Sınırda yaşayan Yunanlar Türkiye'yle kriz istemiyor

Türkiye'nin Rusya'yla İdlib'de yaşanan gerilimle eş zamanlı olarak göçmenlere Avrupa kapılarını açma politikasını benimsemesi sonrası, Yunanistan sınırındaki bulunan Kastanies uluslararası kamuoyunun gündeminde. Kastanies halkı Türkiye'yle kriz istemediklerini söylüyor.

Abone ol

DUVAR - Yunanistan-Türkiye sınırındaki bulunan Kastanies (Kestanelik/Pazarkule'nin karşısı) son günlerde Meriç kıyısındaki gelişmeler ve mülteci kriziyle uluslararası kamuoyunun gündemine geldi. Ekonomik kriz yıllarında kaderine terk edilen, büyük ekonomik ve sosyal sorunlarla karşı karşıya kalan bölge bugünlerde mülteci krizinin artçı sarsıntılarını göğüslemeye çalışıyor.

Yunanistan'da yerel medya Meriç sınır hattındaki gelişmeleri bir çeşit Türk-Yunan savaşı olarak yorumlasa da, Kastanies bölgesinin sakinleri son gelişmelere farklı bir çerçeveden yaklaşıyor. Başta Efimerida ton Sintakton olmak üzere muhalif ulusal ve yerel basın, Kastanies sakinlerinin ülkelerinin Türkiye ile 'bir çeşit savaş halinde olduğu teorisine' karşı çıktıklarını aktardı. Bölge sakinleri ayrıca, mülteci krizinin yapay çitler ve polisiye önlemlerle karşılanamayacağını söylüyor. Bölge sakinleri, Türkiye ile olan sınır hattının bir an evvel normale dönmesini, Türkiyeli müşterilerin bölgeye geri gelmesini ve temel ihtiyaç malzemeleri ile ilaç tedarikin tekrar Türkiye üzerinden yapılmasını talep ediyor.

KIBRIS POLİSİ SINIR HATTINDA

Atina, Meriç’te mültecilerin Yunanistan topraklarına geçmek için kullandıkları noktalardaki güvenlik önlemlerini artırmak için bölgeye takviye polis ve askeri kuvvetleri gönderiyor. Sınır hattına dün itibari ile Kıbrıs Cumhuriyeti Polisi Çevik Kuvvet Biriminden bir ekip de konuşlandırıldı. Son gelişmeler, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis arasında gerçekleştirilen bir telefon görüşmesinde karara bağlandı.

AŞIRI SAĞDAN BOY GÖSTERİSİ

Kastanies bölgesinde Yunanistanlı, Kıbrıslı ve Avrupalı asker, polis ve yetkililer ile beraber aşırı sağın temsilcileri boy gösteriyor. Yunanistan’ın aşırı sağcı ve yabancı karşıtı Altın Şafak örgütü, Avrupa’dan Yunanistan’a gelen Neonazi gruplar ile beraber sınır hattına gidiyor. Aşırı sağın bölgedeki hareketliliğine, silahlanan ve sokaklara inen bazı çiftçi ve yerel halk da destek veriyor.

Muhalif basın, Kastanies halkının büyük bir bölümünün aşısı sağcı grupların konuşlanmasını istemediğini aktarıyor. Yerel halkın tepkisini çeken bir başka gelişmeyse, Başbakan Miçotakis’in geçen günlerde gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, yemek yediği restoranda karınlarını doyurmak için gelen iki mültecinin apar topar göz altına alınmış olması.

YEREL HALKIN ÜÇ MESAJI

Kastanies halkı son gelişmeler ile ilgili olarak üç önemli noktanın altını çiziyor. Yerel halka göre, sınırdaki polisiye ve askeri önlemler uzun vadede mültecilerin gelmesini engelleyemeyecek. Yerel halkın üstünde durduğu ikinci noktaysa, yerel ekonominin Türkiye’ye bağlılığı. Bölgenin restoran ve barları Türkçe tabelalarla Türkiyeli müşterilerini beklemeye devam ediyor. Buralarda yemek ve alkol fiyatları Türkiye’ye kıyasla daha düşük. Son olarak Kastanies sakinleri kendi temel ihtiyaçlarının bir bölümünü Türkiye’den karşıladıklarını söylüyor. Yerel halk özellikle ilaç ihtiyacı için fiyatların çok daha uygun olduğu Türkiye eczanelerini tercih ediyor.