındı. Silvan’da yetişen endemik bitkilerin de lezzet kattığı Cibilik ve Silvan Kutlik (Susamlı İçli Köfte) bunlardan biri. Çok yakın bir sürede yine sizlerle beraber Diyarbakır’da Gastro İnovasyon Merkezi’nin açılışını yapacağız. O merkezin de en büyük amaçlarından biri tam da bu. Orada bu yemeklerin, tadımını ve ticaretini yapacağız. Silvan, İpek Yolu’nun önemli merkezlerinden biri, bu yolu kullananlar buradaki gastronomiyi tatsın istiyoruz. Binlerce yıllık tarihiyle bugüne gelen Silvan, maalesef yaşadığı olaylarla ve ihmal ile şimdi göç veren ilçe konumuna geldi. Silvan'ın yeniden nasıl göç alabileceğini ve Silvanlı kardeşlerimizin burada yaşamlarını nasıl devam ettirebileceğini düşünüyoruz."
Silvan Kültür Sanat Derneği Başkanı Mehmet Aktarlı da, lansman toplantısıyla Silvan Gastronomi Festivali’nin startını verdiklerini söyledi.
Amaçlarının Silvan’ın geçmişten bugüne kadar gelen, yapımı evlerde ve işletmelerde devam eden yöresel lezzetlerini, gastronomini kültürünü tanıtmak ve ilçe turizmine katkı sağlamak olduğunu ifade eden Aktarlı, “Festival kapsamında gastronomi ve müzik, gastronomi ve fotoğraf, gastronomi ve sinema temaları ile hem ilçenin sahip olduğu zenginlikleri hem bu zenginliklerin ilçenin gastronomi kültürüne kattıklarını hem de Silvan ilçesinin kültürel miras değerlerini açığa çıkarmayı ve sürdürülmesini hedefliyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından katılımcılara, tarihi Ali Ağa Konağı bahçesinde pişirilen tescilli lezzetler ikram edildi. (GAZETE DUVAR)