Simena’da ‘sıvalı’ restorasyona tepki: Pagan tapınağı, kilise gitti, cami kaldı

Kaş’ta tarihi yarımada üzerindeki Kaleköy'de yerlere demir platform ve cam döşenip duvarlara sıva yapılan restorasyon, ‘tarihi katmanları yok eden bir uygulama’ olarak tartışılıyor.

ANTALYA – Demre’de dünyanın en önemli kültürel varlıklarından Simena Antik Kenti’nde yapılan arkeolojik sit alanı restorasyonu, hem akademik çevreler hem de ziyaret eden turistlerce eleştiriliyor.

Helenistik döneme tarihlenen, Roma ve Bizans dönemlerinde pagan tapınağı ve kilise, Osmanlı döneminde ise cami olarak kullanılan yapı kalıntısı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce hazırlanan projeyle restore edilerek camiye dönüştürüldü. Birkaç yıl önce ‘Kekova’nın 77 yıllık cami hasreti bitiyor’ diye kurdele kesilerek duyurulan restorasyon, tamamlandıktan sonra antik kentte doğal atmosferin ve katmanlı mirasın yok olduğu eleştirilerine konu oldu.

Haberin Devamı
Konut kredisi faiz oranı değişti: İşte 500 bin TL'nin aylık ödemesi Kimler borçlarını yapılandırabilecek? Chery fiyat listelerini altüst etti: Yeni kampanyasını duyurdu BofA'dan altın tahmini: Ne kadar olacak? Meteoroloji uzmanı tek tek illeri saydı: 'Risk yüksek' Ağrı'da bir köy müzesi: Çaydanlıklar, sepetler, gaz lambaları