SIPRI raporu: Dünyada nükleer silahlar artış eğiliminde

İsveç merkezli Barış Araştırmaları Enstitüsü, ülkelerin nükleer cephanelikleriyle ilgili yeni rapor yayınladı. Buna göre, ülkeler gelecek 10 yıl içerisinde nükleer cephanelikleri artırma eğiliminde.

Abone ol

DUVAR - Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) yeni araştırmasına göre, nükleer cephaneliklerin gelecek 10 yılda artması bekleniyor. 

Raporda, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın nükleer silahlı 9 devlet arasındaki gerilimi artırdığı ve bu silahların kullanılma riskinin son yıllardaki en yüksek seviyesine ulaştığına dikkat çekildi. 

Küresel nükleer savaş başlığı sayısının bu yıl bir önceki yıla göre 13 bin 80 gerilediği vurgulanan raporda, buna gerekçe olarak eskiyen savaş başlıklarının sökülmesi gösteriliyor. 

Rapora göre, dünyada 9 nükleer güç olan ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere, Hindistan, İsrail, Kuzey Kore ve Pakistan'da tahminlere göre 2022 itibarıyla 12 bin 705 nükleer silah başlığı bulunuyor.

Rusya 5 bin 997 ve AB ise 5 bin 428 ile ilk iki sırada yer alırken "nükleer füze denemeleri" tehditleriyle bilinen Kuzey Kore'nin ise yalnızca 20 nükleer silah başlığı bulunuyor. Hindistan ve Pakistan'ın ise nükleer cephaneliklerini genişletmeye devam ettiği kaydedildi. 

'SOĞUK SAVAŞ SONRASI DÜŞÜŞ SONA ERDİ'

SIPRI Yönetim Kurulu Başkanı ve eski İsveç Başbakanı Stefan Löfven, "İnsanlık ve gezegenin yalnızca uluslararası iş birliği ile çözülebilecek bir dizi derin ve acil ortak zorluklarla karşı karşıya olduğu bu zamanda, dünyanın büyük güçleri arasındaki ilişkiler daha da kötüleşti" dedi. 

SIPRI'nin Kitle İmha Silahları Programı Kıdemli Üyesi Hans M. Kristenseni ise rapora ilişkin "Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana küresel nükleer cephaneliklerde görülen düşüşlerin sona erdiğine dair açık işaretler var" açıklaması yaptı. (DIŞ HABERLER)