Şırnak’ta orman varlığı 7 ayda en az yüzde 8 azaldı

Şırnak Barosu’nun kesilen ormanlık alanlara ilişkin raporunda, ihale süreci yasal usul işletilmeden belli kişilere verildiği belirtilerek, kentte orman varlığının 7 ayda yüzde 8 azaldığı ifade edildi.

Abone ol

DUVAR - Şırnak ve ilçelerinde aylardır ormanlık alanlarında ağaç kesimleri devam ederken, Şırnak Barosu Çevre ve Kent Komisyonu tarafından bir rapor hazırlandı. 

Raporda, "Şırnak’ta 2015 yılından itibaren giderek artan bir oranda süregelen orman yangınları ve ağaç kesimleri hangi hukuki usullere göre yapılmaktadır? Eğer ortada hukuk bir dışı bir durum varsa bundan dolayı cezai yaptırıma uğrayan insanlar ya da kurumlar var mıdır? Ormanlık alanlar yasalar uyarınca hukuki güvence altına alınmasına rağmen, Şırnak’ta süregelen kapsamlı ekolojik tahribatlar karşısında hukuk dilinde değil halk dilinde ‘Orman Kanunları’ usullerine göre mi hareket edilmektedir? Şırnak’taki ormanlık alanların varlığı hangi kanunlara göre korunmaktadır?" soruları soruldu.  

'ORMANLARIN KESİMİ SUÇTUR'

Yasalarda orman ve ağaç kesmenin suç olduğu belirtilen raporda, "Orman kaynaklarının sürdürülebilir kalkınma anlayışına uygun olarak yönetimi, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevre açısından hayati öneme sahiptir. Bu nedenle sürdürülebilir kalkınmanın yolu, büyük ölçüde dünya ormanlarının sürdürülebilir yönetiminden geçmektedir. Ormanlardaki ağaçların izinsiz olarak kesilmesi ormanlara zarar veren orman ekosistemini ve bütünlüğünü bozan en önemli fiillerdendir. Ağaçların orman varlığının en önemli unsurlarını oluşturmasından dolayı, ormanlardan izinsiz ağaç kesilmesi kanun koyucu tarafından suç olarak tespit edilmiştir. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz" denildi. 

'ORMAN SUÇLARI ARTIYOR'

Hukuk literatüründe uzman görüşlerine de yer verilen raporda, "Son yıllarda ormanlar üzerindeki baskının giderek arttığına; bu baskınında 1950 yılından sonra gelen hükümetlerin orman mevzuatıyla ilgilenmiş olmasından ve yasaların ormancılık tekniğine aykırı bir biçimde değiştirilmeye çalışılmasından ve bunların sonucu olarak da orman suçlarının giderek artmasından kaynaklandığına değinmektedir. Yine Orman Genel Müdürlüğü ve Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü resmi internet sitesinden alınan güncel verilere göre Şırnak İli ve ilçelerinde orman alanları toplam alanın yüzde 36'sına denk gelmektedir. Bununla birlikte Orman Genel Müdürlüğü'nün resmi sosyal medya hesaplarından kamuoyuna duyurulmak üzere 18 Şubat 2021'de yapılan ‘İllerimizin Orman Yüzdesi’ başlıkla paylaşımda Şırnak'ın orman yüzdesi olarak yüzde 44'lik bir oranın gösterildiği görülmektedir" ifadeleri yer aldı. 

TESPİTLER

Orman Genel Müdürlüğü'ne ait iki farklı veri incelendiğinde Şırnak’taki orman varlığının Şubat-Eylül ayları arasındaki 7 aylık kısa sürede yüzde 8 azaldığının görüldüğü belirtilen raporda, “Resmi veriler bu şekilde olmakla birlikte sahada yapılan çalışmalar oranın resmi verilerden çok daha fazla olduğunu göstermektedir” diye kaydedildi. 

Şırnak Barosu Çevre ve Kent Komisyonu tarafından orman katliamına ilişkin yapılan tespitler ise şu şekilde sıralandı: 

* Son 3 ayda yoğun bir şekilde orman kesimleri devam etmektedir.

*Ağırlıklı olarak Şırnak ilinin merkez kısmının yüksek yerlerinde orman kesimleri yapılmaktadır.

* İdil-Midyat arasında da kısmen orman kesimi yapılmıştır.

* İhale süreci yasla usul işletilmeden belli kişilere verilmek suretiyle hukuka aykırı yapılmaktadır.

* Ormanlar kesildikten sonra ağaçlar kamyonlara yüklenip Cizre ilçesi üzerinden başka yerlere gönderilmektedir.”

‘GÜVENLİK GEREKÇESİYLE KESİLİYOR’

Yapılan araştırma ve incelemelere bakıldığında Şırnak’taki ağaç kesimlerinin kendine has bir yönü olduğunun belirtildiği raporda, şunlara yer verildi: "Buna göre Şırnak İl’inde yapılan ağaç kesimlerinin bir bölümünde maddi kaygılar olduğu görülmüş ise de esas olarak ağaçların 'güvenlik kaygıları' nedeniyle kesildiği bilinmektedir. Aşırı güvenlik kaygıları sonucu alınan güvenlik tedbirleri nedeniyle hukuki dayanaklardan yoksun bir şekilde ölçüsüz ve orantısız bir şekilde herhangi bir ön hazırlık ve inceleme yapılmadan ağaçlar kesilmekte, orman alanları azaltılmakta ve orman habitatı zarar görmektedir. Ağaç kesimlerinin aynı hızda devam etmesi durumunda yakın zamanda orman alanlarının kurak bölgelere dönüşeceği tartışmasızdır. Bununla birlikte ağaç kesimleri nedeniyle orman alanının nitel ve nicel olarak zayıfladığı, ileriki zamanlarda bölgede iklim değişikliğinin yaşanacağına dair endişeler artmaktadır." 

'ARAŞTIRMA İÇİN GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI GEREKİYOR'

Raporda, Bölge insanında oluşan endişelerin giderilmesi ve orman alanlarının korunması için şu hususlara dikkat çekildi: “İlgili kurumların derhal harekete geçerek, öncelikle tedbir amaçlı olarak ağaç kesimlerini durdurması; Ağaç kesimi yapılan bölgelerde resmi kurumlarla birlikte özel kuruluş ve derneklerin araştırma ve incelemelerde bulunması için gerekli güvenliğin sağlanması ile birlikte gerekli raporların hazırlanmasının sağlanması; Ağaç kesimi yapılan bölgelerde rehabilitasyon işlemlerinin yapılması ile birlikte bölge habitatının bozulmaması için ağaçlandırma yapılması gerekmektedir.”