Sırbistan'da mülteciler: Arap, Kürt ve Türkler harabelerde yaşıyor

Avrupa hayaline kavuşmak için sınrı yollarına düşen mülteciler Sırbistan'da gözaltına alınıyor. Harabe barınaklarda Kürt, Türk ve Arap mülteciler var.

Abone ol

DUVAR - Sırbistan’da kalmaya mecbur kalan göçmenler, kamplarda çok zor koşullarda yaşamaya çalışıyor. Kamplarda yer bulamayan bazıları da harabe ve barınaklarda kalmaya mecbur.

600 MÜLTECİ TUTUKLANDI

Rûdaw TV, Sırbistan’daki kamplarda zor şartlarda yaşayan göçmenlerin durumunu yerinden takip etti. Sırbistan’daki göçmen kamplarında Araplar, Kürtler ve Türkler var. Göçmenler, Avrupa’ya gitmek için Sırbistan yolunu tercih ediyor. Göçmenler, kaldıkları kampta yemek olduğunu ama yemeğe ulaşamadıklarını ifade ediyorlar. Sırp yetkililer geçen hafta yaklaşık 600 mülteciyi tutuklayarak kamplara getirdi.

Kamptaki göçmenler, kamptaki durumun çok kötü olduğunu ve Sırp yetkililerin, medya kuruluşlarının kamplara girmesine izin vermediğini belirtiyor. Kızıl Haç’ın kaybolan göçmen yakınlarının bulma çabalarını destekleyen bir Kızılhaç çalışanı, “Yakınlarını arıyorlar. Örneğin bu kişi akrabasını arıyor. Onları gören olursa Kızılhaç'ı arayabilirler, onlar da kendileriyle iletişime geçecektir” diye konuştu.

İZOLE YAŞAM

Bazı göçmenler kampları terk ederek barınak ve harabelerde kalıyor. Göçmenler, Sırbistan’da istediği yerde kalamıyor, polisler göçmenleri toplayıp kamplara getiriyor. Kamplar, yerleşim yerlerine çok uzak ve yolları da oldukça kötü. Bazı Irak ve Suriyeli göçmenler “Harabe Kamp” dedikleri bir yerde kalıyor. Bunlar, Afgan göçmenlerin buraya gelmesine izin vermiyor.

15 yaşındaki Suriyeli Muhammed Zeyd, 5 defa kaçma girişiminde bulunmuş. Sonrasında da ayağını kırmış. Şimdi çadırın sert soğuğunda iyileşmeyi bekliyor. Zeyd, “Yürürken ayağım çukura girdi ve düştüm. Ayağım kırıldı, yürüyemediğim için polise teslim oldum. Onlar da beni buraya getirdi” dedi.

60 KEZ KAÇMA GİRİŞİMİNDE BULUNAN VAR

Göçmenler her kaçma girişiminde bulunduklarında birkaç yüz dolar harcıyor. Romanya’ya vardıklarında ise Sırbistan’a geri gönderiliyorlar. Bazı göçmenler yaklaşık 60 defa kaçma girişiminde bulunduklarını ifade ediyor.

2015’ten bu yana üçte biri çocuk olan 1 buçuk milyon göçmen Sırbistan yolunu kullanarak Avrupa’ya geçti. 2020’den bu yana 7 bin göçmen Sırbistan’da kalmış durumda. Bunların 6 bini kamplarda kalırken geri kalanlar kamplarda yer bulamadıkları için harabelerde çetin kışlarında yaşıyor. Harabelerde yaşayan bu göçmenler, Romanya ve diğer Avrupa ülkelerine gitmek tekrar tekrar kaçma girişiminde bulunuyorlar. (HABER MERKEZİ)