Sırp çete davasında Ersan Şen ile hakim arasında tanık polis krizi
Sırp çeteleri arasında çıkan çatışmada işlenen cinayetlere ilişkin devam eden davada, bilirkişi raporu tartışma konusu oldu. Mahkeme başkanı ile avukat Ersan Şen arasında soru krizi yaşandı.
DUVAR - Sırp "Skaljeri" suç örgütü üyesi Risto Mijanovic'in İstanbul'da öldürülmesine ilişkin dava İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Zeljko Bojanic'e ait Zekeriyaköy'deki villada yapılan keşfin ardından hazırlanan bilirkişi raporu dava dosyasına eklendi.
Hakan Kaptan ve Milan Vujotic’in tutuksuz, villa sahibi Zeljko Bojanic ve Radoje Zivkavic’in ise tutuklu yargılandığı dava duruşması saat 11.00’de başladı. Zeljko Bojanic duruşma salonunda hazır bulunurken, Ankara’da tutuklu olan Radoje Zivkovic ise salona SEGBİS ile bağlandı.
BİLİRKİŞİ RAPORUNDA NE VAR?
İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 6 Kasım’da söz konusu villada keşif yaptı. Keşif sırasında ayrıca bilirkişi raporu da hazırlandı. Dava dosyasına eklenen bilirkişi raporunda, şunlara yer verildi:
“Sırp yetkililerinin bildirdiği ve Radoje Zivkoviç’e ait flash bellek içerisinde yer aldığı tespit edilen fotoğrafa ait 06.11.2023 tarihinde yapılan keşif esnasında Zekeriyaköy Ormanada Villaları No: 167 Sarıyer’de herhangi bir görsellik (oda, havuz, sauna vs) tespit edilemediği, 06.11.2023 tarihinde Zekeriyaköy Ormanada Villaları No: 167 Sarıyer adresinde Radoje Zivkoviç’den ele geçirilen flash bellek içerisinde yer aldığı tespit edilen fotoğrafta taban kaplama fayansların dikdörtgen olduğu, çamaşır odasının taban fayanslarının kare olduğu, çamaşır odasının koridor kısmı ve çamaşır odasının karşı oda taban kaplama fayanslarının dikdörtgen olduğu, flash bellek içerisinde yer aldığı tespit edilen fotoğrafta taban kaplama yapısı ile uyum gösterdiği, Radoje Zivkoviç’ten ele geçirilen flash bellek içerisinde yer aldığı tespit edilen fotoğraf ile 06.11.2023 tarihinde Zekeriyaköy Ormanada Villaları No: 167 Sarıyer adresinde çekilen fotoğraflar ve dosya kapsamında bulunan rapor içerisinde bulunan fotoğraflar arasında morfolojik yöntem kullanılarak yapılan karşılaştırmalı incelemede bilirkişi heyetimizce aynı yer olduğu kanaati hasıl olmuştur.”
Raporda yer alan fayanslar arasında farklılık görülmesi üzerine avukatlar, bilirkişi raporunun eksik olduğunu, baskı altında hazırlandığını belirterek yeni bir raporun hazırlanmasını talep etti.
‘FOTOĞRAFLAR ÖRTÜŞMÜYOR’
Villa sahibi Zeljko Bojanic, rapora yönelik yaptığı savunmada, “Evde sadece fayanslar üzerine hazırlanan raporda yer alan fotoğraflar ile flash bellekteki fotoğraflar örtüşmüyor. Fayanslar birbirine benzemiyor” ifadelerini kullandı.
