Şırnak Barosu'ndan ikinci rapor: Ağaç kesimi korkunç boyutlara ulaştı

Kentteki ağaç kesimiyle ilgili ikinci raporunu paylaşan Şırnak Barosu'nun açıklamasında "Ağaçsızlandırma oranı yüzde 8 gibi görünüyor olsa da, bu tahribat korkunç boyutlarda devam ediyor" denildi.

Abone ol

Şirin Bayık

ŞIRNAK - Şırnak Barosu Çevre ve Kent Komisyonu, kentte devam eden ağaç kesimlerine ilişkin ikinci raporunu kamuoyuna duyurdu. Raporda, “İlgili kurumların derhal harekete geçerek, öncelikle tedbir amaçlı olarak ağaç kesimlerini durdurması” talebi ile birlikte “Şırnak ilimizin doğasının korunması için tüm kurum ve kuruluşlara tarihi ve vicdani sorumluluk düşmektedir” çağrısı yapıldı.

Şırnak Barosu Çevre ve Kent Komisyonu, son günlerde sıkça gündeme gelen ormanlık alanlarda yapılan ağaç kesimlerine ilişkin hazırladığı raporu yaptıkları basın açıklamasıyla kamuoyuna sundu. Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, hukuki olarak bir senedir ciddi bir mücadele içinde olduklarını ve yaşanan doğa katliamına karşı ilgili kuruluşların sorumluluklarını yerine getirmelerine yönelik çağrıda bulundu.

'DOĞANIN TALAN EDİLMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ'

Hukukçular olarak, ağaç kıyımına karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini belirten Rojhat Dilsiz, “Bu coğrafyanın, doğasının talan edilmesine, nefessiz bırakılmasına müsaade etmeyeceğimizi dile getiriyoruz” dedi.

Dilsiz, her gün tonlarca ağacın kesilmesine dikkat çekerek tahribatın "korkunç boyutlara" ulaştığını söyledi: “Orman Genel Müdürlüğü’nün resmi sayfasındaki ağaçsızlandırma oranı 7 ayda yüzde 8 gibi görünüyor olsa da bize göre bu tahribat daha yüksek ve korkunç boyutlarda devam ediyor.”

Ayrıca kesilen ağaçların nereye götürüldüğü ile ilgili bir bilgiye sahip olmadıklarını dile getiren Dilsiz, bunun ciddi bir rant kapısı haline geldiğini düşündüklerini ifade etti.

ÇEVRE ÖRGÜTLERİNE ÇAĞRI

Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, Çevre ve Kent Komisyonu olarak, Greenpeace, Doğa Derneği, Çevre Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı, Doğal Hayatı Koruma Vakfı ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na ormanlardaki tahribatın durdurulmasına ilişkin e-posta yoluyla destek çağrısında bulunduklarını aktardı.

Ayrıca çalışma raporlarını güncelleyerek tekrar kamuoyunun bilgisine sunduklarını belirten Dilsiz, şöyle devam etti:

“Şırnak bölgesinde ciddi bir doğa katliamı yaşanmaktadır. Ağaç kesimine ilişkin geçen yıldan beri Orman Genel Müdürlüğü’ne ve ilgili kurumlara yaptığımız başvurular ve çalışmaların yarattığı tahribatlarına önlemesine yönelik maalesef adım atılmadı. Son zamanlarda gözle görülür bir şekilde her gün kesilen onlarca kamyon ağaçla tahribat devam ediyor. Bu kamyonlar ülkenin belli yerlerinde rant amacıyla götürülüp satılmaktadır.”

Kamu Denetçiliği Kurumu’na bugün itibariyle başvuruda bulunduklarını söyleyen Dilsiz, “Geçen sene de bu konuda suç duyurusunda bulunmamıza rağmen takipsizlik kararıyla karşılaştık. Bu yıl yine oluşan tahribata yönelik yine suç duyurusunda bulunduk” şeklinde konuştu.

'ENDEMİK VE TARİHİ AĞAÇLAR YOK EDİLİYOR'

Şırnak Barosu Çevre ve Kent Komisyonu’nun hazırladığı rapordaki tespitlere şu şekilde:

1. Son 1 yılda yoğun bir şekilde orman kesimleri devam etmektedir.

2. Ağırlıklı olarak Şırnak ilinin merkez kısmının yüksek yerlerinde ve Şırnak-Siirt arasındaki dağlık bölgelerde orman ağaç kesimleri yapılmaktadır.

3. İdil-Midyat arasında da kısmen orman kesimi yapılmıştır.

4. İhale süreci yasal usul işletilmeden belli kişilere verilmek suretiyle hukuka aykırı yapılmaktadır.

5. Ormanlar kesildikten sonra ağaçlar 20-25 tonluk kamyonlar ile Cizre ilçesi üzerinden piyasa değerinin çok altında çevre illere ve Kayseri, Gaziantep, Osmaniye gibi başka yerlere gönderilmektedir. Buna ilişkin bir görseli ek olarak sunuyoruz.

6. Yaz mevsimi itibariyle bu kesimler ve tahribatlar hızlı bir şekilde artmakta, günlük yüzlerce ton endemik ve tarihi ağaçlar yok edilmektedir.

Kamu Denetçiliği’ne yapılan başvuruda ise “Şırnak Barosu Çevre ve Kent Komisyonunca baromuza Şırnak halkından gelen şikayetler üzerine Şırnak ili merkezinde orman alanlarında ağaç kesiminin olup olmadığı hususunda araştırma başlatılmıştır. Araştırma sonucunda 2021 yılından başlamak suretiyle eldeki başvurunun yapıldığı tarihe kadar köy güvenlik korucuları eli ile usule aykırı ihaleler ile Şırnak ili merkezinde bulunan orman alanlarında ağaç kesimi yapıldığı tespit edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Başvuruda şikayet ile ilgili talepleri ise şöyle:

1 -Öncelikle tedbir amaçlı olarak ağaç kesimlerini durdurulması için ilgili kuruma bilgi verilmesi,

2- Ağaç kesimi yapılan bölgelerde resmi kurumlar, özel kuruluş ve derneklerin incelemelerde bulunması için gerekli güvenliğin sağlanması ile birlikte gerekli raporların hazırlanmasının sağlanması,

3- Ağaç kesimi yapılan bölgelerde rehabilitasyon işlemlerinin yapılması ile birlikte bölge habitatının bozulmaması için ağaçlandırma yapılması için ilgili kurumlara bilgi verilmesi talep edilmektedir.