Şırnak'taki okulda 'Kürtçe konuşmayacağım' yazısı!
Şırnak merkezdeki bir okulun sınıfındaki duvarda 'Kürtçe konuşmayacağım' yazısı asıldı. TBMM gündemine de gelen konuyla ilgili Şırnak Eğitim Sen de suç duyurusunda bulunacak.
DUVAR - Şırnak il merkezinde bulunan bir ilkokulda 16 Nisan referandumunda oy kullanan bir Şırnaklı duvarda 'Kürtçe konuşmayacağım' yazısının asılı olduğunu gördü. Yazının fotoğrafını çekip BİMER'e (Başbakanlık İletişim Merkezi) hangi gerekçeyle asıldığını sordu. BİMER'den 3 ay sonra; "Konu ile ilgili gerekli araştırma yapılmaktadır" cevabı geldi. Fotoğrafın kendilerine ulaşmasının ardından konuyla ilgili araştırma yapan Şırnak Eğitim Sen böyle bir uygulamanın kabul edilemeyeceğini belirterek yargıya gitme kararı aldı. Şırnak Milletvekili Aycan İrmez de konuyu Meclis gündemine taşıyarak Milli Eğitim Bakan İsmet Yılmaz'a, "Kürtçe kimi rahatsız etmektedir?" diye sordu.
'ANA DİLİNİ ÖĞRENMEDEN DİĞER DİLLERİ ÖĞRENMEK DAHA ZOR'
Çocuğun ana dilini konuşamayınca Türkçe'yi öğrenmesinin daha da zorlaştığını belirten Şırnak Eğitim Sen'den Gazete Duvar'a yapılan açıklamada, “Yazıyı asan öğretmen ya da idareci belki, 'Ben öğrencilere Kürtçe'yi yasaklasam Türkçe'yi daha erken öğrenir' diye düşünmüş olabilir. Ama bir kişinin kendi ana dilini öğrenmeden diğer dilleri öğrenmesi çok zor. Bu kararı veren öğretmen şayet siyasi karar vermemişse bile bu bilgi öğretmenin pedagojik eksikliğinden kaynaklanıyor. Bizler gereken araştırmaları yaptıktan sonra suç duyurusunda bulunacağız. Çünkü bu temel insan haklarına aykırı. Bunu kesinlikle mahkemeye taşıyacağız. Hatta sokağa çıkma yasağından önce Kürtçe seçmeli dille ilgili yapılan baskıdan dolayı da mahkemeye başvuruda bulunmuştuk” dedi.
'KÜRTÇE KİMİ RAHATSIZ ETMEKTEDİR'
Şırnak Milletvekili Aycan İrmez de konuyu Meclis gündeminde taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a, bu yazı ile ne uyarısı yapılmak istendiğini sordu. İrmez, Yılmaz'dan şu soruların yanıtlamasını istedi, "Kürtçe kimi rahatsız etmektedir? Söz konusu eğitimci hakkında idari soruşturma başlatılmış mıdır? Son günlerde Kürt illerinde görev yapan eğitimcilerin içinde görünür hale gelen milliyetçiliği referans alan eğilimler tarafınızca araştırma konusu yapılmış mıdır? Söz konusu okulda panoya asılan ırkçı milliyetçi uyarılar Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Şırnak’taki okullara, öğrencilerin Kürtçe konuşmamasına ilişkin gönderdiğiniz bir talimat var mıdır? Şırnak’ta görevlendirilen öğretmen ve idarecilerde hangi liyakat kriterleri esas alınmaktadır? Bu liyakatlar içerisinde öğrencilerin Kürtçe konuşturulmaması kriteri mevcut mudur? Bakanlığınızın, öğrencilerin kendi ana dillerinin yasaklanmasına ilişkin olarak yaşayacağı psikolojik travma durumu ile ilgili herhangi bir çalışması olacak mıdır? Söz konusu uyarı Anayasanın 10. Maddesinin Devlet Memurları Kanunundaki görünümü olan “Devlet memurları... görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamazlar” şeklindeki 7. maddesinin açık bir şekilde ihlali değil midir?"