‘YETERSİZ BİR RAPOR’
Avukat Taner Akıncı, bilirkişi raporuna karşı yaptığı savunmada, “Raporu kabul etmiyoruz. Bilirkişilerin yetkinliğinden şüpheliyiz. Bu kadar önemli bir olayla ilgili bilirkişinin dediği bu mudur? Sadece ‘kareler uyumlu’ diyor. Yetersiz bir rapor. Ek raporun hazırlanmasını istiyoruz. Bilirkişilerin duruşmada dinlenmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘YENİ RAPOR HAZIRLANSIN’
Bojanic'in avukatı Ersan Şen, “Rapora itiraz ediyoruz. Teknik bilgiden ve uzmanlıktan uzak. Sizin de katıldığınız keşifte bilirkişiler dikkate almamışlar. Polisler bilirkişileri yönlendirdi. Tanık polisin etkisiyle tarafsızlıktan ve bilimsellikten uzak raporu reddediyoruz. Yeni raporun hazırlanmasını talep ediyoruz” dedi.
DURUŞMADA SORU KRİZİ
Bilirkişi raporuna yönelik yapılan savunmaların ardından tanık polisler de dinlendi. Avukat Ersan Şen ile mahkeme başkanı arasında, Şen tanık polis memuruna soru sorarken tartışma çıktı. Ersan Şen, tanık polise Zeljko Bojanic’in gözaltına alındığı sırasında haklarını hangi dilde okuduğunu sordu. Tanık polis, “İngilizce okundu” yanıtını verdi. Bunun üzerine Şen, polis memurunun İngilizce bilip bilmediğini sordu. Polis bilmediğini söyledi.
Şen ise, “Bilmiyorsanız nasıl haklarının okunduğunu anladınız?” diye sordu. Bunun üzerine mahkeme salonunda soru krizi yaşandı. Mahkeme başkanı, Ersan Şen’in yorum yaptığını söyledi. Şen ise mahkeme başkanını “taraflı” olmakla suçladı. Gerginlik sonrasında mahkeme başkanı duruşmaya 15 dakika ara verdi.
Aranın ardından Ersan Şen, bu kez tanık polis komiserine, Zeljko Bojanic’in telefon şifrelerini nasıl aldığını, avukat taleplerine ne yanıt verdiğini sordu. Ancak polis, Şen’i “tahrike açık sorular” sormakla suçladı. Komiser ayrıca Zeljko Bojanic’e işkence yapmadıklarını, usule uygun işlem yaptıklarını öne sürdü.
Zeljko Bojanic ise komiserin ifadesini yalanladı. Bojanic, “Beş saat boyunca dizlerimin üzerinde bekledim. Avukat talebinde bulundum. Ama kimse talebimle ilgilenmedi. Bana haklarımı da okumadılar. Bana 'Telefonun şifresini ver avukatı arayalım' dediler. Ben de öyle verdim” dedi.
ARA KARAR AÇIKLANDI
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, yeni bir bilirkişi raporunun hazırlanması ve bilirkişilerin dinlenmesi talebini reddetti.
Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, dosyanın Jovan Vukotiç’in Şişli’de öldürülmesine ilişkin açılan davayla birleştirilmesine karar verdi. Duruşma 22 Ocak 2024’e ertelendi.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 11 Eylül 2022'de, "Kavacki" suç örgütüne mensup kişilerin, "Skaljeri" suç örgütünün üst düzey konumundaki üyesi Risto Mijanovic'i Uskumruköy'deki bir restorana çağırdıkları ve buradan kaçırdıkları anlatılıyor.
Suç örgütü mensuplarının, Mijanovic'i restorana yakın mesafedeki sanık Zeljko Bojanic'e ait villaya götürdükleri aktarılan iddianamede, Mijanovic'in el ve ayaklarını bağlayıp, ağzı bantlı şekilde eziyet ettikleri ve daha sonra öldürüp ortadan kaldırdıkları ifade ediliyor.
İddianamede, sanıklardan Hakan Kaptan'ın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar, sanık Zeljko Bojanic'in de "resmi belgede sahtecilik" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından 4 yıl 6 aydan 11 yıla kadar hapsi isteniyor.
Sanıklar Radoje Zivkovic ve Milan Vujotic'in ise "eziyet", "birden fazla kişiyle birlikte silahla kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" ve "tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapsin yanı sıra 4 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.