Şırnak Barosu’ndan ağaç katliamına ilişkin suç duyurusu

Şırnak Barosu Çevre ve Kent Komisyonu, şehrin kırsal kesimlerinde asker ve korucuların eliyle ormanlık alanların yok edilmesine karşı suç duyurusunda bulundu.

Abone ol

DUVAR - Şırnak'ın Cudi, Gabar, Namaz, Çiyayê Bizina ve Besta Bölgeleri'nde aylardır korucu ve askerlerin eliyle ormanlık alanlar yok ediliyor. Bir yandan ağaçlar kesilirken bir yandan da yakılıyor. Ağaçları kesilen ve yakılan yurttaşlar Şırnak Valiliği, Şırnak İl Tarım Orman Müdürlüğü ve Urfa Orman Bölge Müdürlüğü’ne dilekçelerle itiraz başvuruları yaptı. Ancak yapılan bütün itirazlar reddedildi.

Bunun üzerine Şırnak Barosu Çevre ve Kent Komisyonu adına Avukat Fadıl Tay, Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

ORMANLARDA YÜZDE 8'LİK AZALMA

Orman kesimi için talepte bulunan yetkililer, orman kesimi için ihale açan yetkililer, ormanların kesilmesi için ihale alıp ormanları kesenler hakkında suç duyurusunun yapıldığı dilekçede, "Orman Genel Müdürlüğü Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü'nün resmi internet alınan güncel verilere göre Şırnak İli ve ilçelerinde toplam orman alanı toplam alanın yüzde 36'sına denk gelmektedir. Bununla birlikte Orman Genel Müdürlüğü'nün resmi facebook sayfasından 18.02.2021 tarihinde yapılan ve 'İllerimizin Orman Yüzdesi'' başlıkla paylaşımında Şırnak İli'nin orman yüzdesi olarak yüze 44'lik bir oranın gösterildiği görülmektedir. Yukarıda belirttiğimiz Orman Genel Müdürlüğü'ne ait iki farklı veri incelendiğinde Şırnak İlindeki orman varlığının Şubat-Eylül ayları arasındaki 7 aylık kısa sürede yüzde 8 azaldığı görülmektedir" denildi.

‘SUÇLULAR CEZALANDIRILSIN’

Dilekçenin devamında şunlar kaydedildi: "Somut olayımızda yaptığımız araştırmalar neticesinde yasada belirlenen usul ve esasa aykırı, hukuki dayanaktan yoksun bir şekilde güvenlik tedbirleri nedeniyle ağaç kesim işleminin ihaleye çıkarıldığı tespit edilmiştir. Yapılan ihalenin hem konu itibariyle hem de şekil şartları itibariyle usule aykırı olduğu açıktır. Bu hali ile ihaleyi açıp ihaleyi veren yetkililer ile ihaleyi alanlar TCK 235. maddesi kapsamında suç işlemektedir. Yaşanan ağaç kesimlerinin yasal bir dayanağı yoktur.  Gerek Anayasanın amir hükmü gerekse de ilgili kanun maddeleri uyarınca yapılan orman tahribatının bir an önce sonlandırılması için sorumlulukları bulunan kurum ve kuruluşlara soruşturma açılmalı ve soruşturma sonucunda kusurlu bulunan kurum ve kuruluşların caydırıcı şekilde cezalandırılmaları gerekmektedir. Ağaç kesme suçundan, kurumlar yönünden de görevi kötüye kullanma suçlarından soruşturma yürütülmesini ve kamu dava davası açılmasını talep ederiz.”

Öte yandan Baro bölgede yapılan ağaç kıyımına ilişkin hazırladığı raporu da önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacak. (MA)