Siren Yayınları: Yaşayabilmek için birbirimizi yaşatmamız gerek

Siren Yayınları Genel Koordinatörü Erol Aydın ile çalışmalarını nasıl yürüttüklerini, sosyal medyanın kitap satışına etkisini ve önümüzdeki süreçteki hazırlıklarını konuştuk. Aydın, “Normalleşme sürecine yönelik kitap hazırlıyoruz, sosyal medya aktivitemizi sürdürüyoruz, okurlarımızla bağımızı diri tutmaya çabalıyoruz” dedi.

Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgını, hayatı tüm boyutlarıyla etkilediği gibi yayıncılık sektörünü de derinden sarstı. Bu süreçte ayakta kalmaya, üretim yapmaya devam eden yayıncılarla yaptığımız röportaj dizisine Siren Yayınları ile devam ediyoruz.

Siren Yayınları Genel Koordinatörü Erol Aydın ile mail yoluyla konuştuk ve Siren Yayınları’nın pandemi günlerindeki biçimlenişini, üretimini ve yayıncılığın en güncel sorunlarını masaya yatırdık.

Korona hayatı tamamen durdurdu, desek yeri… Siren Yayınları nasıl etkilendi? Sürece nasıl uyum sağladı?

Çin’de olup bitenleri Ocak başından beri yakından takip ediyorduk, gelişmeler bizi çok da şaşırtmadı. Mart’ın ikinci haftasından, ilk vakanın duyurulmasından bu yana evdeyiz, Nisan ayı programında yer alan kitapların basımı ertelendi. Planlama güçlüğü, sürecin ilerisini görememek bizi zorluyor, fakat kısa-orta-uzun vadeli B planları geliştirdik. Dünyadaki herkes gibi biz de bu dönemi arkamızda bırakacağımız günlerin gelmesini umuyoruz.

‘SÜRECİ ATLATMANIN DAYANIŞMADAN BAŞKA ÇÖZÜMÜ YOK’

Yıllardır ofiste çalışıyorsunuz. Eve geçmek, evde çalışıyor olmak, üretiminizi nasıl etkiledi? “Aslında işler, evden de yürüyormuş” gibi bir düşünceye kapıldığınız oldu mu?

İşler evden de yürüyor, fakat bir yere kadar. Satış imkânı çok sınırlı, yeni -matbu- kitap yayımlamak bize göre şu anda doğru değil. Kitabevlerinin pek çoğu kapalı, pek çok kişi sokağa çıkamıyor, önceliklerimiz tamamen değişmiş durumda. İşimizin doğası gereği bel bağladığımız kitabevlerini denklemden çıkardığımızda dengeler sarsılıyor, ama evet, kitap hazırlamak ya da yayınevi yönetmek, satış boyutunu dışladığımızda evden yapılamayacak bir iş değil. Sorun bizim evden çalışmamızda değil, dışarıda yürütülen operasyonların salgın bakımından risk taşıdıkları için sekteye uğramış olmasında. Bu sekteye uğrama durumu sadece bizi değil herkesi etkiliyor, yine de kendi özelimizde dayanışma şart… Süreci atlatmanın dayanışmadan başka çözümü yok, yaşayabilmek için birbirimizi yaşatmamız gerek.

Bir yandan işin ekonomik bir boyutu da var. Dağıtımcılardan ödemelerinizi alabildiniz mi? İzinler, ücretli mi? Yazar ya da çevirmenlerin telifleri bu süreçte de yatıyor mu?

Ödeme almakta zorluk çekiyoruz, başka yayıncıların da aynı durumda olduğunu biliyoruz. Belirsizlik havası ödemelere yansıyor ne yazık ki. İzinlerimiz ücretli, ödeme programlarında bir değişiklik yok şu anda.

‘NİSAN AYINDA YENİ KİTAP YAYINIMIZ YOK’

Şu günlerde kitap basıyor musunuz? Cevabınız evetse, okura nasıl ulaşmayı planlıyorsunuz?

Nisan ayında tekrar baskımız ve yeni kitap yayınımız yok; normalleşme sürecine yönelik kitap hazırlıyoruz, sosyal medya aktivitemizi sürdürüyoruz, okurlarımızla bağımızı diri tutmaya çabalıyoruz. Yazarlarla söyleşilere, sesli kitap/öykü projelerine ağırlık verdik. Önümüzdeki ayların kitapları hazırlanıyor, sonraki senelerin programlarında yer almak üzere kitaplar her zamanki gibi okunuyor ve seçiliyor şu anda.

Sosyal medyada sık sık kitap önerileri yapılıyor, kitaplardan pasajlar paylaşılıyor. Sizce bu durum kitap satışına etki ediyor mu?

Platforma, paylaşımın niteliğine, aldığı etkileşime bağlı olarak değişiyor tabii, ama etki etme potansiyeli var paylaşımların. Bugünün dinamiğinde satışa etkisi olmasa da okurla diyaloğu devam ettirmek açısından önemi büyük.

Önümüzde süreç için nasıl bir hazırlığınız var? Hangi kitapları basmayı düşünüyorsunuz?

Programımızda Jonathan Safran Foer’den iklim krizini ele alan Bu Bizim Havamız (çeviren: Şahika Tokel), Henry Miller’dan üçlemenin ilk kitabı Seksus (çeviren: Avi Pardo), David Foster Wallace’dan Sicim Teorisi (çevirenler: Cem Pekdoğru, İnan Özdemir), Rebecca Solnit’ten Bütün Soruların Anası (çeviren: Elif Ersavcı) gibi kitaplar yer alıyor. Lucia Berlin, Tove Jansson, Vigdis Hjorth, Laurent Binet gibi kitaplarını ilk defa yayımlayacağımız yazarların yanı sıra hâlihazırda yayımladığımız Don DeLillo, Jack Kerouac, Muriel Spark’ın yeni kitapları da programımızda. Sağlıklı günlerde okunmaları şimdilik tek temennimiz...