Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi'ne restorasyon yapılacak

Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi'nde restorasyon: Bazı bölümler ziyarete kapatılacak.

Abone ol

DUVAR - Sinop'ta 1887-1999 yıllarında hapishane olarak kullanılan, 2000 yılında ise müzeye çevrilerek ziyarete açılan Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi'nde 1 milyon 600 bin euro'luk restorasyon gerçekleştirilecek. Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi, çalışmaların tamamlanmasıyla farklı bir görünüme sahip olacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca oluşturulan proje heyeti Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi'nde incelemelerde bulundu. Heyet, incelemelerin ardından Vali Erol Karaömeroğlu'nu makamında ziyaret ederek bilgi verdi. Vali Karaömeroğlu, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği destekli 1 milyon 600 bin euro maliyetli projenin en kısa sürede hayata geçirilmesini planladıklarını vurgulayarak, son yaptıkları görüşmeler sonucunda projeye cezaevinin çocuk ıslah evleri ile iç kale surları bölümlerinin de eklendiğini anlattı.

RESTORASYONA EN KISA SÜREDE BAŞLANACAK

Karaömeroğlu, cezaevi dışında kalan tarihi buzhane binasının da proje dahilinde restore edileceğini belirterek, "Uzun zamandır restorasyon hazırlıkları devam eden Tarihi Cezaevi'nde en kısa sürede çalışmalara başlanacak. Amacımız tarihi mirasımıza sahip çıkarak gelecek nesillere aktarmak. Sinop Tarihi Cezaevi, yıllık ortalama 300 bin kişiye hizmet veren önemli bir merkez. Ülke turizmine hizmet veren bu tarihi mekanımız, inşallah yeni dönemde yeni görünümü ile hizmet verecek" dedi.

YENİ YAŞAM ALANLARI OLUŞTURULACAK

Tarihi cezaevinde uygulanacak projenin Danışma Kurulu Başkanı Cemalettin Kaya da yaptığı açıklamada, tarihi yapının restore edilmesine yönelik 2007 yılından itibaren çalışmalar yapıldığını söyledi. "Gelecek yılın mart veya nisan ayı gibi çalışmalara başlanmasını öngörüyoruz" ifadelerini kullanan Kaya açıklamalarına, "Tarihi cezaevinin avlu ve koğuşların bulunduğu alan dışında kalan bölümlerinde yenilikler olacak. Örneğin insanların kale surlarına çıkabilmeleri için asansörler yapılacak. Restoran tarzında ziyaretçilerin yemek yiyebileceği, oturup zaman geçirebilecekleri yeni yaşam alanları oluşturulacak. Yine cezaevinin alt kısmında bulunan iki kapı ulaşıma açılacak, o kapılardan da giriş çıkış yapılabilecek. En önemlisi ise yeni yapılacak alanlara giriş ücretsiz olacak. Sadece cezaevinin avlu ve koğuşların bulunduğu alana girmek için ücret ödenecek. Yani yılda 250 bine yakın ziyaretçi ağırlayan tarihi cezaevi, restorasyon çalışmalarının ardından daha farklı görüntüye kavuşacak" diyerek devam etti.

Restorasyon çalışmalarının başlamasıyla müzenin bazı bölümlerinin ziyarete kapatılacağı açıklandı. (AA)