'Şırnak Cezaevi'nde son kullanma tarihi geçmiş ürünler satılıyor'

Şırnak Cezaevi'nde bulunan 31 kişinin imzasının bulunduğu 4 sayfalık mektupta yaşanan hak ihlallerine dikkat çekildi. Avukat Büşra Demir, cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin açlık grevine devam ettiğini söylüyor.

Abone ol

DUVAR - Şırnak Cezaevi'nde yaşandığı iddia edilen hak ihlalleri gündemden düşmüyor. Geçtiğimiz ay içerisinde cezaevinde çıkan yangında hayatını kaybeden iki kişinin 31 cezaevi arkadaşı, İstanbul'da bulunan Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'ne 4 sayfalık mektup göndererek, yaşanan hak ihlallerine karşı ve Şırnak'ta sokağa çıkma yasağının son bulması için süresiz açlık grevinin devam ettiğini söylüyorlar.

Tutuklu ve hükümlüler ayrıca cezaevi kantininde satılan gıdaların son kullanma tarihlerinin geçtiğini ve telefonlar bozuk olduğu için aileleriyle konuşamadıklarını da yazdılar. Konuyla ilgili görüştüğümüz Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi ve Şırnak İnsan Hakları Derneği Cezaevi Komisyonu üyesi avukat Büşra Demir, tutuklu ve hükümlülerle görüştüklerini ve Şırnak Cezaevi'nde büyük hak ihlalleri yaşandığını söylediler.

'TEDAVİ EDİLMEYEN MAHKUMLAR YANGIN ÇIKARDI'

Mektuplarda 15 Temmuz askeri darbe girişiminden sonra cezaevindeki baskıların ve şiddetin artığı belirtiliyor. Ayrıca 31 kişinin imzasının bulunduğu mektuplarda, geçtiğimiz ay Şırnak Cezaevi'nde çıkan yangında hayatını kaybeden 16 yaşındaki Seyit Rıza Şaran ve Cigerhun Akdeniz isimli tutukluların hastalıklarının tedavi edilmediğini belirttiler. Bu nedenle tutukluların koğuşu ateşe verdiklerini yazdılar.

Şırnak Cezaevi yangınında 'isyan' iddiası

'OHAL'İN BÜYÜK ZORLUKLARINI CEZAEVLERİ ÇEKİYOR'

Büyük bir bölümünde yaklaşık 27 gündür devam eden açlık grevlerine dikkat çekilen mektupların bir kısmında şunlar belirtildi:

“OHAL'in büyük zorluklarını cezaevleri çekiyor. Ailelerimizle telefonla bile konuşamıyoruz. Telefonların arızalı olmasından dolayı yaklaşık 5-6 aydır ailelerimizle görüşemedik. Bu mağduriyetlerin giderileceğine dair idare yönetimi söz vermesine rağmen yerlerine getirmedi. Kısmi aramalar adı altında koğuş baskınlarında provakatif girişimler sergilenmektedir. Bulunduğumuz cezaevinde hukuk yasaları ve cezaevi genel tüzüğünden çok keyfi bir işleyiş söz konusudur. Ayrıca cezaevindeki hastalıkları tedavi edilmediği için Seyit Rıza Şeran ve Cigerhun Akdeniz isimli çocuk tutuklular koğuşu ateşe verip yaşamlarını yitirdiler. Kantinde son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin satılıyor. Bu durumlara karşı çıkan arkadaşlarımıza cezaevi yönetimi bizlere hücre cezası veriyor.”

Şırnak Cezaevi'nde yaralanan çocuk tutuklu hayatını kaybetti

'HER HAFTA 13-14 KİŞİ AÇLIK GREVİNDE'

Şırnak İnsan Hakları Derneği Cezaevi Komisyonu'ndan avukat Büşra Demir, Şırnak Cezaevi'ndeki yangın olayından sonra en az 5 kez cezaevine gittiğini aktardı. Demir, Şırnak'ta aylardır devam eden sokağa çıkma yasağı ve cezaevindeki kötü uygulamaların son bulması için tutuklu ve hükümlülerin süresiz açlık grevi başlattığını belirtiyor: “Koğuşlar 16 kişilik. Mahpuslar talepleri karşılanıncaya kadar her koğuştan 13-14 kişi süresiz dönüşümlü açlık grevine devam ediyor.”

Şırnak Cezaevi'ndeki yangının nedeni belli oldu

'TÜRKİYE CİDDİ İHLALLERE İMZA ATIYOR'

Demir, kantinde son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin satıldığı iddiasıyla ilgili olarak da şunları söyledi: “Bu durum daha öncesinde de yaşanmıştı. Dönemin cezaevi savcısıyla konuştuğumuzda bu durum düzelmişti. Mahpuslarla görüştüğümde kantinde satılan ürünlerin son kullanma tarihlerinin geçtiğini söylüyorlardı. Bu da sağlık durumuna yönelik bir baskıdır. Kötü koşullar baş göstermeye başlayınca da tutuklu ve hükümlüler açlık grevinde başladılar. Normal şartlarda cezaevlerinde açlık grevi başladığı zaman cezaevi yönetimi mahpuslarla diyalog sağlıyordu. Ancak şu an öyle bir durum söz konusu değil. Son olarak 22 mahpusu Şırnak'tan Karadeniz bölgelerine sevk ettiler. Bu durum bir cezalandırma yöntemi olarak kullanılıyor. Türkiye, cezaevleri konusunda çok ciddi ihlallere imza atıyor. Birleşmiş Milletler'in Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi'nde, özgürlüğünden yoksun bırakılan herkes, insani muamele ve insanın doğuştan sahip olduğu insanlık onuruna saygı görme hakkına sahiptir. Bu hüküm şu an tamamıyla ihlal ediliyor.”

SAVCILIK İDDİALARI YALANLADI

Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi ise konuyla ilgili olarak geçtiğimiz ay Şırnak Cezaevi'nde yaşanan yangında iki mahpusun yanarak hayatını kaybetmesi üzerine Şırnak Başsavcılığı'na başvurduğunu, cezaevinde bulunan mahpusların su sıkıntısı yaşadıklarını dile getirdiğini söyledi. Elçi, savcılığın kendisine bu iddiaların doğru olmadığını söylediğini aktardı.